Jesenický závitek z vepřové kýty
Vepřové závitky plněné zelnou směsí s uzeným bůčkem můžete připravit k nedělnímu rodinnému obědu. Maso je šťavnaté a měkké a s omáčkou krásně ladí. Určitě si pochutnáte. Podávejte nejlépe s domácím kynutým knedlíkem nebo s rýží.
Postup přípravy
Krok 1: Polovinu nakrájené cibule osmažíme na lžíci sádla dozlatova. Přidáme nakrájené, na sítku opláchnuté zelí, nastrouhané brambory a podusíme do poloměkka. Dle chuti osolíme, přidáme uzený bůček nakrájený na kostičky, vejce a vše promícháme.
Krok 2: Plátky kýty naklepeme přes potravinovou fólii, potřeme česnekem utřeným se solí a posypeme špetkou drceného kmínu. Na plátky rozdělíme zelnou směs, zavineme a svážeme kuchyňským provázkem.
Krok 3: V hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme zbytek nakrájené cibule a osmažíme dosklovita. Vložíme závitky, necháme ze všech stran zatáhnout a za občasného podlévání vývarem dusíme doměkka asi 25-30min.
Krok 4: Poté závitky vyjmeme a dáme stranou. Šťávu vysmahneme na tuk. Do tuku zarestujeme rajčatový protlak, přidáme 1 lžíci jíšky a podlijeme vývarem. Metličkou promícháme a provaříme.
Krok 5: Doladíme dle chuti, solí nebo špetkou cukru, dle kyselosti protlaku.
Krok 6: Ze závitků odstraníme provázek a vložíme je zpět do hrnce. Prohřejeme spolu s omáčkou a podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Zveřejněno 13. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jesenický závitek z vepřové kýty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEQxK
Moje poznámka
Jesenický závitek z vepřové kýty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YEQxK
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 21 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 57 sekundami
Vrstvený salát
Haname před 1 hodinou
Sýrové tyčinky
Jitinka před 2 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 5 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 5 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 5 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 5 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 6 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 6 hodinami
Mila kuličky
Marule před 7 hodinami
Suroviny:
kýta vepřová,
sůl,
pepř mletý,
sádlo,
cibule,
bůček uzený,
brambory,
zelí kysané,
kmín drcený,
česnek,
vejce,
pasta rajčatová,
vývar masový,
jíška
Komentáře (1)