

Horalkový dort
Suroviny
- Těsto 1:
- 5 Horalek (od Sedity, ne Opavia)
- 50 g másla
- Těsto 2:
- 4 vejce
- špetka soli
- 70 g cukru
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 200 g Bánovecké pomazánky (základní, bez příchutě)
- 3 Horalky
- 60 g arašídového másla
- 50 g nesolených arašídů
- 50 g mléčné čokolády
- Na zdobení:
- cca 150 g mascarpone
- 2 Horalky
Postup přípravy receptu
Dno tortovej formy s priemerom cca 26 cm vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
Horalky rozmixujeme a dobre premiesime s rozpusteným maslom. Rozložíme na dno formy. Masa je lepivá, pomôžeme si lyžicou namočenou do studenej vody. Predpečieme na 150°C 10 minút.
Arašidy krátko opražímne nasucho a rozmixujeme.
Mliečnu čokoládu necháme roztopiť.Celé vajcia, štipku soli a cukor vyšľaháme na hustú penu.
Pridáme za stáleho šľahania mascarpone, tvaroh, nátierku, rozmixované Horalky, arašidové maslo (izbovej teploty, lepšie sa všľahá), mleté arašidy a rozpustenú mliečnu čokoládu. Dobre vyšľahanú hmotu dáme na predpečené cesto a zarovnáme.
Pečieme na 150°C asi 40-45 minút (kontrolujeme upečenosť špilkou).Po vybratí z rúry ihneď ostrým nožom orežeme okraj okolo formy a prstenec odoberieme. Necháme dôkladne vychladnúť a potom ešte dáme do chladničky, najlepšie na noc. Až potom dáme tortu dolu z dna formy.
Tortu potrieme tenšou vrstvou mascarpone. Horalky na ozdobu nakrájame na tenké plátky a prilepíme po obvode torty. Časť môžeme nadrobno narezať a vysypať povrch torty. Môžeme ale ozdobiť podľa svojej vôle.
Poznámka od kuchařky
Neviem, či v Čechách dostať Bánoveckú nátierku, ale môžete ju nahradiť inou pomazánkou bez príchute podobného zloženia: https://www.milsy.sk/mliecne-vyrobky/natierky/bano....
Recept mám od sestrinej kolegyne.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Horalkový dort
-
Simona Skolakova: Urobil radosť, veľkú. Díky za milý komentár.
-
To je bomba
nikdy by mi nenapadlo,že se dá udělat tak úžasný dortík,super
Hlavně,že udělal dceři radost
-
magdalenka: Jaromira18: Je to dobré, a to vravím ja, čo sladké nemusím.
Fakt chutné. Tortu som robila pre dcéru, ktorá Horalky miluje, kupujem ich pre ňu vo veľkom.
-
tejaja: bude to veľmi chutné.
-
Musí být moc dobrý.
-
Eja57: vlastně kecám ... Kolonády nejsou Opavia...asi naštěstí, proto jsou pořád tak dobré....
-
casino: Fotky neidú ani mne aj pri iných receptoch, už som to oznámila.
-
Eja57: Receptúra na Horalky Sedita a Horalky Opavia nie je úplne rovnaká. Poznať to jednoznačne na chuti. Okrem toho nemajú rovnakú gramáž.
-
MarcelaPa: neznám celý sortiment, ale Kolonády a Polomáčené jsou pořád stejně dobré, piškoty byly nějaký čas nic moc ale podle mne jsou jako bývaly.....
-
casino: kromě titulních fotek je to problém už od včera u nově vložených fotek....
-
casino: tentýž problém byl s fotkami u některých receptů už včera (např.Smažená uzená krkovice s Čedarem, obalená v kukuřičných lupíncích a bramborovo-mrkvová máslová kaše), asi se na to bude muset podívat admin.
-
Eja57: já také používám, i když bydlím v Česku, výrobky od Sedity, Opavia se hodně pohoršila, obzvlášť, když velkou část výroby přesunula do Polska.
-
...a mohu vědět proč už hodinu mi nelze, na rozdíl od jiných rcp, popatřiti zde na obrázky?
-
Mohu vědět proč Horalky od Sedity a ne Opavie?