Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Tažené těsto na závin je zkouškou naší trpělivosti. Po pečlivé práci se nám však odmění dokonalým moučníkem. Jablečný závin s rozinkami a mandlemi, podle Ivety Fabešové, je chutí podzimu. Voní po skořici, rumu a másle.
Postup přípravy
Krok 1: Na vál nasypeme mouku, uděláme do ní důlek a přilijeme vlažnou vodu. Dále přidáme máslo, sůl, vejce a připravíme těsto. Nejprve vše promícháme nožem a poté hněteme rukou tak dlouho, dokud není těsto měkké, lesklé a nelepivé.
Krok 2: Z těsta vytvoříme bochánek, který dáme na čistý ubrus posypaný moukou a přikryjeme vlažným hrncem (nádobu stačí vypláchnout horkou vodou). Takto přikrytý bochánek těsta necháme 45 minut kynout.
Krok 3: Po této době těsto na ubrusu vyválíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opatrně jej pak rukama vytáhneme na tenký základ.
Krok 4: V době odležení těsta připravíme i náplň. Strouhanku opečeme na másle a necháme vychladnout.
Krok 5: Jablka oloupeme, omyjeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky, smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami, mandlemi a podle chuti také s rumem.
Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vytřeme máslem.
Krok 7: Na dostatečně vytažené těsto rozprostřeme strouhanku. Na jednu polovinu těsta pak navrstvíme jablka a pomocí ubrusu těsto zamotáme.
Krok 8: Závin opatrně přeložíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Během pečení můžeme závin potírat rozpuštěným máslem.
Krok 9: Po upečení závin pocukrujeme a podáváme ideálně ještě teplý.
Zveřejněno 25. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kmz
Moje poznámka
Tažený jablečný závin podle I. Fabešové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kmz
Nejnovější recepty
Kachní prsa s citronovou trávou
Přidáno před 10 hodinami
Květáková krémová polévka s krutony
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá cibulačka se sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Pizza z tortilly
Přidáno před 12 hodinami
Frankfurtská polévka
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice či praženice
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové buchty z horkovzdušné fritézy
zvon23 před 12 minutami
Kynuté rohlíčky s ořechovou nádivkou
magdalenka před 51 minutami
Vietnamská kuřecí (slepičí) polévka-Pho Ga
magdalenka před 1 hodinou
Bramborové lokše (patenty, laty)
magdalenka před 1 hodinou
Rychle naložené okurky
magdalenka před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Laala před 8 hodinami
Hamburgerové bulky
pribrska před 10 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
ane.hir před 10 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
Styliane před 11 hodinami
Koláč jako květina
magdalenka před 11 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
máslo,
sůl,
vejce,
máslo,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
mandle sekané,
rum,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (1)