

Banánky z odpalovaného těsta
Suroviny 35-40 porcí
- Těsto:
- 2,5 dcl vody
- 90 g ztuženého tuku
- 140 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- Krém:
- 3 dcl mléka
- 1 žloutek
- 1 vanilkový pudink
- 150 g mletého cukru
- 200g másla
- 2 lžíce rumu
- čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
Těsto:
Do vody dáme sůl, tuk a přivedeme k varu. Do směsi nasypeme polohrubou mouku,dobře zamícháme až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání necháme propařit asi 3-5 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
Do chladné směsi postupně zašleháváme vejce. Na vyložený plech pečícím papírem děláme cukrárenským sáčkem mírně podlouhlé banánky.
Plech vložíme do vyhřáté trouby na 220-250 °C a pečeme prvních 6 minut na vysoké teplotě a po 6 minutách snížíme teplotu asi na 180 °C a dopékáme asi 20 minut.
Banánky musí být zlatavé barvy a po rozkrojení suché na řezu. Necháme vychladnout a plníme vanilkovým krémem. Kdo má rád šlehačku může použít šlehačku anebo kávový krém . Po naplnění horní stranu banánku namáčíme do čokolády a necháme v chladnu ztuhnout.
Krém:
V části mléka rozmícháme pudink a žloutek. Nalijeme do ostatního horkého mléka a uvaříme hustý pudink (kaši).
Do vychladlého pudinku (kaše) zašleháváme nejlépe elektrickým šlehačem po částech cukr, máslo a rum.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Banánky z odpalovaného těsta
-
No, kdyby se na tom trošku zapracovalo, tak by z toho ještě něco mohlo být, že
Éclairs (nebo také „eklérky“) na TOP zatím chybí
https://www.google.com/search?biw=1280&bih=625&tbm... -
-
Chlubíte se, že děláte roky toto odpalované, ale ukázkou by se normálně kritický člověk asi moc nechlubil
Věnečky -Drahušky, co máte další recept /nechápu proč - je jedno těsto/ máte pěkné. -
Napalsko:
Věřím vám, ale tady nejde o zdrcnutí krému (příčinou bývá rozdílná teplota komponent), ale o kousky nerozmíchaného másla v krému. Aby se tomu předešlo, tak se máslo nechává více povolit; krém je pak řidší a musí se čekat (chladit) než zhoustne tak, aby si při stříkání podržel tvar - ostré hrany od řezané špičky... -
casino: ano i do vyšlehaného másla se postupně dává pudink,cukr a rum . Já to dělám dlouhé roky teda obráceně,ale ještě se mi nikdy krém nesrazil a je krásně hladký a nadýchaný
.
-
No, jak tak koukám na ty tvary, tak ztužený tuk v těstě je to poslední co by mi na těchto banánech vadilo
...obvykle se vršky prořezaného korpusu napřed potáhnou a až posléze se jimi přiklopí krémem naplněná spodní část...
A krém?
...pudink (nebo jiné nastavovadlo) se přidává do vyšlehaného másla... -
MajaV:
To už radši kousek sádla než tenhle tuk.
-
Také dělám těsto na věnečky i banánky a větrníčky jen jedno, teď už ale zásadně bez ztužovaných tuků, takže nejlépe máslo
-
To musí být ale mňamka
-
Napalsko: To je mi jasné. Já jen nechápu, proč by na banánky muselo být spešl těsto, jak píšeš v komentáři, jiné než na věnečky, když jde stále o tentýž druh moučníku, jen s jiným tvarem. Myslela jsem, že je pro to nějaký důvod, proto se ptám
-
zizala: každý děláme těsta na jaké jsme zvyklí.A já to moje nikomu nevnucuji.
-
Jitkas:
záleží na každém jaké si udělá těsto
. Dělám to takhle už mnoho let a v mém okolí to má dost velký úspěch. Nikomu to nevnucuji
-
Taky mi není jasné, proč musí být na banánky jiný recept než na věnečky. Obojí je odpalované těsto. Dělám ho (odpalované) už léta a myslím, že ho docela ovládám. Ze stejného těsta jdou udělat věnečky, banánky, větrníčky,...
-
Napalsko: Tak to je mi opravdu novinka, nestacim se divit a proc ten rozdil v teste mezi venecky a bananky? Asi jsem cely zivot neco delala spatne.....
-
tejaja: jééé promiň,nějak sem udělala překlep
. Už je to opravené
. No právě v té gramáži je rozdíl mezi věnečkama a banánkama
.