Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaná rajčata na všechno

Voňavá rajčata z vlastní zahrádky, vyzrálá na sluníčku, existují snad lahodnější? Pokud jste vysadili více než pár sazenic, brzy se spustí lavina úrody, kterou je nutno zpracovat. Připravte si jednoduše konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě, v zimě přijdou vhod.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min doba přípravy podle množství rajčat

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, doba přípravy podle množství rajčat)

6. 8. 2009 17:32

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

20. 8. 2013 13:57

1974andrea: samozrejme, v myčke je umývanie určite lepšie ako ručné, umytý pohár nepríde do styku s ničím z okolia, s houbou na umývanie, utierkou a pod. a je tam vysoká teplota, aká pri ručnom umývaní neexistuje...
Poháre, do ktorých dám džem - už čisté z myčky - dám vyvariť do mikrovlnky (preváram v nich vodu), potom vysuším. Robím to počas varenia džemu.

spagetka spagetka

20. 8. 2013 13:34

1974andrea: hm, no u mne se dá říct, že to s vymýváním přeháním:-8:-8, ale holt už jsem tak zvyklá ;-);-);-). Takže si každý musí najít svůj způsob. Já hrnec nemám, zavářím v troubě nebo když mám jen 2-3 sklenice, tgak ve vysokém kastrolu, který zakryju dalším kastrolem a taky si nestěžuju. Myslím, že každý si najde ten svůj správný způsob ;-);-):yes::yes:

1974andrea 1974andrea

20. 8. 2013 13:29

Holky, já to s tím vymýváním tak nepřeháním, když nějakou zeleninu ze sklenice spotřebuju, hodím ji do myčky, nechám vyschnout a zavřu víčkem, takto je skladuju ve sklepě a pak už je ani nevymývám. Rovnou tam opět dám to, co potřebuju zavařit a steriluju. Nikdy se mi nic nezkazilo;-) Ale dodržuju na všechno 80C a 20 minut. Ovšem zavařuju v zavařovacím hrnci tak, aby víčka byla potopená;-)

Ilona

20. 8. 2013 13:28

magdalenka:
Sterilizovala jsem v troubě na 180, 25 minut. Víčka používám šroubovací- již použitá z minulého zavařování,pokuď jsou v dobrém stavu, jinak kupuji nová. ;-)

magdalenka magdalenka

20. 8. 2013 13:21

Ilona: Si istá, že si sterilizovala dosť dlho? A je aj možné, že ti nechytili dobre viečka, aj keď na prvý pohľad to vyzeralo v poriadku a obsah začal kvasiť. Stáva sa to pri viackrát použitých viečkach, alebo "ojazdenej" zatváracej hlavici. Minule sa mi nedarilo zatvárať viečka, stále sa hýbali - boli nejaké chybné z výroby, hoci boli nové, aj hlavica bola nová. Niekedy sa proste stávajú aj takéto veci.

Ilona

20. 8. 2013 13:14

spagetka:
Super :-):-):-) Moc děkuji za rady rozhodně vyzkouším a uvidím jak to dopadne ;-)

spagetka spagetka

20. 8. 2013 13:10

Ilona: S myčkou já zkušenosti nemám. Používám takovou tu drátěnku na rukojeti, pouštím co nejteplejší vodu a vypařuju. Snažím se rukama se nedotýkat vnitřku sklenic ani víček. Zkus to ;-);-);-)
Je zbytečné na to dávat utěrku a určitě je na nic skladovat to víčkem dolů

Ilona

20. 8. 2013 13:10

1974andrea:
Ještě horké je dávám také obráceně přesně jak píšete, ještě na ně pokládám studenou utěrku. Po vychladnutí skladuji ve sklepě vždy víčkem nahoru, ale přečetla jsem si článek kde psali, že je lepší skladovat víčkem dolů tak jsem to vyzkoušela ;-)

Ilona

20. 8. 2013 13:08

spagetka:
Děkuji za odezvu, co se týče té čistoty tak té právě věnuji maximální pozornost, jen sklenice jsem začala mýt v myčce na nádobí a četla jsem, že to nestačí, možná je to ta chyba :-/ Zavařuji v troubě a zatím vše bylo ok, až na ty rajčátka :(

1974andrea 1974andrea

20. 8. 2013 13:05

Ilona:Víčkem dolů se dávají sklenice ještě horké a nechají se tak vychladnout, pak se dají opět víčkem nahoru;-) Nikdy se mi nic takto nezkazilo, pokud se dodrží i doba a teplota sterilizace.

spagetka spagetka

20. 8. 2013 12:58

Ilona: Obrácení na víčko rozhodně chyba není (jednak se i víčko zakonzervuje a jednak vyteklý obsah upozorní na špatně zavřené víčko).
Pokud byl přesně dodržen recept, musiš věnovat velkou pozornost vymytí sklenic a víček před plněním - horká voda, jar, několikeré vypláchnutí a v žádném případě nevytírat utěrkou:-!.
Mně osobně se tahle pečlivost dost vyplácí, proto ani nepoužívám konzervant proti plísni, ale je fakt, že je to otravná a dlouhá činnost. Ale nepamatuju se už, kdy se mi něco zkazilo.;-);-);-)
Jo a pořádně opláchnuté a očištěné suroviny!

Ilona

20. 8. 2013 12:52

Tento recept jsem vyzkoušela, byla jsem přímo nadšená, že budeme mít zavařená rajčátka na zimu. Bohužel jsem musela 4 den po zavaření veškeré sklenice vyházet, vše bylo zkažené :-( Začalo to kvasit a nepříjemně zapáchat. Nevím kde jsem udělala chybu, víčka po zavaření byla v pořádku, skladovala jsem víčkem dolů, což nevím zda není právě chyba :-( Jinak skvělý nápad, jen mě mrzí, že se mi to nevydařilo ;-)

Irule Irule

20. 8. 2013 10:02

Vyzkoušeno, super :yes::yes::yes: a Andrejce 1974 děkuji moooc za radu :-):-K

IRENA

19. 8. 2013 21:02

1974andrea:děkuji moc za radu :yes:;-):-K

1974andrea 1974andrea

19. 8. 2013 20:59

Irena:Nene, voda se nedává,rajčata pustí dost své vlastní šťávy;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: zavařování rajčat jak zavařit rajčata rajčata zavařování jak zavařit loupaná rajčata sterilovaná rajčatová šťáva recepty z rajčat zavarovani loupanych rajcat zavařená rajčata recepty z rajčat zavařování zavařovaná rajčata zavarovani rajcat recepty zavařit rajčata loupaná rajčata recept zavařená loupaná rajčata sušená rajčata použití zavařujeme rajčata rajčata ve vlastní šťávě rajčata recepty zavařování jak zavařovat rajčata zavařování rajčata

Suroviny: rajče

TopRecepty.cz

Sterilovaná rajčata na všechno

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/86O3