Restovaná směs lilků se zeleninou
Restovaná směs lilků se zeleninou je pestrý a chuťově výrazný pokrm, který ocení nejen vegetariáni. Kombinací aromatických bylinek a kapkou fíkového balsamika dodáte jídlu šmrnc a proměníte tak i obyčejnou zeleninu v kulinářský zážitek.
Postup přípravy
Krok 1: Černý lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka silná přibližně 0,5 cm. Bílý lilek oloupeme škrabkou a nakrájíme stejným způsobem. Plátky rozložíme vedle sebe na podložku a osolíme. Necháme je asi 20 minut vypotit – tím se zbaví hořkosti a částečně i nasákavé konzistence.
Krok 2: Mezitím připravíme zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, červenou kapii na tenké proužky, pórek na kolečka. Česnek nasekáme nahrubo. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cherry rajčátka rozkrojíme napůl. Baby špenát důkladně opláchneme a necháme okapat na sítu.
Krok 3: Plátky lilku důkladně osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme je na čtvrtiny. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a lilek orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek a krátce společně restujeme.
Krok 4: Poté přidáme připravenou kapii, pórek, cherry rajčátka a žampiony, vše promícháme a necháme chvíli restovat, aby se chutě spojily.
Krok 5: Za občasného promíchání restujeme na skus, mírně podlijeme několika lžícemi vody, zastříkneme balsamikem, dáme zavadnout špenát a přidáme sušené bylinky. Dle chuti opepříme nebo přidáme chilli. Solíme opatrně dle chuti, lilky již byly osolené.
Krok 6: Směs podáváme s opečeným tmavým pečivem nebo na topinkách, poklademe čerstvými klíčky nebo cibulkou nakrájenou na kolečka. .
Zveřejněno 15. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Restovaná směs lilků se zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMK7
Moje poznámka
Restovaná směs lilků se zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMK7
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 9 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 14 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 16 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 19 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 7 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 9 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 9 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 9 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 9 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 10 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 10 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 12 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 12 hodinami
Suroviny:
lilek,
lilek,
kapie červená,
cibule,
pórek,
rajče cherry,
žampióny,
česnek,
špenát baby,
ocet balsamiko,
olej olivový,
tymián sušený,
rozmarýn sušený,
klíčky,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (3)