Křupavé kuřecí řízečky
Nejlepší řízky jsou ty dozlatova usmažené, s křupavou krustičkou. Vynechte klasický trojobal a zkuste kuřecí maso obalit v těstíčku s kypřícím práškem a octem. Právě tohle těstíčko se totiž postará o dokonalé křupnutí v každém soustu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 405 kJ / 2 248 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 340,35 g |
Tuky | 21,00 g |
Vláknina | 4,50 g |
Cholesterol | 770 mg |
Sodík | 928 mg |
Sůl | 3,16 g |
Sacharidy | 172,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křupavé kuřecí řízečky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANqO
Moje poznámka
Křupavé kuřecí řízečky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANqO
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 7 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 7 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 7 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 8 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 8 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 8 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 9 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 9 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 9 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 9 hodinami
Tématické fráze:
kuřecí řízečky,
testicko na kureci rizecky,
čínské kuřecí řízečky,
čínské řízečky,
kureci rizecky v testicku,
kuřecí řízečky v troubě,
kuřecí mini řízečky v těstíčku,
obalované kuřecí řízečky recept,
čínské křupavé kuře,
kuřecí řízečky z kfc,
křupavé kuře,
kuřecí řízečky recepty,
kuřecí řízečky z trouby,
křupavé kuřecí řízky,
krupave testicko,
rizecky,
rizecky v troube,
křupavé kuře z kfc recept,
řízečky z trouby,
křupavé kuře recept
Suroviny:
prsa kuřecí,
mouka kukuřičná,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
ocet,
voda,
sůl,
pepř mletý,
česnek granulovaný,
olej
Komentáře (32)
Tak pozdě, ale přece: Kukuřičnou mouku si raději pořiď, je jí tam víc než pšeničné a bez ní by to asi bylo dobré, ale nikoli křupavé.
Posílám 8bod
Tenhle recept si ukládám a posílám bodíka jak pro Elizu,tak pro Iljusu
Vysvětlení (stručné):
Složení:
Těstíčko obsahuje jako hlavní složky: mouku (= polysacharid), kypřící prášek(ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku=polysacharid), dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu
Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí
Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto
Ale vlastně ani nevím, mám ten recept už dlouho odkudsi opsaný. Řekla bych, že ocet nějakým způsobem aktivuje kypřící prášek a proto je obal tak křupavý.
Třeba by nám to vysvětlila Iljuša - tedy její syn...