Květákové karbanátky (placičky) se žampiony

recepty73 Kuchař: recepty73

2 - 3 porce Zeleninová jídla 2 názory

Suroviny

400 g květáku
200 g čerstvých žampionů (nebo lesních hub)
100 g pórku nebo cibule
máslo nebo olej
40 g sušené šunky
1 vejce
česnek sušený dle chuti
muškátový květ dle chuti
1 lžíce čerstvě nasekané petrželové nati
sůl
pepř mletý
cca 50 g hrubé mouky nebo strouhanky
olej na smažení
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

  2. Na kousku másla si osmažíme pokrájený pórek dosklovata, přidáme na menší kousky pokrájené žampiony, schwarzwaldskou šunku (lze použít i libovější slaninu) a smažíme do povadnutí žampionů a vypaření přebytečné tekutiny. Před koncem smažení dochutíme petrželovou natí a dle chuti sušeným česnekem a muškátovým květem.

  3. Žampionovou směs přisypeme ke květáku, přidáme vejce, dle chuti osolíme, opepříme a zahustíme hrubou moukou. Směs by měla být vláčná, dobře tvarovatelná.

  4. Ze směsi tvarujeme karbanáky/placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  5. Podáváme s bramborovou kaší nebo samostatně. Výborné jsou i zastudena.

Poznámka

Lze připravit i z brokolice. Pokud chceme pokrm bezmasý, vynecháme sušenou šunku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 58 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květákové karbanátky (placičky) se žampiony

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Anna Kocikova: ...děkuji:-K:-K:-K...osmažené houby, zbavené přebytečné vody, dají placičkám jinou (lepší) chuť, než kdyby se do květáku třeba jen nastrouhaly;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Takto jsem ještě květákové placičky nedělala:-8Recept se mi líbí:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo