Chleba bez lepku z pekárny

Suroviny

250 g bezlepkové směsi Nutrifree Mix per Pane Integrale
300 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru
6 g sušeného droždí (nebo 12 g čerstvého)

Postup přípravy receptu

  1. Příprava v pekárně a pečení v domácí pekárně:
    Do mísy z pekárny nejprve nalijeme olivový olej, vlažnou vodu, bezlepkovou směs Integrale, lžičku soli, cukru a droždí. Zapneme na program Bezlepkový chléb. Pokud máme možnost nastavit hmotnost chleba, nastavíme 750 g a středně vypečenou kůrku.
    Po upečení chléb vyklopíme na kovovou mřížku, aby vychladl. Chleba vydrží vláčný a nadýchaný několik dní.

  2. Ruční příprava a pečení ve formě na chleba v troubě:
    V míse smícháme bezlepkovou směs Integrale s 250 ml vlažné vody, občas promícháme.
    Pak připravíme kvásek tak, že do misky nalijeme 50 ml vlažné vody, rozdrobíme droždí a přidáme cukr.
    Po hodině přidáme do odležené směsi bublající kvásek, sůl a olej.
    Vyhněteme jemné a hladké těsto, které necháme asi 60 minut pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem (aby neoschlo) kynout.
    Po vykynutí těsto vyklopíme do vymazané a vysypané formy na chléb. Opět necháme ještě cca 40 minut kynout pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem.

    Troubu rozpálíme na 250 °C s tím, že na dno trouby vložíme buď starý plech, nebo pekáč na vodu. Až je trouba rozpálená, do starého plechu nebo pekáče nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Těsto ve formě postříkáme z rozprašovače slanou vodou a vložíme do trouby na 10 minut.

  3. Po 10 minutách pečení troubu vyvětráme, vybereme spodní plech nebo pekáč s vodou, snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme (asi 40 minut), dokud nebude kůrka růžová. Chleba je hotov, když zní na poklep dutě.

Komentáře k receptu Chleba bez lepku z pekárny

K receptu nejsou žádné komentáře.