Cherry – višně v čokoládě (marmeláda)

Suroviny

1,75-2 kg vypeckovaných višní
1-1,2 kg cukru
200 g čokolády (s obsahem kakaa min. 50 %)
20 g citrusového pektinu (nebo 2 Pektogely)
rovná lžička kyseliny citronové
80-100 ml rumu

Postup přípravy receptu

  1. Odpeckované višně nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem (pozor na stříkající šťávu – velice barví), vlijeme do širšího kastrolu a přivedeme na 10-15 minut k varu. Ráda používám kastrol nepřilnavý, pak se nemusím bát, že se ovoce nebo později vařící marmeláda přichytí ke dnu.

  2. Pektin (Pektogel) smícháme s několika lžícemi cukru a za stálého promíchávání vsypeme do vařícího ovoce. Směs přivedeme znovu k varu a provaříme asi 5 minut.

  3. Vmícháme zbytek cukru a kyselinu citronovou, a když višně začnou vařit, odebíráme pěnu, pokud se tvoří na hladině.

  4. Po několika minutách varu je možné zkusit pevnost marmelády – stačí jí kápnout na studený talířek. Kapka by měla začít tuhnout – je-li stále tekutá, ještě chvíli provařujeme. V opačném případě (kapka chládnoucí marmelády na talířku tuhne) do kastrolu vsypeme nastrouhanou čokoládu, promícháme s marmeládou, přivedeme ji k varu, minutu povaříme a sporák vypneme.

  5. Do hotové Cherry vlijeme a vmícháme rum a ihned ji plníme do předehřátých sklenic. Dobře je zavíčkujeme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.
    (Stalo se mi asi dvakrát, že sklenice nebyla zavřená úplně dobře a marmeláda z otočené sklenice částečně vytekla. Od té doby je převracíme v hluboké míse. Kdyby marmeláda mínila vytéct, je úklid snadnější. Ale když u nás dodělává marmeládu manžel, sklenice nepřevrací vůbec – a také dobře chytnou. Je to na Vás, který způsob si vyberete.).

Poznámka od kuchařky

Kombinace višně – čokoláda – rum opravdu chutí hodně připomíná bonbony Cherry. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Tento a další moje recepty najdete na Pekárnománii http://www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Cherry – višně v čokoládě (marmeláda)

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    janatka: díky :-K doufám, že bude chutnat ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    janatka:
    Tak to vám závidím... ;-)
    No, asi bych ještě našel pár skleniček...:-8

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Já tokové kombinace miluji. Určitě vyzkouším. Něco podobného jsem dělala s třešněmi.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Eja57: děkuju <3 asi bych to neměla říkat, ale ono je to hříšně dobré jen tak mlsat ze sklenice :-D A když jsem s sebou vezla sklenku na nějakou akci, byla spucnutá jako první, a ještě se po ní lidé poptávali :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Krásná fotka:yes:
    No ale já to vidím na krajicku dobrého chleba, lehounce maznuteho máslem...och...

    Odpovědět