Buchty Buďáky

Olina-preclik Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 6 názorů

54

Suroviny

1/2 kg polohrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g tuku Hera
25 g droždí
10 g soli
1/4 prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
kůra z 1/2 citronu
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 vejce
asi 150-200 ml mléka
Náplň:
švestky podle počtu buchet
3 vrchovaté polévkové lžíce máku
3 vrchovaté polévkové lžíce cukru
3 vrchovaté polévkové lžíce mléka
olej
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Švestky vypeckujeme, mák umeleme, přidáme mléko a cukr a na mírném ohni spaříme za stálého míchání. Odstavíme necháme vychlednout.

  2. Zatím si připravíme těsto. Prášek, sůl, muškátový oříšek, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme v suché mouce.

  3. Mírně ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru a do toho rozdrobíme droždí, tuk rozehřejeme.

  4. Když droždí začne v mléce nabývat, nalijeme mléko s droždím, rozehřátý tuk a vejce do mouky a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout.

  5. Pak ho přendáme na vál, rozdělíme na příslušný počet kousků (třeba tak, že těsto rozdělíme na půl, vyválíme opatrně hada a toho pak dělíme).

  6. Z kousků oděláme placičku, na ni dáme švestku a místo pecky půl lžičky máku, zabalíme a klademe na dobře vymazaný plech. Každou buchtu ještě musíme obalit olejem, aby se neslepily.

  7. Pečeme do zlatova, po upečení vyklopíme a pocukrujeme.

Poznámka

Kdo nemá rád mák, může dát do švestky perník, nebo strouhanku opraženou na másle a oslazenou. Jestli máte někdo pěknou fotku buchet, dejte ji sem. Mě tentokrát švestky vytekly a nebylo to na focení. Díky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Buchty Buďáky

  • skarlettka: Jsem ráda, že se recept líbí, ale ty vaše buchty jsou úplně něco jiného. Název "buďáky" patří ne buchtě, ale té náplni - švestka a mák s cukrem. Ale ty vaše jsou jidtě taky moc dobré. A název "půďáky" může být od toho, že pracharanda se možná skladovala na půdě - já nevím. Přeji dobrou chuť.

    Odpovědět

  • skarlettka skarlettka(neregistrovaná)

    U nás tomu říkáme Půďáky a plním e je mletými sušenými hruškami a sypeme pern íkem.

    Odpovědět

  • hana hana(neregistrovaná)

    Pekla je moje maminka a já čekala u trouby...jsou vynikající
    :-p

    Odpovědět

  • Jaruna18 Jaruna18

    Bezva kombinace,mák se švestkama.To měl rád můj tatínek.Dávám bodík a přidala jsem foto.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Olina-preclik Olina-preclik(autorka receptu)

    Já bych je stejně asi nestačila vyfotit, jelikož se na ně rodina vrhla ještě na čerstvé a bylo zbytečné říkat, že je to nadme, ale fakt moc hezké nebyby, tak jsem se ani nesnažila fotit.:-p:-O

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    preclik...co sa tyka vytekanie naplni..tak je to moja nocna mora....hella moze rozpravat, co som sa jej naotravovala

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: švestkové buďáky buďáky se švestkami švestkové buchty kynute buchty se švestkama kynute buchty s makem buchta ze svestek buchty recept kynuté buchty se švestkami kynuta buchta se švestkami švestková buchta buchty se svestkama kynutá švestková buchta kynuté švestkové buchty buchty švestkové buchty s mákem kynutá buchta se švestkama švestková buchta s mákem recept na buchty recept na buchty buďaky se švestkama

Zapomněl/a jsem heslo