Moje makové buchty

Suroviny 42 ks na plechu 40x35 cm

600 g polohrubé mouky
100 g cukr
150 g tuku (máslo + olej)
4 žloutky
42 g droždí
cca 1/4 l mléka
1 lžička soli
citronová kůra
Nádivka:
300 g máku
100 g cukru
1 vanilkový cukr
cca 2 dl mléka
2 hřebíčky
trochu skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trošky cukru a teplého mléka uděláme kvásek. V míse vymícháme žloutky s cukrem, solí a citronovou kůrou.
    Přidáme prosátou mouku (já nejraději používám "babiččinu volbu"), kvásek, postupně přidáváme mléko a nakonec rozpuštěný vlahý tuk.
    Těsto vařečkou důkladně vypracujeme a necháme kynout. Můžeme jej několikrát přemíchat, bude ještě lepší. Samozřejmě, že těsto lze zadělávat v pekárně, ale já jsem ze staré školy a potřebuji těsto tzv. "cítit v ruce".

  2. Na nádivku povaříme v mléce umletý mák s cukrem a vanilkovým cukrem.
    Ochutíme trochou skořice a tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.

  3. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, plníme nádivkou a zabalíme.
    Skládáme na plech a důkladně je ze všech stran potíráme rozpuštěným máslem.

  4. Pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.

Poznámka od kuchařky

Na fotografii jsou buchty pro jednoho oslavence místo dortu.

Komentáře k receptu Moje makové buchty

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: nejlepší makové buchty makovè buchty makový buchty tvarohová buchta nejlepší maková buchta makova buchta makové buchty recept nejlepsi recept na makove buchty top recepty makove na buchty maková buchta na plech nejlepsi buchty makove makova buchta bez drozdi recept na makové buchty makové buchty makové řezy maková buchta bez mouky a cukru lepší maková nádivka do buchet maková nádivka bez cukru maková buchta bez mouky a bez tuku top recepty - maková buchta top recepty maková buchta