Plundrové těsto – máslové loupáčky

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Kynuté 9 názorů

Suroviny

210-225 g vody
50 g cukru
vejce
40 g másla
450 g hladké mouky
větší špetka soli
21-25 g droždí
Na provalování:
100 g másla
50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)

  2. Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.

  3. Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.

  4. Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
    Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.

  5. Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

Poznámka

Recept je vlastně malinko upravený ten na Editiny, s fotopostupem výroby a jiným motáním. https://www.toprecepty.cz/recept/38990-editiny-plu...

Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát….křupavé na povrchu, měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale pořád ještě chutnají jako výborné loupáčky.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/plundrove-testo-maslove...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 523 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plundrové těsto – máslové loupáčky

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Iljusa: nejen pohled :-D zkus je upéct a uvidíš! ;-)

    mysulka, Anna Kočíková: díky, holky:-K

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Bože Ivo, to je krásný pohled na ty tvoje rohlíky :-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ivi máš můj obdiv:-K:-8:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Coleta: podle toho, jak se mi to podaří vyválet a nakrájet - ale po nakynutí vždy plný plech. Odhadem 18 (-20) kusů...?

    yanull: díky, Jani:-K

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Kolik kusů rohlíků je z tohoto množství? Děkuji

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Ty jsou jedlé už od pouhého pohledu a já navíc děkuji za skvěle vyfocený postup :yes:. Není válení jako válení, toto je přímo profesionální :-K;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    MoninkaS: děkuji :-K opravdu jsou jako sen - lákavě voní, až se sbíhají sliny...jsou lehoučké jako pírko a tak "jedlé", že mám doma zakázáno je péct. :-D U jednoho, dvou kousků nezůstaneš a loupáčky by musely mít rohy a trkat, aby z talíře nemizely rychlostí blesku...

    Odpovědět

  • MoninkaS MoninkaS

    Vypadají božsky <3 :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí plundrové těsto plundrové těsto těsto na loupáčky těsto na loupáky máslové těsto máslové loupáky kynuté v lednici výroba plundrového těsta recept na plundrove testo kynuté loupáčky loupáčky kynuté v lednici kynuté těsto na loupáčky recepty na plundrové těsto loupáčky recept kynuté máslové těsto máslove kynuté těsto masloveloupáčky domácí loupáčky recept maslove domácí maslove loupáčky loupáčky francouzské mslove testo