Plundrové těsto - pro Irrenku

Nadja Kuchařka: Nadja

Moučníky , Ostatní 16 názorů

Suroviny

Tukový bochánek:
250 g polohrubé mouky
200 g tuku (máslo nebo rostlinný tuk)
Těsto kynuté:
250 g polohrubé mouky
1/4 lžička soli
30 g droždí (kvásek)
60 g cukru krupice
250 ml mléka (raději méně a v příp.potřeby po troškách přidávat)
2 žloutky
1 citron - kůra
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tukový bochánek: Z mouky a tuku rychle zpracovat tukový bochánek a dát ho do chladničky.

  2. Těsto kynuté: Kváskem zadělat a dobře vypracovat těsto a nechat ho asi 40 minut kynout(v chladničce i přes noc). Těsto musí být o něco tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na vánočky.

  3. Vykynuté těsto ještě krátce propracovat, pak ho vyválet na placku, doprostřed dát tukový bochánek zformovaný do nízkého čtverce, těsto složit ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválet.

  4. Pak těsto přeložit na polovinu a rozválet pruh, který pomyslně rozdělíme na třetiny – ty přeložit na sebe (pravou na střední a levou na ně).

  5. Těsto dát asi na 20 minut ztuhnout do chladničky.

  6. Skládání těsta a rozvalování se opakuje třikrát.

  7. Nakonec těsto rozválet a formovat tvary. Ty pak přenést na tukem vymazaný plech, nechat chvíli kynout a nakonec povrch potřít rozšlehaným vajíčkem (ale opravdu jen povrch, ne po stranách - pak by těsto hůře lístkovalo).

  8. Pečivo z plundrového těsta se vkládá do dobře předehřáté trouby, podobně jak lístkové.

  9. Po zapečení (asi 10 minutách) teplotu snížit a pečivo dopéct dozlatova.

Poznámka

Já plundrové těsto nedělám, připadá mi to zdlouhavé, ale moje maminka ho občas dělávala.

Budete-li někdo mít fotku, prosím o přidání.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plundrové těsto - pro Irrenku

  • musik31 musik31(neregistrovaný)

    http://ekucharka.net/plundrove-testo-video/

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    zizala: Děvčata, nezlobte se, jak jsem uváděla v poznámce, já toto těsto nedělám, tak musím recept znovu vyhledat a zkontrolovat.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nadja: Naďo, opravdu je tam na 250 g mouky 250 ml mléka? Toto množství mléka já dávám u kynutého těsta na 500 g mouky ;-)

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    moc mléka je to řídké!!!!!

    Odpovědět

  • romana romana(neregistrovaná)

    Blanchetinka:Dobrý den,dnes jsem zkoušela udělat těsto poprvé a myslím,že to s tím mlékem přehnali,vznikne úplně řídká hmota,takže bych dala tak 100ml mléka.
    Romana

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Blanchetinka: myslím, že dáváš víc mléka než je potřeba - každá mouka je jiná, podle toho je třeba mléko ubrat nebo přidat.
    Zkus zadělat podle receptu, ale mléka dej méně, v případě potřeby po troškách přidávej.

    Odpovědět

  • Blanchetinka Blanchetinka(neregistrovaná)

    Dobrý den, mám problém s kynutým těstem,vše dělám přesně podle receptu,ale těsto mám stále hrozně řídké,:-( nevíte čím by to mohlo být? děkuji

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    :-) mickajm, děkuji Ti za krásné fotečky i za pochvalu.

    Odpovědět

  • mickajm mickajm

    Nadi dík za recept zkusila jsem je to teda běh na dlouhou trat:-8ale stojí to zato:-Dje to mnamka děti i manža se olizovali až za ušima:-))přidala sem fotečky tak snad někomu poslouží ;-)těsto sem válela tak 1cm tlusté zdálo se mi že jsou pak lepší než válet na tenko .

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :yes:+5:yes:recept se mi také moc líbí;-)ukládám:-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Pro AniCiz i pro další zájemce.
    Jako každý region má i Slovácko své gurmánské speciality. K těm z Vlčnova neodmyslitelně patří Vlčnovské vdolečky.
    Tady je recept přímo z Vlčnova - pečou se na Jízdu králů:
    http://www.ochutnejtemoravu.cz/recepty/zobraz?rece...
    a další:
    http://kucharkazeslovacka.ic.cz/vlcnovskevdolecky....
    a ještě video o Vlčnově i s krátkou ukázkou přípravy vdolečků:
    http://toulavakamera.ct24.cz/article.asp?id=1880

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:hezky napsané..nedávno jsem se pokoušela dělat Vlčnovské vdolečky..:-(..nepovedlo se,tak jsem to smíchala a dala přez noc do lednice..

    Odpovědět

  • lakatka lakatka

    Před několika dny jsem hledala recept na plundrové těsto a tento je zdaleka nejsrozumitelnější, asi vyzkouším. :-p:yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(neregistrovaný)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vlčnovské vdolečky recept plundrové kolače plundrované těsto video vlcnovske vdolecky plundrované těsto recept plundrovane testo rychlé plundrové těsto moučníky z plundrového těsta jak se dělá plundrové těsto kucharkazeslovacka recept na vlčnovské vdolečky šátečky z plundrového těsta plundrové pečivo recept koláčky z plundrového těsta recepty z plundroveho testa pludrové těsto vdolečky vlčnov recept koláče z plundrového těsta skládání plundrového těsta plundrovetesto