Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 071 kJ / 2 885 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 39,36 g |
| Tuky | 197,12 g |
| Vláknina | 3,00 g |
| Cholesterol | 1,02 g |
| Sodík | 350 mg |
| Sůl | 0,92 g |
| Sacharidy | 236,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce s cukrem šleháme nad párou do velmi husté pěny, měli bychom v nich pohodlně udržet prst. Moudré knihy píší do 45°C. Zašleháme vodu a drátěnou metlou vmícháme hladkou mouku a nakonec olej. Pokud bychom pracovali se stěrkou, mohou se udělat žmolky, které nejdou rozmíchat. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do velmi světlerůžova na 170°C asi 8-10 minut. Nejlepším vodítkem je, že se upečené těsto odlepí po stranách od formy.
Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší. Krok 2: V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky. Krok 3: Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
Používám oslazené rozkutrované mražené jahody. Krok 4: Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé. Krok 5: Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...
Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší. Krok 2: V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky. Krok 3: Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
Používám oslazené rozkutrované mražené jahody. Krok 4: Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé. Krok 5: Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...
Zveřejněno 14. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Písecký dort v novém kabátku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAOL
Moje poznámka
Písecký dort v novém kabátku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAOL
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 36 minutami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 14 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 15 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké fondue
vitula1 před 2 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 14 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 14 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 15 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 17 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 18 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 20 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 21 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 21 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
mouka hladká,
olej,
šlehačka,
cukr moučkový,
ztužovač,
galaretka,
šlehačka,
cukr moučkový,
ztužovač,
galaretka,
šlehačka
Komentáře (19)
Zlaté ruce ,proto jsem nechápala to martýrium s vánočkou.
Eja57:
Až pak ta uvařená čerstvá citronová kůra, to uvedla do citronového stavu.
Do jahod jsem přidala plnou lžíci citronové šťávy, aby se rozvinula chuť, ty mražené, jsou bez chuti. Dávala jsem do šlehačky i cukr navíc, celkem 4 PL.
Teď zbývá jen dort náležitě vychladit a nechat vytuhnout. Se slzou v oku se dívám na fotku
Nemám čerstvé jahody, když budu fotit klínek, tak dozdobím.
https://stavy.heureka.cz/sunquick-ovocny-koncentra...