Teplý salát z červených brambor a červené řepy

Saláty Doba přípravy: 50-60 min. ( z toho 20 min vaření brambor) 2 názory

Saláty Doba přípravy: 50-60 min. ( z toho 20 min vaření brambor) 2 názory

Suroviny 4 porce

10-12 menších, uvnitř červených brambor, lze použít i obyčejné brambory, ale není to hezké barevné
10 dkg selské slaniny nebo jiné aromatické slaniny na kostičky
1/2 sklenice naložených cibulek
1/2 cibule šalotky (velké) nebo 1 menší na kroužky
3 vrchovaté lžíce fazolek černé oko (viz spodní obrázek)
8 velkých řeckých oliv na kroužky (+ na ozdobu celé)
1 menší sklenice naložené červené řepy (kostičky nebo hranolky)
3 velké lžíce tenkých mandlových plátků
6 dkg másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory dáme vařit ve slupce s trochou kmínu (Kmín prý vytahuje z brambor to nezdravé.).

  2. Mezitím připravíme na pánvi další suroviny. Nejdříve slaninu, aby se vypekl tuk, přidáme polovinu másla. Dále přijdou okapané cibulky a šalotka. Jak začnou cibulky zlátnout, nasypeme mandlové lupínky. Mícháme. Pak přidáme černooké fazolky a olivy. Osolíme, opepříme.

  3. Brambory necháme zchladnout tak, abychom je udrželi v ruce nebo je napíchneme na vidličku a oloupeme. Protlačíme je skrz mřížku na bramborový salát do kastrůlku, přidáme zbytek másla a dáme na plamen. Slijeme řepu a přidáme ji k bramborům. Pak stěrkou přesuneme směs z pánve do kastrůlku, prohřejeme a můžeme servírovat.

Poznámka od kuchařky

Lze sice jíst salát i vlahý, ale daleko lepší je teplý. Není třeba k němu žádné maso, protože je tam dost slaniny, mandlové lupínky jsou zlaté a v jídle křupou.

Sázela jsem několik řádků různých druhů brambor. Jeden řádek vyprodukoval brambory červené. Jako příloha těžko použitelné, vypadá to přinejmenším divně. Možná by šly udělat bramborové lupínky, těm by celkem vínová barva slušela. Ale ve spojení s řepou se mně to zdálo jako nejlepší řešení. Ani jako bramborové knedlíky, ve výsledku růžovo vínové, když si k nim představím kus vepřového a špenát. No, nic moc. Spíš by měl člověk tendenci ozdobit je malinovou šlehačkou.

Komentáře k receptu Teplý salát z červených brambor a červené řepy

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Musí to být řecké olivy, ty velké. Ty mají daleko lepší chuť a jsou takové masité, přitom křupnou. Ještě by mohly být i černé olivy. Ale někdo je nemusí, nepřišel jim na chuť. Ani jedněm. Já kupuji jen řecké nebo francouzské s mandlí či ančovičkou. Ty řecké jsou výborné na dobrém aromatickém sýru. Také na plátku uherské klobásy a sýru. Normální brambory brambory se obarví řepou, ale je to takové s prominutím, vyblité, myslím barvu. Jako v boršči, ale tam nahradí barvy ostatní zelenina. Cibulky do salátu vnesou trošku pikantnosti a olivy zase trochu Středomoří. Osmažené plátečky mandlí zase zaměstnají mozkové závity. Jeden po druhém a párkrát dokola. Fazolky vnesou tajemno a červená řepa zvýrazní barvu a nadopuje nás zdravím. A slanina! Ta to korunuje a dovede k snovému závěru. A stále jsou to staré dobré brambory a řepa, kterou kdekdo pohrdá. <3

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    :-O až asi na třetí přečtení jsem usoudila, že ano, vypadá to jako velká divočina, ale dobré to bude...za mne bez oliv, ty mi tam nějak chuťově nepasují...ale klidně z normálních brambor, ta řepa je obarví....ukládám k vyzkoušení:-*

    Odpovědět