Třené buchty
Když se řekne třené těsto, jako první se člověku vybaví tradiční mramorová bábovka. Ale co takhle udělat z třeného těsta kynuté buchty. Že to zní bláznivě? Možná, ale až je ochutnáte, už nebudete chtít jiné.
Suroviny
Porce: 33 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 792 kJ / 3 774 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,65 g |
Tuky | 191,17 g |
Vláknina | 15,92 g |
Cholesterol | 1,12 g |
Sodík | 315 mg |
Sůl | 0,76 g |
Sacharidy | 429,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozmícháme tuk s cukrem a postupně po jednom přidáváme žloutky a třeme, až hmota zbělá.
Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme citronovou kůru.
Krok 3: Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a posypeme cukrem.
Krok 4: Když droždí vzejde, začneme přimíchávat mouku společně se žloutkovým tukem. Vymícháme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout.
Krok 5: Pak tvoříme buchty, které plníme libovolnou náplní.
Krok 6: Při vkládání do pekáče hojně promazáváme ze všech stran rozpuštěným máslem a klademe 1/2 cm od sebe.
Krok 7: Hotové necháme asi 20 min znovu kynout, pak pečeme v mírně předehřáté troubě na 150 °C asi 20 min dorůžova.
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třené buchty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K17G
Moje poznámka
Třené buchty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K17G
Nejnovější recepty
Cuketové hranolky
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová bábovka
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Přidáno 26. 6. 2025 11:01
Šlehačková ovocná bublanina
Přidáno 26. 6. 2025 10:54
Dortík s pudinkovým krémem
Přidáno 26. 6. 2025 07:48
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno 25. 6. 2025 18:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocné muffinky s ořechy
kmatyasova před 16 minutami
Koprová omáčka
Helenka1993 před 18 minutami
Cuketová omáčka se sýrem
Wanilor před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Anna.Milkova před 2 hodinami
Žemlovka se snehem
Lenka1980 před 3 hodinami
Krůtí nudličky se šunkou
Honza62 před 4 hodinami
Krémová kedlubnová polévka
Daduse před 4 hodinami
Nejlepší bublanina
mjanickam před 9 hodinami
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
JARDAPA před 17 hodinami
Dršťková polévka I
Darwin před 19 hodinami
Tématické fráze:
trena buchta s ovocem,
trena buchta s tvarohem,
recept na třenou buchtu,
třené těsto,
buchta ze žloutků,
třené moučníky,
buchta,
třené kynuté těsto,
třená buchta z hery,
třené těsto na koláč,
trenabuchta,
třené těsto recept,
trena buchta s kremem,
buchty z třeného těsta,
třená tvarohová buchta,
třené kynuté buchty,
kynuté těsto na buchtu,
buchta z třeného těsta,
třeba buchta,
buchta jen ze zloutku
Suroviny:
mouka polohrubá,
tuk hera,
žloutek,
cukr moučkový,
mléko,
kvasnice,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
máslo
Komentáře (38)
www.toprecepty.cz/recept/38310-tvarohove-rezy-velmi-stavnate/
neskutečná delikatesa..jinou nápln už dělat nebudu,o těstu ani nemluvě..
Chyba není v receptu! A že těch žloutků je tam požehnaně..., inu jako ve "třeném"
Já dávám na kilo mouky 2 žl. a ta moje frfle, že je to jak z cukrárny...
"150 °C asi 20 min do růžova"
Hmmm, vyzkouším. Peču 175°C asi 20 min do růžova
Tak máslo se tře v tuhém stavu (tuhost asi tak, jako když si mažete máslo na chleba). Těsto jsem nezkoušela použít na něco jiného. Možná koláče by šly, ale nevím, po upečení je to tak nadýchané, menší tvary by ale šly.
Jen mám ještě dotaz - to máslo se musí rozpustit když se míchá s tím cukrem a žloutky, nebo se tře v tuhém stavu? Já jsem si ho povolila v mikrovlnce, snad jsem nic nezkazila.
A ještě prosím tě co se z tohoto těsta dá ještě udělat?