Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.
Suroviny pro 1
1
Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.
Nutriční hodnoty
Energie | 13 201 kJ / 3 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,28 g |
Tuky | 306,90 g |
Vláknina | 9,71 g |
Cholesterol | 670 mg |
Sodík | 9,30 g |
Sůl | 22,90 g |
Sacharidy | 47,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné.
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 2. 2021 18:21
Merylas: Majonézu jsem zkoušela, bohužel se vůbec nevyšlehala.
10. 1. 2021 19:18
Merylas: Děkuji. Aha, já dávám ještě cukr a na celé vejce a 1 KL od níže uvedeného. Zkusím teda jen ze žloutků a přesně podle poměrů. Díky
10. 1. 2021 17:31
1974andrea: Není vůbec zač. Pokud to někomu pomůže, tak rádo se stalo.
10. 1. 2021 17:20
Merylas: Díky Maruško
10. 1. 2021 16:53
Coleta: Základní majonéza z Receptur studených pokrmů.1 kg majonézy = 120 g čerstvých žloutků, 865 g jedlého oleje, 15 g 8% octa, 10 g soli. Do vaječných žloutků vmícháme sůl a postupně šleháním, třením či jiným způsobem vytváříme ze žloutků, jedlého oleje a octa emulzi potřebné knzistence. Ze začátku olej přidáváme v malých dávkách do doby, kdy se vytvoří dostatečné množství houstnoucí emulze. Suroviny se používají o stejné teplotě, aby se emulze nesrážela. V Recepturách je ještě jedna základní majonéza, na přípravu se používají pasterované solené žloutky, olej a ocet.
10. 1. 2021 12:55
Coleta: Tu majonézu zkusím někde dohledat
9. 1. 2021 21:37
Vyzkoušela jsem na Silvestra a zařazuji do stálých receptů. K soli - tu jsem odvážila a pomalu solila. Použila jsem max. 1/3 uvedeného množství soli. Salát byl moc dobrý. Je by mě ještě zajímala norma na majonézu, protože majonézy jsou různě ochucené, slané. Dělala jsem domácí (olej, vejce, hořčice, cukr, sůl, pepř, ocet) ale s normovanou majonézou by to mohlo být to pravé RETRO.
27. 1. 2020 17:12
1974andrea: Měl jsem to v lednici asi dva dny... Přemýšlel jsem jestli se to snažit opravit, nebo to vyhodit. Pak jsem to ochutnal a jak se to uleželo, tak už se to normálně dalo jíst a opravdu to chutnalo dobře... Je mi jasný že ta sůl v tom pořád byla, ale tohle zrovna mám jako chuťovku a ne jako večeři, takže jsem to nakonec postupně po malých porcích snědl všechno
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.
10. 1. 2020 09:53
Kadla: Já jsem ale psala, solit postupně
10. 1. 2020 09:48
Kadla: Vážit takhle miniaturní množství je vždycky trochu risk - spolehla bych se na selský rozum, osolila, pak ochutnala a případně dosolila. Pekla jsem o Vánocích tohle cukroví https://www.toprecepty.cz/recept/58738-linecke-cuk... podle původního receptu a taky jsem zjistila, že 20 g skořice je strašně moc a raději ubrala.
10. 1. 2020 07:51
Dal jsem tam 10g soli a nebylo to k jídlu. s tou solí opatrně. Teď zbejva jedině přidat brambory a udělat z toho vlasak...
9. 11. 2019 14:28
dastin01@seznam.cz: Ano. A není to tak snad v receptech uvedeno?
9. 11. 2019 10:24
oba saláty jsou stejné.Jen u pařížského dáváte místo šunky,pařížský salám.
2. 11. 2019 21:11
1974andrea: Já bych požádala moderátorky o smazání příspěvků, které nesouvisí s receptem...což tímto činím...už se to z mé strany nebude opakovat....
2. 11. 2019 19:42
Dajda: Já to napsala obecně k těm všem novým příspěvkům, které nejsou přímo k receptu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 53 minutami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 3 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 5 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit vlašský salát? Nejznámější salát, který s oblibou mažeme na chlebíčky
Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Další recepty
Tématické fráze: pochoutkový salát dle čsn retro pochoutkový salát pochoutkový rok retro pochoutkový salát recept parizsky salát dle čsn co patri do pochoutkoveho salátu parizsky salat recept pochoutkovy salát retro pochoutkovy salat recept retro pochoutkový salát csn pochoutkový rok recepty pochoutkový salát recept parisky salát retro recepty www pochoutkový rok pařížský salát pochoutkový salát retro salaty pochoutkový rok 2020 recept na retro pochoutkovy salát pochputkový salát dle dle čsn
Suroviny: salám šunkový, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, cibule, majonéza, hořčice plnotučná, cukr krupice, ocet, omáčka worcesterová, sůl, pepř mletý
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EjA0
48 názorů