Guláš z hovězího ...

Hovězí maso Doba přípravy: 2-4 h 15 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 2-4 h 15 názorů

Suroviny 4 porce

0,5 kg hovězí kližky (prorostlého hovězího)
cibule (cca obsahove stejně jako masa)
3 lžíce pálivé a pikantní mleté papriky (dohromady)
1 lžička chilli (pro pikantnost )
majoranka
1 lžička mletého kmínu
olej
sůl
pepř
chléb na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Nadrobno nakrajenou cibuli osmazime na oleji do zlatova, pote polozime na vetsi kostky nakrajene maso, aby se zatahlo, posypeme paprikou, kminem a podle chuti chilli.
    Jakmile se to zacne prichytavat, podlejeme vodou - skoro cele maso pod vodou.

  2. Vyvarime vodu za staleho michani a znovu podlijeme, to opakujeme cca 3x. Pak prikryjeme a nechame probublavat. Pokud by maso bylo porad tuhe, pridame pomerancovou stavu (maso zmekne). Maso dusime a podlevame, dokud nezmekne a nerozpada se.

  3. Jakmile je maso hotove, zahustime tmavym chlebem (rozdrolime), nakonec pridame majoranku a na uplnem konci dosolime.
    Podavat muzeme s knedlikem, s chlebem nebo posypane cerstvou cibuli.

Komentáře k receptu Guláš z hovězího ...

  • kristynrauf kristynrauf(autor receptu)

    Dajda: ja chtela dat jen gulas, ale nepustilo me to :D

    Odpovědět

  • kristynrauf kristynrauf(autor receptu)

    cecilka: super to jsem mela na mysli, jsem to blbe napsala, i s tou vodou to delam tak, jen jsem to neumela tak dobre napsat :D

    Odpovědět

  • Chimena.1 Chimena.1

    Chtělo by to jiný obrázek, rozmočené knedlíky brrrr 8-( :no:

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: suhlasim s vami, ako obycajne, no ja by som to radsej "nezastrikavala ani octikem, ani otikem", a budem sa radsej riadit radami mojich skoro madarskych susedov=vsetko musi byt "primerene", no masa radsej viac ????????????ako cibule.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    zizala: ...naprostý souhlas - ty knedlíky rozmočené8-(
    ...nevím jak kdo ale já do hovězího guláše nikdy kmín nedávám. Hovězí a kmín mi nějak nejde dohromady. Kmín nesmí chybět ve vepřovém guláši (dávám ho hned do cibulky).
    ...říká se, že nejlepší hovězí guláš má být jednou přiměřeně připálený. Mě se to jednou nechtěně povedlo, byl fakt dobrý ale vědomně se o to už nepokouším:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    cecilka:
    S množstvím cibule je to ± autobus:-D
    Kdysi jsem zvážil maso a dal cibule 1:1
    Myslíte, že někdo poznal rozdíl? Nepoznal! ...akorát šťávička byla "plnější":yes:
    Důležitější je, jak moc je cibule udělaná. Občas se píše, že by měla chrastit. Ale smažte 2kg cibule aby chrastila... To by spíše jeden u plotny zapustil kořeny :-D Podstatné je, že by měla být udělaná až tak, že cukr v ní obsažený lehce zkaramelizuje:yes:
    No a když náhodou nezkaramelizuje, tak se nasládlý gulášek zastříkne octíkem, že :-):-D:yes:

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    :no::no::no::no:. Nie som kuchárka, vraj pripálim aj čaj, no toto:-?:-?:-?:-?. Podľa fotky to vyzerá ako torta z bravčovej, alebo hovädzej pečene. :-Q No a, ak chceme robiť poctivý guľáš, tak: proporcie by mali byť nie jedna k jednej =kg mäsa=kg cibule, ale miska nakrájaného mäsa = miska nakrájanej cibule. Ubezpečujem všetkých, že nikdy to nebude kilo-kilo. A na masti, alebo inom tuku opražíme cibuľu, dáme červenú papriku, miešame a pridáme mäso. Necháme "zatiahnuť", podlejeme vodou, ale iba tak, aby mäso trošku vyčnievalo, pri väčšom množstve by sa varilo a mali by sme guľášovú polievku. Toto je recept na základný="pravý" guľáš. Mám ho od môjho maďardsko-nemecko-slovenského predka a potvrdili mi ho aj moji terajší súkmeňovci zo slovensko-maďarských hraníc.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    kristynrauf: Ano, stane se to skoro každému, ale když chci něco nabídnout ostatním a ne se jen prezentovat, je třeba dát si na tom záležet. Buď to zkrátka dělat "poctivě" nebo to nedělat vůbec.
    Také s nálepkami pravý, poctivý nejlepší je lepší raději šetřit. ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    kristynrauf: Jasně, stane se..doplň si to..;-)

    Odpovědět

  • kristynrauf kristynrauf(autor receptu)

    mika59: nn na oleji, poprve jsem psala recept, tak jsem par veci nejspis zapomnela :O

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Tu cibuli smažíme na sucho? bez tuku?..:-O

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: :-D K poznámce jsem ani nedošla, stačil mi soupis surovin a obrázek.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Nezdá sa mi poznámka hore v recepte. Pokiaľ viem, "kližka" nie je tlsté mäso. Je "libové" - prerastlé šľachami.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    To bude nějaký vtipálek, stačí se podívat na poměr surovin, z půl kila masa prý poctivý guláš po 4-6 lidí. Maso tam téměř není vidět, řídká omáčka a rozmočené knedlíky. To i u nás ve školní jídelně je ten guláš lepší. :-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    pomerančová šťáva do guláše?

    Odpovědět

Tématické fráze: poctivý hovězí guláš příprava hovězího guláše hovězí guláš recept poctivý guláš hovezy gulas nejlepší hovězí guláš s kuchařem u plotny recepty hovězí guláš s kuchařem u plotny hovězí gulas hovězí guláš s kuchařem u plotny gulas s kuchařem u plotny recepty s kucharem u plotny poctivi hovezi guláš hovězi gulaš recepty priprava gulase nejlepší maso na hovězí guláš poctivi gulas hovězý guláš recept guláš recept gulas pro 6 lidi