Bůček dvojí chuti

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 30 min+příprava dle strávníků Vepřové maso 0 názorů

Suroviny

Na ukázku jen z 1 kg bůčku:
1 kg bůčku s kůží, bez kostí
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
sůl
1 lžíce sladké papriky
6 stroužků česneku
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omytý bůček vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přidáme koření, 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme tak, aby ode dna šly bublinky a necháme vývar táhnout 2-2.5 hodiny. Uvařený bůček vyndáme na talíř a překrojíme podélně na poloviny.

  2. Jednu polovinu ihned potřeme prolisovaným česnekem a posypeme sladkou paprikou ze všech stran. Necháme vychladnout a zabalené v alobalu uložíme do lednice. Paprikový bůček je nejlepší podávaný studený s čerstvou nebo nakládanou zeleninou a chlebem.

  3. Druhou polovinu bůžku nařízneme na straně s kůží cca 1 cm do hloubky. Necháme vychladnout.
    V hlubokém rendlíku nebo pánvičce (velikost zvolíme, aby se bůček akorát vešel) rozpálíme sádlo ve větší vrstvě a ze všech stran bůček osmažíme dozlatova. Kůže je pak krásně křupavá, do zářezů vmáčkneme prolisovaný česnek. Takto upravený bůček můžeme podávat teplý s křenem nebo hořčicí a chlebem nejlépe žitným, ale je skvělý i ke knedlíkům se zelím.
    Na talíři plátky obou bůčků ještě lehce opepříme a osolíme.

Poznámka

Vývar z bůčku ještě zredukujeme na menší množství a uchováme pro jiné použití (masový vývar se hodí vždy, jen označíme, že je solený). Množství masa určuje počet a chuť strávníků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 436 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bůček dvojí chuti

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo