Koláče z olejového těsta

Martina D. Kuchařka: Martina D.

Doba přípravy: 2 hodiny 35-40 dle velikosti Moučníky , Kynuté 4 názory

Suroviny

Těsto:
500 g mouky
2 vejce
5 dkg kvasnic
2 dl oleje
250 ml mléka
5 dkg cukru
špetka soli
Náplň :
2 kostky tvarohu
1 vanilkový cukr
1 vejce
cukr dle chuti
muškátový oříšek, rozinky
Na potření před pečením:
1 rozšlehané vejce mírně naředěné vodou (udělá pak lesklou nahnědlou barvu při pečení).
Na drobenku:
3-4 lžíce hrubé mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kousek rozpuštěného másla na spojení drobenky
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z kvasnic, 2 lžic vlažného mléka a půl lžičky cukru. Dobře rozmícháme a necháme ,,vyběhnout" na teplém místě.
    Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, dobře promícháme a propracujeme hladké vláčné těsto. Že je dobře propracované a husté poznáme podle toho, když se při míchání hezky odlepuje od stěn mísy a od vařečky.

    Pokud připravujeme těsto v domácí pekárně, dáváme nejdřív tekuté ingredience (mléko, olej, vejce) a nahoru sypké (mouku, cukr, sůl). Kvásek můžeme přidat jako poslední a hned spustíme program míchání.

  2. V době kynutí máme čas na přípravu náplně. Smícháme tvaroh, oba cukry, vejce a dobře promícháme.
    Můžeme dochutit strouhaným muškátovým oříškem a rozinkami (já nedávám, mým jedlíkům to kazí chuť).
    Připravíme si drobenku smícháním všech surovin.
    Potom si nachystáme plechy, na které dáme pečící papír.

  3. Z vykynutého těsta lžící ukrajujeme kousky, mírně je roztáhneme do tvaru placiček a lžičkou na ně dáváme náplň.
    Okraje zavřeme k sobě a poslepujeme. Klademe na plech s pečicím papírem slepenou stranou dolů. Musíme počítat s tím, že při pečení koláčky hezky nabudou - je třeba nechat trochu místa mezi jednotlivými kusy, aby se při pečení neslepily.
    Potřeme koláče rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
    Pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů asi 15-20 minut.

  4. Tip:
    Koláčky můžeme vylepšit tím, že nahoru před pečením dáme trošku marmelády nebo povidel, potřeme naředěným rozšlehaným vejcem a potom teprve posypeme drobenkou.

Poznámka

Místo tvarohové náplně můžeme použít jakoukoliv marmeládu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 265 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláče z olejového těsta

Tématické fráze: olejove kolače olejový kolač

Zapomněl/a jsem heslo