Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

21. 10. 2019 18:13

Suroviny pro 1

1

Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie13 201 kJ / 3 155 kcal
Bílkoviny47,28 g
Tuky306,90 g
Vláknina9,71 g
Cholesterol 670 mg
Sodík 9,30 g
Sůl22,90 g
Sacharidy47,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Coleta

9. 2. 2021 18:21

Merylas: Majonézu jsem zkoušela, bohužel se vůbec nevyšlehala.

Coleta

10. 1. 2021 19:18

Merylas: Děkuji. Aha, já dávám ještě cukr a na celé vejce a 1 KL od níže uvedeného. Zkusím teda jen ze žloutků a přesně podle poměrů. Díky

Merylas Merylas (moderátorka)

10. 1. 2021 17:31

1974andrea: Není vůbec zač. Pokud to někomu pomůže, tak rádo se stalo. :-) :-K

1974andrea 1974andrea

10. 1. 2021 17:20

Merylas: Díky Maruško :-K

Merylas Merylas (moderátorka)

10. 1. 2021 16:53

Coleta: Základní majonéza z Receptur studených pokrmů.1 kg majonézy = 120 g čerstvých žloutků, 865 g jedlého oleje, 15 g 8% octa, 10 g soli. Do vaječných žloutků vmícháme sůl a postupně šleháním, třením či jiným způsobem vytváříme ze žloutků, jedlého oleje a octa emulzi potřebné knzistence. Ze začátku olej přidáváme v malých dávkách do doby, kdy se vytvoří dostatečné množství houstnoucí emulze. Suroviny se používají o stejné teplotě, aby se emulze nesrážela.:-K V Recepturách je ještě jedna základní majonéza, na přípravu se používají pasterované solené žloutky, olej a ocet.

1974andrea 1974andrea

10. 1. 2021 12:55

Coleta: Tu majonézu zkusím někde dohledat ;-)

Coleta

9. 1. 2021 21:37

Vyzkoušela jsem na Silvestra a zařazuji do stálých receptů. K soli - tu jsem odvážila a pomalu solila. Použila jsem max. 1/3 uvedeného množství soli. Salát byl moc dobrý. Je by mě ještě zajímala norma na majonézu, protože majonézy jsou různě ochucené, slané. Dělala jsem domácí (olej, vejce, hořčice, cukr, sůl, pepř, ocet) ale s normovanou majonézou by to mohlo být to pravé RETRO.

Kadla

27. 1. 2020 17:12

1974andrea: Měl jsem to v lednici asi dva dny... Přemýšlel jsem jestli se to snažit opravit, nebo to vyhodit. Pak jsem to ochutnal a jak se to uleželo, tak už se to normálně dalo jíst a opravdu to chutnalo dobře... Je mi jasný že ta sůl v tom pořád byla, ale tohle zrovna mám jako chuťovku a ne jako večeři, takže jsem to nakonec postupně po malých porcích snědl všechno
tak jak to bylo. :) Příště už to bude lepší.

1974andrea 1974andrea

10. 1. 2020 09:53

Kadla: Já jsem ale psala, solit postupně ;-)

Dajda Dajda

10. 1. 2020 09:48

Kadla: Vážit takhle miniaturní množství je vždycky trochu risk - spolehla bych se na selský rozum, osolila, pak ochutnala a případně dosolila. Pekla jsem o Vánocích tohle cukroví https://www.toprecepty.cz/recept/58738-linecke-cuk... podle původního receptu a taky jsem zjistila, že 20 g skořice je strašně moc a raději ubrala. ;-)

Kadla

10. 1. 2020 07:51

Dal jsem tam 10g soli a nebylo to k jídlu. 8-( s tou solí opatrně. Teď zbejva jedině přidat brambory a udělat z toho vlasak... :-D

1974andrea 1974andrea

9. 11. 2019 14:28

dastin01@seznam.cz: Ano. A není to tak snad v receptech uvedeno? ;-)

dastin01@seznam.cz

9. 11. 2019 10:24

oba saláty jsou stejné.Jen u pařížského dáváte místo šunky,pařížský salám.;-)

Eja57 Eja57

2. 11. 2019 21:11

1974andrea: Já bych požádala moderátorky o smazání příspěvků, které nesouvisí s receptem...což tímto činím...už se to z mé strany nebude opakovat....

1974andrea 1974andrea

2. 11. 2019 19:42

Dajda: Já to napsala obecně k těm všem novým příspěvkům, které nejsou přímo k receptu ;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: pochoutkový salát dle čsn retro pochoutkový salát pochoutkový rok retro pochoutkový salát recept parizsky salát dle čsn co patri do pochoutkoveho salátu parizsky salat recept pochoutkovy salát retro pochoutkovy salat recept retro pochoutkový salát csn pochoutkový rok recepty pochoutkový salát recept parisky salát retro recepty www pochoutkový rok pařížský salát pochoutkový salát retro salaty pochoutkový rok 2020 recept na retro pochoutkovy salát pochputkový salát dle dle čsn

Suroviny: salám šunkový, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, cibule, majonéza, hořčice plnotučná, cukr krupice, ocet, omáčka worcesterová, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EjA0