Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě

Milovníky zvěřiny jistě potěší recept na pomalu dušenou srnčí plec na divokém koření. Příprava je sice pracnější, ale odměnou bude lahodné, křehké a rozpadající se maso v silné masové šťávě. Podávejte s bramborem či knedlíkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 390 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 330 min bez doby odležení masa

390 min (60 min příprava + 330 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme srnčí plec od blan a maso nakrájíme na kostky jako na guláš. Dáme do uzavíratelné misky, přidáme koření na divočinu a vmasírujeme do masa. Uzavřené maso v misce necháme odležet přes noc nebo nejméně 3 hodiny. Krok 2: Do hrnce dáme hovězí kosti, zalijeme vodou a přidáme oloupaný česnek a koření (jalovec, nové koření a bobkový list). Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat nejméně 3 hodiny. Krok 3: Poté vyndáme maso z lednice a troubu zapneme nahřívat na 160-170 °C na spodní horní ohřev (bez horkovzduchu). Krok 4: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. Do hluboké rozehřáté pánve dáme sádlo a slaninu. Přidáme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme naložené maso a orestujeme ze všech stran. Krok 5: Přidáme rajčatovou pastu, cherry, osolíme a opepříme. Promícháme a podlijeme polovinou zcezeného vývaru. Vše přendáme do pekáčku vhodného do trouby. Krok 6: V troubě dusíme zakryté maso 2,5 hodiny. Po první hodině zkusíme tvrdost masa, případně přilijeme vývar a dusíme další hodinu. Opět zkusíme a podlijeme zbylým vývarem. Dusíme další půlhodinu, až maso bude dokonale měkké. Krok 7: Maso vyjmeme a šťávu přendáme z trouby na sporák. Přivedeme k varu. Na snížené teplotě necháme pomalu, za občasného promícháni dusit do potřebné konzistence. Rozdušená cibule a pasta zahustí šťávu dostatečně, ale pokud chceme, můžeme ještě podlít vroucí vodou a zahustit jíškou. Získáme tak větší množství omáčky. Krok 8: Podáváme se šťouchanými bramborami, knedlíkem nebo chlebem a posypané cibulí a naloženou červenou kapií.

TIP: Desatero rad na téma srnčí maso

Zveřejněno 26. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZNRO

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZNRO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec srnčí, koření na divočinu, sádlo, slanina, cibule, pasta rajčatová, likér cherry, vývar hovězí, jalovec, koření nové koření, bobkový list, česnek, sůl, pepř mletý, jíška

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu