Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 071 kJ / 2 885 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,36 g |
Tuky | 197,12 g |
Vláknina | 3,00 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 350 mg |
Sůl | 0,92 g |
Sacharidy | 236,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce s cukrem šleháme nad párou do velmi husté pěny, měli bychom v nich pohodlně udržet prst. Moudré knihy píší do 45°C. Zašleháme vodu a drátěnou metlou vmícháme hladkou mouku a nakonec olej. Pokud bychom pracovali se stěrkou, mohou se udělat žmolky, které nejdou rozmíchat. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péci do velmi světlerůžova na 170°C asi 8-10 minut. Nejlepším vodítkem je, že se upečené těsto odlepí po stranách od formy.
Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší. Krok 2: V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky. Krok 3: Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
Používám oslazené rozkutrované mražené jahody. Krok 4: Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé. Krok 5: Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...
Lze použít i mouku polohrubou, ale piškot je hrubší. Krok 2: V 250 ml horké vody rozpustíme polovinu sáčku jahodové Galaretky, stejně tak polovinu Galaretky citronové a dáme ztuhnout. Vyplatí se Galaretku odvážit. Po ztuhnutí obojí želé nasekáme na jemné kousíčky. Krok 3: Šlehačku ušleháme dotuha s polovinou ztužovače zastudena, to je 25 g a lžící moučkového cukru. Do ušlehané vmícháme jahodové pyré podle chuti a nasekané jahodové želé.
Používám oslazené rozkutrované mražené jahody. Krok 4: Totéž opakujeme s druhou šlehačkou, do které vmícháme citronový Sunquick a citronové želé. Krok 5: Z vychladlého korpusu strhneme horní opečenou vrstvičku, aby nám náplň dobře držela a vrátíme do formy. Výhodou je použít ráfek na studené dorty, kterým se dá korpus těsně obemknout. Natřeme jahodovou šlehačku. Dáme na chvíli zatuhnout do lednice a navrstvíme citronovou šlehačku. Necháme dobře vychladit a ztuhnout. Aspoň 2 hodiny. Poté formu rozepneme a okraje uhladíme. Pro lepší efekt můžeme obsypat praženými mandlovými lupínky.
Dort dozdobíme pusinkami ze šlehačky a dál, jak je libo. Ovocem, želé...
Zveřejněno 14. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Písecký dort v novém kabátku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAOL
Moje poznámka
Písecký dort v novém kabátku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAOL
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 14 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 21 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno 2. 9. 2025 06:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 12 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 12 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 12 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 12 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 12 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 12 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 13 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
mouka hladká,
olej,
šlehačka,
cukr moučkový,
ztužovač,
galaretka,
šlehačka,
cukr moučkový,
ztužovač,
galaretka,
šlehačka
Komentáře (19)
Zlaté ruce ,proto jsem nechápala to martýrium s vánočkou.
Eja57:
Až pak ta uvařená čerstvá citronová kůra, to uvedla do citronového stavu.
Do jahod jsem přidala plnou lžíci citronové šťávy, aby se rozvinula chuť, ty mražené, jsou bez chuti. Dávala jsem do šlehačky i cukr navíc, celkem 4 PL.
Teď zbývá jen dort náležitě vychladit a nechat vytuhnout. Se slzou v oku se dívám na fotku
Nemám čerstvé jahody, když budu fotit klínek, tak dozdobím.
https://stavy.heureka.cz/sunquick-ovocny-koncentra...