Polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce

spagetka Kuchařka:

Doba přípravy: cca 120 min. necelé 3 litry polévky Polévky 48 názorů

A je hotovo
522
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Suroviny

1,5 kg kuřecího masa (pozn.)
2 cibule
Nyní v akci
2 česneky paličky
čerstvý zázvor cca 6x3 cm
15 kuliček koriandru a čtyřbarevného pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
tymián
8 chilli papriček sušených
muškátový oříšek
libeček
1 hrst celerová nať sušená
1 hrst petrželová nať sušená
1 větší mrkev
1 petržel
celý pórek
kus kedlubny
ks celeru
kapustový list
květák (6 růžiček)
2 lžíce tuku na restování
dochucení dle vlastní volby
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve maso zbavíme přebytečné kůže a kousků sádla. 1 cibuli, polovinu zázvoru a 1 česnek nakrájíme na plátky.

  2. Rozehřejeme si tuk a cibuli s česnekem a zázvorem necháme jen rozvonět. Hned k němu přidáme maso (nevykostěné, jen upravené tak, aby se pak dobře obíralo) a vše zprudka orestujeme (asi 3 minuty)

  3. Pak přidáme asi litr studené vody (maso musí být ponořené). Přidáme i koření – koriandr, pepř, nové koření, tymián, chilli papričky, bobkový list a uvedeme do mírného varu. Polévka nesmí klokotat, jen mírně „perlit“

  4. Během prvních 20 minut opatrně sbíráme z povrchu pěnu a tuk. Teprve nyní přidáme libeček a sušenou nať. A necháme maso s kořením „táhnout“ cca 60 minut.

  5. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky a dáme orestovat na pánev. Zbylou cibuli a půlku druhé hlavičky česneku necháme v celku, zbylý kousek zázvoru nakrájíme.

  6. Maso z kostí obereme, nakrájíme a vložíme se zeleninou , půlkou česneku, cibulí a zázvorem do vývaru, vodu doplníme na 2,5 litru a pokračujeme ve velmi pomalém varu asi 20 minut.

  7. Pak vypneme sporák a na teplé plotýnce dochutíme dle naší chuti – muškátovým oříškem, prolisovaným zbytkem česneku, chilli kořením, solí, apod. Kdo chce, nakrájí cibuli a nechá v polévce, nebo ji vyndá a vyhodí.. Necháme ještě asi 10 minut v klidu.

  8. V přísadách a s masem být v rovnováze, nepřebíjet. Do této polévky obvykle nic jiného nedávám, ale lze zavářku, nudle, vejce atd, manžel si zásadně drobí chléb. Recept mám z rodinné kuchařky, babička ji vždycky vařila při nachlazení, chřipkách, horečce atd.

Poznámka

Ideální je mladá slípka, kostry kuřat, apod. Já měla jen hřbety kuřecí a 2 horní stehna.

Drobné koření vařím ve speciálním vajíčku, takže nemusím vybírat z polévky a nechávám ho tam přes celou dobu vaření.

Zrnka koření nepočítám, odhaduju, jen teď pro recept jsem si to přibližně spočetla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    magdalenka: dyk si rozumíme, my dvě určitě ;-);-):-K:-K:-K:-K:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: Ale ja ťa mám tiež rada, aj babku tvoju!!!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    magdalenka: už mě neštvi, tenhle název mám v kuchařce od babky :-D:-D:-D:-D:-D:-D, ale kvůli tobě to změním, taky tě mám ráda ;-);-);-);-);-):-K:-K:-K:-K:-K
    Spokojená? :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Sylva01: vôbec nie som odborník na češtinu, ale je mi jasné, že správna je formulácia "polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce."

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Vše nej nej nej do roku 2016:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Sylva01: to je jen tak při Silvestru - všichni víme, jak to je;-), čeština je zkrátka velice tvárný jazyk:-)

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    spagetka: šílené krávy nebrat:-!
    Ale polévka proti chřipce z drůbežího masa = přeci polévka, která léčí ptačí chřipku:-D
    Chtělo by to radu člověka, který rozumí češtině víc, než autorka receptu + my diskutující dohromady:-p Takhle totiž název receptu dává zcela jiný smysl:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    zizala:Jarko, taky mám pocit, že už se slaví:-)):-)):-)):-))
    Danca: no ještě ty do mne, fajn. Nebudem se báti ptáka nic :-D:-D:-D:-D:-D:-D ;-);-);-):-K:-K:-K:-K a co šílené krávy???? :-D:-D:-D:-D:-D
    Aspoň že je sranda v závěru roku :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-)) Ženský, že vy už jste začaly s oslavami? ;-):-))

    Kdyby Sylva01 :yes: neupozornila na jazykovou dvojznačnost, přiznám se, že by mi to nedošlo :-8 :-))

    Odpovědět

  • Danca Danca

    spagetka: no to neee, ptačí chřipka je velice vážná věc!!!:-D:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    maris:magdalenka:hosta: holky, holky, jak malý :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-K:-K:-K:-K:-*:-*:-*:-*:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta: jen aby to nebyla ptačí;-):-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: no jestliže ta chřipka pochází z drůbežího masa, tak je ta polévka vlastně homeopatická:-D:-D - léčí stejné stejným:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: slovná hračka, znie to ako polievka proti "chřipce z drůbežího masa"...:-))
    Iné by bola formulácia "polévka z drůbežího masa proti chřipce...atď."

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Sylva01: ručím za to:yes::yes::yes::yes:, vyzkošeno generacemi;-);-):-p

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo