Chleba z remosky bez lepku

Suroviny

125 g bezlepkové směsi Nutrifree Mix per Integrale
125 g bezlepkové směsi Nutrifree Mix per Pane
2 lžíce dýňové mouky
250 ml vlažné vody (na psyllium)
1 lžíce psyllia Dr.Popov (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina)
1 lžička jablečné vlákniny
50 ml vlažné vody (na kvásek)
1 lžička octa
1 lžíce oleje
½ lžičky xantanové gumy/guar gumy
1 lžička soli
1 lžička cukru
12 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve do mísy nalijeme 250 ml vlažné vody, do které přidáme 1 lžíci psyllia a xantan nebo guar gumu. Vymixujeme ponorným mixérem v jemnou kaši. V 50 ml tekutiny necháme vzejít kvásek. Do mísy s psylliem přidáme ostatní ingredience na přípravu těsta, včetně vzešlého kvásku.

    Vyhněteme hladké a jemné těsto, olej přidáváme v polovině hnětení. Těsto necháme asi 50 minut pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem kynout, aby neoschlo.

  2. Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál, překládáme těsto od okraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a překládáme, abychom z těsta vytlačili přebytečný vzduch. Mouky přidáváme jen minimálně, aby se těsto nelepilo. Můžeme si pomoci stěrkou na těsta.

    Vzniklý bochník vložíme do pedigové kulaté ošatky (misky nebo cedníku), kterou vysypeme bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Necháme už jen 20 minut kynout pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem, kvůli oschnutí.

    Do ošatky vkládáme těsto pěknou stranou dolů, překládaná strana zůstává nahoře, aby těsto bylo po upečení krásně hladké. Do misky nebo cedníku to uděláme naopak.

  3. Pečení v hliníkové remosce:

    Zapneme remosku. Jakmile je nahřátá, vyklepneme nakynutý chleba na pečicí papír, se kterým ho vložíme do remosky, postříkáme slanou vodou a nařízneme na pár místech, aby nepopraskal. Pečicí papír nesmí být příliš vysoký, aby se nedotýkal přiklopeného víka. V případě pečení chleba v remosce není třeba zapařování. V remosce ho pečeme cca 40 minut. Jakmile bochník zní dutě na poklep, je hotový.

  4. Pečení v teflonové remosce:
    Teflonová remoska se nahřívá vodou. Po nahřátí vodu vylijeme a vložíme bochník chleba, který opět postříkáme slanou vodou a nařežeme na několika místech. V případě, že se povrch chleba rychleji peče, položíme na něj alobal. Do teflonové remosky nemusíme dávat pečicí papír. Chleba dáme vychladit na kovovou mřížku. Krájíme, až je vychladlý.

Komentáře k receptu Chleba z remosky bez lepku

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Chleba je krásný, až se mi nechce věřit, že z remosky vyjde takový krasavec....:yes: a ještě bez lepku:yes:

    Odpovědět