Ciabattine

Suroviny

Preferment:
150 g vody
150 g semoly
1-2 g čerstvého droždí
Těsto:
350 g hladké mouky
150 g vody
+
2 kl soli
30 g vody
1-2 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme preferment a necháme ho 12 hodin pracovat.

  2. K vykvašenému prefermentu přidáme vodu a hladkou mouku, promísíme a necháme 30 minut odpočinout.
    Pak přidáme zbytek vody se solí a ždibcem droždí a velmi dobře uhněteme těsto tak, aby se v něm droždí i sůl dobře rozptýlily.

  3. Těsto necháme vykynout v naolejované míse asi 1-2 hodiny, během kynutí ho naolejovanou (nebo namočenou) rukou 2x popřekládáme.

  4. Vykynuté těsto vyškrábneme na moukou posypaný stůl, pomocí stěrky ho 2-3x přeložíme - zarolujeme do jakéhosi závinu a ten nakrájíme na 8 řezů.

  5. Každý plátek těsta položíme na semolou posypaný stůl, posypeme ho semolou i svrchu a necháme nakynout. Zatím si nahřejeme troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně trouby na 230-240 °C.

  6. Na plech s pečící fólií přeložíme nakynuté ciabattiny - ale obráceně - strana, kterou ležely na stole bude teď stranou horní.

  7. I s fólií je sešoupneme na nahřátou dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme cca 100 ml horké vody (vytvoří se pára, pozor na opaření), troubu rychle zavřeme a ciabattiny upečeme (20-25 minut).

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Ciabattine

Tématické fráze: sýrové tyčinky