Restovaná směs lilků se zeleninou
Restovaná směs lilků se zeleninou je pestrý a chuťově výrazný pokrm, který ocení nejen vegetariáni. Kombinací aromatických bylinek a kapkou fíkového balsamika dodáte jídlu šmrnc a proměníte tak i obyčejnou zeleninu v kulinářský zážitek.
Postup přípravy
Krok 1: Černý lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka silná přibližně 0,5 cm. Bílý lilek oloupeme škrabkou a nakrájíme stejným způsobem. Plátky rozložíme vedle sebe na podložku a osolíme. Necháme je asi 20 minut vypotit – tím se zbaví hořkosti a částečně i nasákavé konzistence.
Krok 2: Mezitím připravíme zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, červenou kapii na tenké proužky, pórek na kolečka. Česnek nasekáme nahrubo. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cherry rajčátka rozkrojíme napůl. Baby špenát důkladně opláchneme a necháme okapat na sítu.
Krok 3: Plátky lilku důkladně osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme je na čtvrtiny. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a lilek orestujeme dozlatova. Přidáme cibuli, česnek a krátce společně restujeme.
Krok 4: Poté přidáme připravenou kapii, pórek, cherry rajčátka a žampiony, vše promícháme a necháme chvíli restovat, aby se chutě spojily.
Krok 5: Za občasného promíchání restujeme na skus, mírně podlijeme několika lžícemi vody, zastříkneme balsamikem, dáme zavadnout špenát a přidáme sušené bylinky. Dle chuti opepříme nebo přidáme chilli. Solíme opatrně dle chuti, lilky již byly osolené.
Krok 6: Směs podáváme s opečeným tmavým pečivem nebo na topinkách, poklademe čerstvými klíčky nebo cibulkou nakrájenou na kolečka. .
Zveřejněno 15. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Restovaná směs lilků se zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMK7
Moje poznámka
Restovaná směs lilků se zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPMK7
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 5 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 13 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 11 minutami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 13 minutami
Vánočka II
Sojkal před 59 minutami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 1 hodinou
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 2 hodinami
Uherská pěna
Daami před 3 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 5 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 5 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 5 hodinami
Suroviny:
lilek,
lilek,
kapie červená,
cibule,
pórek,
rajče cherry,
žampióny,
česnek,
špenát baby,
ocet balsamiko,
olej olivový,
tymián sušený,
rozmarýn sušený,
klíčky,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (3)