Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 576 kJ /
1 811 kcal
Bílkoviny170,68 g
Tuky71,34 g
Vláknina20,32 g
Cholesterol 760 mg
Sodík 646 mg
Sůl1,58 g
Sacharidy111,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Drštky (předvařené) ještě jednou opereme, vařící vodou spaříme, vodu slijeme a zalijeme ji novou vodou a osolíme. Můžeme přidat i kosti. Později přidáme oškrábanou kořenovou zeleninu. Vše vložíme do polévky. Krok 2: Když jsou drštky měkké, pokrájime je i se zeleninou na drobné nudličky. Vše vložíme zpět do polévky. Krok 3: Jíšku děláme dvojí: Jednu, která polévku zahustí a pak druhou, tmavší, která ji dodá správné barvy a vůně. Drštková polévka potřebuje hodně jíšky. Když jíška trochu zažloutne, oddělíme ji polovinu do hrnečku a ostatní smažíme až dohněda. V poslední chvíli přidáme do jíšky lžičku sladké červené papriky (nebo čerevené gulášové papriky), zamícháme a hned zalijeme studenou vodou. Ve studené vodě rozmícháme i světlou jíšku a všechno nalijeme do polévky. Krok 4: Vaříme ji dál mírným varem ještě půl hodiny, aby se jíška dobře povařila. Často polévku zamícháme, aby jíška neklesla ke dnu a nepřipálila se. Krok 5: Kořeníme pak ještě čerstvě mletým pepřem, popřípadě i zázvorem a hlavně zelenou petrželkou. Zvlášť dobrá je drštková polévka, uvaříme-li v ní kouzek uzeného, obzváště žebírko nebo kousek uzené nožky. Krok 6: Nakonec na kousku tuku osmažíme plátky hub a přidáme je povařit do polévky a přihodíme i dvě rajčátka na vyvaření. Uzené maso obereme ze žebírek, pokrájíme a také přidáme do polévky. Drštkové polévky uvaříme vždy více, aby zbyla i kvečeři. Je vydatná, po ní můžeme podat již jen malý doplněk nebo moučník.

Zveřejněno 30. 11. 2012

Poznámka autorky varilamyskakas…

Pakliže máme doma drštky nepředvařené, vaříme je 3-4 hodiny, aby byly pořádně měkké. Nejprve drštky promneme v soli nebo v mouce, oškrábeme silnou lžicí, vypereme v několika vodách a vřelou vodou spaříme nebo je přivedeme do varu, vodu slijeme, zalijeme novou a osolíme. Dál pokračujeme již podle postupu shora uvedeném.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVD4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVD4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

1974andrea: ty dáváš dršťky manželovi? Jejda, to by tě tu všichni milovali :-D:-D:-D:-D

Strašně mi chutná dršťkovka, ale dršťky vždycka vyndám a předám manželovi;-). T bych asi udělala i u této polévky, ale chuťově bude moc dobrá:-p

acojako, belinda, Libor : baví tě to? Jsi trapná:-S.

Pěkná polívečka:yes::yes:+10

:yes::-p:-D

:-KJestli chutná jak vypadá dávám bodík a ukládám:yes::-K A ať počítám jak počítám,5x tam talíř fakt nevidím:-p a otočit o 180*-nevylila by se???:-O:-D

Libor: jsi moc nápadný - nápadná už svými neregi jmény, víme všichni o koho jde, tak se podepiš radši svým regi jménem a uděláš lépe:-K

Mám dotaz: proč je tu vyfocený jeden talíř polévky 5x??????

belinda: uvař, nafoť, ráda se podívám, ale tento komentář je mi povědomý od registrované kuchařky:-/

Jana Remkova: ty jsem tam Jani přihodila asi dvě, dáváme je do všech polévek, písnu to také, díky Jani:-K

spagetka: správně- libeček- tam chybí, ano, tak napravíme jindy a díky Špagi:-K

Ivo, vidím tam i rajčata??

U nás držkovka vždy jede, já tam teda dávám ještě libeček, jak mě naučila babička i mamka, jinak :-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Moc dobrou polévečku jsi Myško uvařila:-p:yes::yes:"Husťačky"jsou u nás vítány:-)

Já polévky "husťačky" mám ráda a této posílám 4.plusíka :-p;-):yes::-K

Načíst další komentáře (6)

Tématické fráze:
gulášová polévka od babičky, polévky od babičky, gulášová polévka s uzeninou, kuchařka naší vesnice žampionová polévka, zeleninu do polevky hned s masem nebo nakonec, drštková polévka z nožek, předvařené dršťky na polévky s uzeným masem, nepředvařené dršžtky, vyvaření drštěk, poctivá drsková polívka, co s uzenym vyvarem, polivka z predvarenych drstek, co s hovězími dršťkami, dobré polévky od babičky, pórková polévka s dršťkami, polévka z rajčat od babičky, zeleninová polévka jako od babičky, polivky od nasich babicek, gulášová polévka od babičky rajče, drstkova polivka jako od babicky

Suroviny:
dršťky, tuk, mouka hladká, zelenina kořenová, houby, sůl, paprika čerstvá červená, pepř, voda, zázvor, maso uzené, petrželka, rajče

Přidat fotografie receptu