Dort "Vítání jara"

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 1,5hodiny dortová forma průměr 26cm Moučníky , Řezy 23 názorů

Suroviny

Piškot:
4 vejce
100 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
3 lžíce mletých ořechů
140 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Šlehačkovo-tvarohovo-meruňkový krém:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 vanička tvarohu
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink bez vaření
1 meruňkový kompot(230 g tuhý podíl)(pokud jsou sladké-cukr lze vynechat)
2 lžíce vaječného likéru
2 lžíce citrónové šťávy
Pudinková vrstva:
500 ml mléka
2 čokoládové pudinky Dr.Oetkera
1 lžíce cukru
Šlehačka na zdobení:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 lžíce kakaa (trošku našlehané nechat na zdobení slunce, na obarvení jsem kápla sirupu Sunquick, nemám rada barviva)
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Dno dortové formy (já měla průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180°C asi 20-25 minut.

  3. Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme-můžeme i s trochou šťávy. V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku.

  4. U vychladlého dortu odstraníme bok, dort rozkrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou část dortu a potřeme. Dáme do chladna, než si uvaříme pudink.

  5. V 500 ml mléka rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude to tužší. Necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než si vyšleháme šlehačku.

  6. Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme folii (pěkně drží tvar-viz obr.) a dort celý potřeme a ozdobíme.

Poznámka

Jelikož o víkendu to vypadalo, že jaro je za dveřmi, chtěla jsem upéct něco lehkého.

Myslím, že dort se chuťově povedl a pudinková vrstva se ke šlehačce hodí, jen korpus jsem nahrnula více k bokům, aby neudělal bouli, krásně naskočil, ale bohužel tak, jak jsem ho nasměrovala:-).

Koukám, že mám zase recept moc dlouhý, ale píši z patra raději podrobně, ať to zvládne i začátečník. Tak doufám, že to neodradí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 159 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort "Vítání jara"

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Marundo, původně jsem ho nechtěla rozkrajovat, ale dost vyskočil (měřila jsem - 3cm), tak jsem nakonec rozkrojila.
    Ještě opravím v receptu, kupovala jsem si teď novou koláčovou formu a na etiketě měla 28cm, ale měřila jsem spodek formy a má jen 26cm - to jen pro info:-):-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    můžu se zeptat, jak je ten korpus vysoký? Jinak moc hezká fotka:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :yes:Moc pěkný dort:yes::yes:+

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňááám, to je zase krásy :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Konícek, máš dobrý nápad;-) s banány a na korpus klidně můžeš naředit citr.šťávu...

    Odpovědět

  • konicek konicek

    Úžasný receptík. K vaječňáku, kakau a vlašským ořechům se báječně hodí banány, akorát nevím, kde z nich vzít šťávu na ten korpus. Ukládám do oblíbených a při nejbližší příležitosti vyzkouším. :-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    no mňáám:-p úžasný profil:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Jahodo, zase další krásný kousek :-O:yes: ukládám, zkusím...ale zase to budou muka - necpat se s tím :-O;-(:-D

    Mirco, zkus špaldovou mouku, ja má lehce oříškovou chuť, to by nemuselo být špatné ;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Jsi hodná, děkuju:-K. My zaváříme do velkých sklenic, tak jsem neměla představu:-8.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Mirco75 - dopsala jsem do receptu.

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Ten musí být dobrý:-!:-*:-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Jahodo:-) my je sice zavařujeme, ale pořádně je pak nikdo u nás nejí:-( Syrové ještě ano, ale jinak..... Taky jsem přemýšlela o jahodách, ale přijde mi to s tím vaječňákem a čoko pudinkem nějak moc výrazných chutí najednou. A vaječňák kvůli tomu vynechávat nebudu:-8. Asi to budou ty broskve. Jen prosím tě - kolik má malý kompot gr. - tedy ten tuhý podíl.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Mirco75, nevím, z jakého důvodu ne meruňky, ale váhala jsem mezi broskvemi a meruňkami. Ale je to jedno, třeba jahody, prostě něco, co ten šleh.-tvarohový krém oživí. Můžeš i likér vynechat. Prostě improvizace. Chutná mi ta kombinace odlehčeného šlehačkového krému a hustého čokoládového pudinku.:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    ;-):yes: moc pěkný a určitě i chutný:yes::-K

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Krásné a dobré,cítím to:yes::-p

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: šlehačkovo pudinkový krém šlehačkovo tvarohový krém recepty na jaro šlehačkovopudinkový krém recepty jaro aby piškot neudělal bouli forma 26 cm kolik kousků kolik vajec na dortovou formu mail pat.gr loc:cz kolik vajec do formy 26cm tuhé krémy na zdobení dortu recepty na dorty 26cm jaro recept dort z pudinku kolik vajec na 26cm formu kolik vajec na dort o:prumeru 26 cm? recept na dortovy korpus průměr 23 tuhý krém ke zdobeni kolik vajec do fomy o prumeru 26 cm piskotovy dort s oriskovou slehackou

Zapomněl/a jsem heslo