

Slané pečivo z Majolky®
Suroviny
- 250 ml mléka
- 100 ml majonézy
- 1-1,5 lžičky soli (jak kdo rád slané)
- 500 g hladké mouky
- ½ kostky droždí
- 1 lžička cukru
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvoříme uzlíky, rohlíky, housky, naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 20-30 minut.
Po nakynutí pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, mákem nebo kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C do zezlátnutí – cca 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Já s oblibou splétám houstičky, které na plechu stočím jako rohlík.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slané pečivo z Majolky®
-
Děkuji za připomenutí receptu.I u nás má svoji historii. Jednou přinesla kolegyně na oslavu maličičké houstičky z majolkového těsta plněné salátem z červeného zelí. Kam se hrabaly chlebíčky , houstičky byly vmžiku pryč. Jenže plést jednohubky bylo hodně náročné a tak jsme to společně vydumaly: uválet tenounké pramínky a zaplést do copu. Ten pak rozkrájet na malé kousky, rohy trochu zastrčit, potřít vajíčkem a péci při 170°C lehce dorůžova, tj asi 8 minut. Upečené jsou velmi rychle.Vychladlé naplnit čímkoliv. Brzy budou Vánoce, Silvestr, tak se náš nápad může leckomu hodit.
-
SilviaD: Děkuji za přidání fotečky. Pečivo vypadá krásně, různé posypky
PARÁDA
-
Dovolila som si pridať fotku. S cestíčkom sa veľmi dobre pracuje. Netreba vôbec podsýpať. Je to dobré využitie zbytku majonézy. Čerstvé je chutné a v podstate rýchlo hotové.
-
Děkuji za Vaše komentáře. Kvásek opravdu není třeba dělat, je to na Vašem uvážení. Když budete postupovat podle receptu, výsledek Vás určitě mile překvapí.
-
mimosa: Dovolím si odpovedať. Spravte ako ste zvyknutá. Kľudne urobte kvások a potom ostatné suroviny. Tiež teraz na ne pozerám, že ich skúsim urobiť. Ja to celé dám do pekárničky - trošku si to uľahčím.
-
Tady se nedělá nejdřív kvásek?Droždí se zapracovává rovnou ,nebo rozmíchat do mléka?
-
Nádhera,takové miloval tatínek,pekly se u nás 4 plechy i víc a já si marně lámala hlavu,na co tehdy maminka potřebovala tolik/tehdy vážené /majonézy. Zkusím ráda a děkuji