Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

450 hladké pšeničné mouky
150 g hladké žitné celozrnné mouky (Pernerka)
2 kávové lžičky soli (12 g)
1-2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky krupicového cukru
275 g (ml) vlažné vody - dle potřeby
100 g hustého selského jogurtu
16 g čerstvého droždí
celý kmín na povrch
trochu hladké mouky na vál a na vysypání ošatky
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to jde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažnou vodu, jogurt, pak prosátou mouku smíchanou se solí a kmínem. Na mouku dáme cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby domácí pekárny a na vále rozdělíme na pět nebo i šest stejně velkých dílů. Každý díl zpracujeme do bochánku a při hnětení se snažíme na povrch do těsta zatlačit trochu celého kmínu. Ošatku se středem vysypeme hladkou moukou a naskládáme do ní po obvodu připravené bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Troubu rozehřejeme na 220°C, použijeme klasické pečení spodní a horní ohřev. Na pečící plech dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a vykynuté těsto z ošatky opatrně a lehce vyklopíme. Nesmí být překynuté, aby nekleslo. Pokud je třeba a vadí nám to, lehce štětečkem odstraníme přebytečnou mouku. Povrch můžeme rozprašovačem orosit vlažnou vodou, ale já to u tohoto chleba nedělala. Vložíme do předehřáté trouby a po 10-15 minutách teplotu snížíme na 195°C. Celkově pečeme zhruba cca 40-45 minut.

  4. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

Poznámka

Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá běžným způsobem: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Na pečení chleba s jogurtem mě přivedl tento recept: https://www.toprecepty.cz/recept/20907-semenacek-j...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 30 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Madula: To opatrné vyklopení je myšleno tak, že se nesmí s ošatkou při vyklápění vykynutého těsta nějak prudce trhat, bouchat, nebo nějak vyklápět z výšky, ono se to špatně popisuje. V pravé ruce držím ošatku s vykynutým těstem, v levé ruce připravený plech, ten trochu nakloním, ošatku taktéž nakloním do středu plechu, plech položím do vodorovné polohy a zároveň už i otáčím ošatku a nechám vykynuté těsto vyklouznout. Snad mi rozumíte. :-) Ošatka se musí dobře vysypat moukou, někdo používá i bramborový škrob. Je to důležité, aby se těsto k ošatce nepřilepilo. :-K

    Odpovědět

  • Madula Madula

    Parádní! :-K Jen bych chtěla vědět, jak se to OPATRNĚ vyklopí. TRu otázku myslím vážně. A chleba se taky snažím péct ;-):-D:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem děkuji za pochvalu. :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: som na tom tak isto. Meryl je:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Víš, že mám chleby a slané pečivo velice ráda a moc ráda se na recepty a fotky dívám. Tohle je prostě nádhera :yes::yes: na kterou se dá koukat jen se zalíbením <3 fakt moc povedený chleba!!!

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes: Moc se mi to líbí :yes: je to moc hezké a určitě dobré, :-K já když nemám kefír nebo acidofilní mléko, tak také dávám jogurt.:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Jé, to vypadá roztomile! :yes::-K:-K

    Odpovědět