Písecký dort v novém kabátku

Suroviny 12 porcí

Těsto:
2 velká vejce
10 dkg krupicového cukru
4 lžíce vařící vody
10 dkg hladké mouky
1 lžička oleje
1. krém:
250 ml šlehačky
1 lžíce moučkového cukru
4 lžíce jahodového pyré
1/2 ztužovače zastudena
nasekané želé z poloviny sáčku jahodové Galaretky
2. krém:
250 ml šlehačky
1 lžíce moučkového cukru (nemusí být, podle chuti)
2 lžíce citronového koncentrátu Sunquick
1/2 ztužovače zastudena
nasekané želé z poloviny sáčku citronové Galaretky
šlehačka na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem šleháme nad párou do velmi husté pěny, měli bychom v nich pohodlně udržet prst. Moudré knihy píší do 45°C. Zašleháme vodu a drátěnou metlou vmícháme hladkou mouku a nakonec olej. Pokud bychom pracovali se stěrkou, mohou se udělat žmolky, které nejdou rozmíchat. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do velmi světlerůžova na 170°C asi 8-10 minut. Nejlepším vodítkem je, že se upečené těsto odlepí po stranách od formy.
    Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší.

  2. V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky.

  3. Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
    Používám oslazené rozkutrované mražené jahody.

  4. Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé.

  5. Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
    Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...

Poznámka od kuchařky

Želatinový ztužovač zastudena sypu rovnou před šleháním do šlehačky - 25 g. Ztužovač vážím, nesypu od oka.

Piškot ze 2 vajec je akorát do formy o průměru 24 cm. Má být nízký. Norma na tento piškot je na 1 vejce 5 dkg cukru, 5 dkg hl. mouky a 2 lžíce vody. To se dobře pamatuje i dobře násobí pro větší formy. Je vláčný, šťavnatý a mechový.Prášek do pečiva se nedává.

Šlehačku doslazujeme podle svých zvyklostí, ale dort by měl být sladký. Galaretka i Sunquick jsou běžně k dostání v hypermarketech.

V tomto provedení se jako Písecký dort prodával na jižní Moravě cca před 50 lety a viděla jsem v Hodoníně, že se takto prodává stále.

Komentáře k receptu Písecký dort v novém kabátku

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zdenka.s: Jo, to jsou ty věci, mezi nebem a zemí - vánočka šedá zóna. :-//

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Tak ten se povedl :yes: přiznám se ,že při prohlížení fotek silně zapracoval P reflex :
    Zlaté ruce ,proto jsem nechápala to martýrium s vánočkou. :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Moc děkuji, příště bude hezčí, tento byl jen na zkoušku!

    Eja57:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne (autorka receptu)

    :-KVeronika.Hrozna: máš ho krásný a jistě i dobrý. Převelice Ti děkuji za realizaci i krásná fota:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Tedy dámy, tleskam:yes: hezký recept a Verča :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Není moc sladký, je přesně jak má být. Osladila jsem, podle sebe. Když dělám něco prvně, tak chutnám, abych to nepřehnala . Ofotila jsem ti klínek. Když ho chceš dát na titulku, tak jdi do receptu a označ u něj kolečko - hlavní fotka. Já to udělat nemohu. Nepustí mně to, do tvého receptu. ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: on vlastně každý recept je jen osnova. Vychutit si to musí každý sám. U nás se vedou stálé spory. Manžel preferuje méně sladké, ostatní , hlavně vnuci, sladké hodně. Jen rodiče si nevymýšlí:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: :-D:-D:-D ;-), úsměv od ucha k uchu! To bude bašta, až to nakrojím ! Víš jak vzorně sem olizovala stěrky , vařečky a metličky :-D:-D:-D! Hlavně ten citronový krém, ten dal zabrat!
    Až pak ta uvařená čerstvá citronová kůra, to uvedla do citronového stavu. <3
    Do jahod jsem přidala plnou lžíci citronové šťávy, aby se rozvinula chuť, ty mražené, jsou bez chuti. Dávala jsem do šlehačky i cukr navíc, celkem 4 PL.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: žádné palce držet nemusím, protože vím, že jsi velice šikovná.
    Teď zbývá jen dort náležitě vychladit a nechat vytuhnout. Se slzou v oku se dívám na fotku:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Prave chladím korpus, na naplň, vše připraveno. Drž palce:-! 13,00 teď jsem naplnila a ochutnala krémy, bude to bomba!:-* Do citronového jsem dala povařit kůru ze, 3/4 citronu , najemno nakrájenou, to jsou ty čárečky na vrchu dortu.
    Nemám čerstvé jahody, když budu fotit klínek, tak dozdobím.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne (autorka receptu)

    Eja57: jéje, omlouvám se za chybu. Samozřejmě Sunquick

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Není myšlen Sunquick? Sanguick ani vyhledávač nezná...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: sladke housticky, sladke koblizky, to je vice prace, jako dort.Nezavidim ti, takove mlsne cumacky.:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: dokonce jsem měla i vůli - " kluci, udělám vám krásný šlehačkový dort." "Nene, já chci koblížky s dírkou" A já sladké houstičky, ale nedávej tam mouchy!" Mouchy jsou rozinky. Není to snadné:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2