Dort "Vítání jara"

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 1,5hodiny dortová forma průměr 26cm Moučníky , Řezy 23 názorů

Suroviny

Piškot:
4 vejce
100 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
3 lžíce mletých ořechů
140 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Šlehačkovo-tvarohovo-meruňkový krém:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 vanička tvarohu
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink bez vaření
1 meruňkový kompot(230 g tuhý podíl)(pokud jsou sladké-cukr lze vynechat)
2 lžíce vaječného likéru
2 lžíce citrónové šťávy
Pudinková vrstva:
500 ml mléka
2 čokoládové pudinky Dr.Oetkera
1 lžíce cukru
Šlehačka na zdobení:
1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
1 lžíce kakaa (trošku našlehané nechat na zdobení slunce, na obarvení jsem kápla sirupu Sunquick, nemám rada barviva)
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Dno dortové formy (já měla průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180°C asi 20-25 minut.

  3. Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme-můžeme i s trochou šťávy. V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku.

  4. U vychladlého dortu odstraníme bok, dort rozkrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou část dortu a potřeme. Dáme do chladna, než si uvaříme pudink.

  5. V 500 ml mléka rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude to tužší. Necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než si vyšleháme šlehačku.

  6. Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme folii (pěkně drží tvar-viz obr.) a dort celý potřeme a ozdobíme.

Poznámka

Jelikož o víkendu to vypadalo, že jaro je za dveřmi, chtěla jsem upéct něco lehkého.

Myslím, že dort se chuťově povedl a pudinková vrstva se ke šlehačce hodí, jen korpus jsem nahrnula více k bokům, aby neudělal bouli, krásně naskočil, ale bohužel tak, jak jsem ho nasměrovala:-).

Koukám, že mám zase recept moc dlouhý, ale píši z patra raději podrobně, ať to zvládne i začátečník. Tak doufám, že to neodradí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 161 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort "Vítání jara"

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Marundo, původně jsem ho nechtěla rozkrajovat, ale dost vyskočil (měřila jsem - 3cm), tak jsem nakonec rozkrojila.
    Ještě opravím v receptu, kupovala jsem si teď novou koláčovou formu a na etiketě měla 28cm, ale měřila jsem spodek formy a má jen 26cm - to jen pro info:-):-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    můžu se zeptat, jak je ten korpus vysoký? Jinak moc hezká fotka:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :yes:Moc pěkný dort:yes::yes:+

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Mňááám, to je zase krásy :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Konícek, máš dobrý nápad;-) s banány a na korpus klidně můžeš naředit citr.šťávu...

    Odpovědět

  • konicek konicek

    Úžasný receptík. K vaječňáku, kakau a vlašským ořechům se báječně hodí banány, akorát nevím, kde z nich vzít šťávu na ten korpus. Ukládám do oblíbených a při nejbližší příležitosti vyzkouším. :-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    no mňáám:-p úžasný profil:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Jahodo, zase další krásný kousek :-O:yes: ukládám, zkusím...ale zase to budou muka - necpat se s tím :-O;-(:-D

    Mirco, zkus špaldovou mouku, ja má lehce oříškovou chuť, to by nemuselo být špatné ;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Jsi hodná, děkuju:-K. My zaváříme do velkých sklenic, tak jsem neměla představu:-8.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Mirco75 - dopsala jsem do receptu.

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Ten musí být dobrý:-!:-*:-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Jahodo:-) my je sice zavařujeme, ale pořádně je pak nikdo u nás nejí:-( Syrové ještě ano, ale jinak..... Taky jsem přemýšlela o jahodách, ale přijde mi to s tím vaječňákem a čoko pudinkem nějak moc výrazných chutí najednou. A vaječňák kvůli tomu vynechávat nebudu:-8. Asi to budou ty broskve. Jen prosím tě - kolik má malý kompot gr. - tedy ten tuhý podíl.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Mirco75, nevím, z jakého důvodu ne meruňky, ale váhala jsem mezi broskvemi a meruňkami. Ale je to jedno, třeba jahody, prostě něco, co ten šleh.-tvarohový krém oživí. Můžeš i likér vynechat. Prostě improvizace. Chutná mi ta kombinace odlehčeného šlehačkového krému a hustého čokoládového pudinku.:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    ;-):yes: moc pěkný a určitě i chutný:yes::-K

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Krásné a dobré,cítím to:yes::-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: šlehačkovo pudinkový krém šlehačkovo tvarohový krém recepty na jaro šlehačkovopudinkový krém recepty jaro aby piškot neudělal bouli forma 26 cm kolik kousků kolik vajec na dortovou formu řezy sunquick mail pat.gr loc:cz kolik vajec do formy 26cm tuhé krémy na zdobení dortu recepty na dorty 26cm jaro recept dort z pudinku dortová forma průměr 26 cm recept kolik vajec do formy na dort kolik vajec na 26cm formu kolik vajec na dort o:prumeru 26 cm? recept na dortovy korpus průměr 23

Zapomněl/a jsem heslo