Horalkový dort

Suroviny

Těsto 1:
5 Horalek (od Sedity, ne Opavia)
50 g másla
Těsto 2:
4 vejce
špetka soli
70 g cukru
250 g mascarpone
250 g jemného tvarohu
200 g Bánovecké pomazánky (základní, bez příchutě)
3 Horalky
60 g arašídového másla
50 g nesolených arašídů
50 g mléčné čokolády
Na zdobení:
cca 150 g mascarpone
2 Horalky

Postup přípravy receptu

  1. Dno tortovej formy s priemerom cca 26 cm vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.

  2. Horalky rozmixujeme a dobre premiesime s rozpusteným maslom. Rozložíme na dno formy. Masa je lepivá, pomôžeme si lyžicou namočenou do studenej vody. Predpečieme na 150°C 10 minút.

  3. Arašidy krátko opražímne nasucho a rozmixujeme.
    Mliečnu čokoládu necháme roztopiť.

  4. Celé vajcia, štipku soli a cukor vyšľaháme na hustú penu.

  5. Pridáme za stáleho šľahania mascarpone, tvaroh, nátierku, rozmixované Horalky, arašidové maslo (izbovej teploty, lepšie sa všľahá), mleté arašidy a rozpustenú mliečnu čokoládu. Dobre vyšľahanú hmotu dáme na predpečené cesto a zarovnáme.
    Pečieme na 150°C asi 40-45 minút (kontrolujeme upečenosť špilkou).

  6. Po vybratí z rúry ihneď ostrým nožom orežeme okraj okolo formy a prstenec odoberieme. Necháme dôkladne vychladnúť a potom ešte dáme do chladničky, najlepšie na noc. Až potom dáme tortu dolu z dna formy.

  7. Tortu potrieme tenšou vrstvou mascarpone. Horalky na ozdobu nakrájame na tenké plátky a prilepíme po obvode torty. Časť môžeme nadrobno narezať a vysypať povrch torty. Môžeme ale ozdobiť podľa svojej vôle.

Poznámka od kuchařky

Neviem, či v Čechách dostať Bánoveckú nátierku, ale môžete ju nahradiť inou pomazánkou bez príchute podobného zloženia: https://www.milsy.sk/mliecne-vyrobky/natierky/bano....

Recept mám od sestrinej kolegyne.

Komentáře k receptu Horalkový dort

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Urobil radosť, veľkú. Díky za milý komentár. ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    To je bomba;-):yes:nikdy by mi nenapadlo,že se dá udělat tak úžasný dortík,super;-):yes::yes:Hlavně,že udělal dceři radost:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: Jaromira18: Je to dobré, a to vravím ja, čo sladké nemusím.:-D:-D:-D Fakt chutné. Tortu som robila pre dcéru, ktorá Horalky miluje, kupujem ich pre ňu vo veľkom. :-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: bude to veľmi chutné. :yes:

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Musí být moc dobrý.:yes::-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Eja57: vlastně kecám ... Kolonády nejsou Opavia...asi naštěstí, proto jsou pořád tak dobré....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Fotky neidú ani mne aj pri iných receptoch, už som to oznámila. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Receptúra na Horalky Sedita a Horalky Opavia nie je úplne rovnaká. Poznať to jednoznačne na chuti. Okrem toho nemajú rovnakú gramáž. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    MarcelaPa: neznám celý sortiment, ale Kolonády a Polomáčené jsou pořád stejně dobré, piškoty byly nějaký čas nic moc ale podle mne jsou jako bývaly.....

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    casino: kromě titulních fotek je to problém už od včera u nově vložených fotek....

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: tentýž problém byl s fotkami u některých receptů už včera (např.Smažená uzená krkovice s Čedarem, obalená v kukuřičných lupíncích a bramborovo-mrkvová máslová kaše), asi se na to bude muset podívat admin.

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Eja57: já také používám, i když bydlím v Česku, výrobky od Sedity, Opavia se hodně pohoršila, obzvlášť, když velkou část výroby přesunula do Polska.

    Odpovědět

  • casino casino

    ...a mohu vědět proč už hodinu mi nelze, na rozdíl od jiných rcp, popatřiti zde na obrázky? :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Mohu vědět proč Horalky od Sedity a ne Opavie?

    Odpovědět