Halušky se zelím a kuřecím masem

Saimi Kuchař: Saimi

Doba přípravy: 1:15 min 6 porcí Drůbeží maso 26 názorů

Suroviny

1 kg syrových brambor
hladká mouka podle potřeby
3 vejce
sůl
3 kuřecí stehna
hlávkové zelí
koření grilovací
sladká paprika
gulášové koření (nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí nakrouháme, pečlivě opláchneme, dáme do hrnce s vodou (vody asi do půlky), osolíme a necháme vařit, než bude měkké.

  2. Kuřecí stehna opláchneme, okořeníme a dáme narychlo do trouby asi na 200°C a pečeme do zlatova.

  3. Syrové opláchnuté brambory nastrouháme, přidáme hladkou mouku podle potřeby, vejce a osolíme. Vypracujeme hustší těsto, aby ve vodě drželo tvar.

  4. Na oleji osmažíme cibulku a přidáme do zelí.

  5. Upečená kuřecí stehna obereme, nakrájíme a vložíme do odstaveného zelí i s vypečeným sosem.

  6. Bramborové těsto rozetřeme na prkénko a nožem odkrajujeme malé dílky do vroucí vody. Když jsou hotové, smícháme se zelím vše dohromady.

Poznámka

Dobrou chuť !

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Halušky se zelím a kuřecím masem

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Maruška: Aj ja ťa vyvediwm z omylu :-D:-D:-D Je to vec kraja a názvu. Či poviem strapačky alebo halušky, je to to isté Na východe nikto nepovie strapačky, ale halušky. U nás na Šariši sa im hovorí trepanky. Inde guzy. Na Zemplíne sú to hičkoše.
    Oblasti ma strednom Slovensku používajú názov strapačky, na Liptove halušky. Názov je krajová zvyklosť, takže jednotný názov skutočne neexistuje. A nechci ma opať vyvádzať z omylu, žijem na Slovensku od narodenia, pomaly 63 rokov. :-D;-)

    Odpovědět

  • Maruška Maruška(neregistrovaná)

    Já vás všechny vyvedu z omylu,halušky do kterých se strouhají syrové brambory se jmenují "strapačky" ,toto je podle toho,že brambory dělají halušky takové lehce střapaté.Jinak halušky z mouky jsou hladké proto ten název.Často jezdíme k babičce na Slovensko tak to vím od ní.Všechny zdraví Maruška

    Odpovědět

  • milan milan(neregistrovaný)

    Já jezdímza za rodinou na Slovensko a každá rodina dělá jinak halušky a nikdo neřeší jestli jsou ty jejich ty správné. Někdo dělá s bramborem, další jen z mouky. Hlavní základ kvalitních halušek aby byly vždy čerstvé a hlavné kvalitní slanina, která dá haluškám tu srávnou chuť. Když přijedete do Španělska tak tam v každé oblasti dělají jinou paelu, podle toho co v tom kraji mají. Takže problém těch správných halušek nechte na zvycích a chutích každého jedince.

    Odpovědět

  • Katika Katika(neregistrovaná)

    Ja sem bydlela na Slovensku na madarske strane b Batorovych Kosihach rok a nikdy sme nedavali do halusek brambory :-)jen polohrubou mouku,vejce,vodu,sul pak sme to dali varit do kastrolu kdyz to bylo uvarene tak sme to dali na panev kde se nam uz smazila slanina pridali sme kysele zeli dochutili a bylo to :) ;-) :-p :-)

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

  • Reny2 Reny2

    ja naprosto souhlasim s Tejajou....halusky jsou klasika,za dob nasich praprababicek se delavaly s brynzou,tvarohem a zelim jak kyselym,tak sladkym...tem rikava moje babicka kapustove halusky....(na slovensku je zeli kapusta a kapute rikaji kel) no a dnes uz jsem videla v motorestech i halusky s cibuli,syrem a snad i na jine zpusoby...stejne jako nase ceska klasika se postupne "odlehcuje" a modernizuje,tak je to i na slovensku...takze nevim,cemu se divite...klasika je klasika,ale novym,vlastnim variacim se meze nekladou...kritizujte az ochutnate...ja takovy recept neslysela,ale nemusi to byt zle...je fakt,ze by se mely jmenovat ponekud jinak,ale to je uz na autorovi...;-):-K

    Odpovědět

  • plóca plóca(neregistrovaná)

    thomasissino: Nene, já sú valašské, stávajú sa z ních střapačky(u Slavičína sem slyšél aj střapočky):-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Lalina, musím ťa vyviesť z omylu, nie sú LEN 3 druhy halušiek. Možné je, že u vás sa robia tie 3 druhy, ktoré uvádzaš, ale určite je ich viac. U nás sa robia halušky s bryndzou, kyslou kapustou, a budeš sa diviť aj s hlávkovou kapustou :
    http://www.toprecepty.cz/recept/12217-halusky-se-z... , a s tvarohom : http://www.toprecepty.cz/recept/1882-halusky-s-tva...
    A vôbec sa nerobia s cibuľou, rovnako ako Magdalenka, ani u nás to nikto nepočul.
    Takže neplatí, že v každom prípade LEN 3 ;-)

    Odpovědět

  • verona verona(neregistrovaná)

    ahoj ja delam taky halusky s hl.zelim, ale akorat ze zeli dusim na cibulce s trochou oleje a malinlo vody a dusim do kud nema hnedocervenou barvicku zeli,a je to moc mocc dobre,a ktomu opecu na panvicce vepr.kotlety:-p;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Netradičné, teda pre mňa, ale ti verím...pečená cibuľa mi chutí, alebo aj vysmážaná, cibuľovú polievku milujem, takže, nie je čo riešiť...ďakujem za tip!

    Odpovědět

  • Lalina Lalina

    Magdalenka, vyskúšaj, neoľutuješ. Mám rada aj bryndzové, kyslú kapustu nemusím, takže halušky s ňou tiež nie, ale tieto aj každý deň. Majú len dve chyby - keď sa cibuľa opeká štípe oči, a, hlavne, nikdy ich nie je dosť.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lali, no vidíš a ja som o nich netušila doteraz, ešte dobre, že si prispela k rozšíreniu mojich znalostí...;-)

    Odpovědět

  • Lalina Lalina

    Magdalenka, ja som z Piešťan, moja babička bola od Nitry, ale u nás sa to volá strapačky. Normálne halušky zo zemiakov, akurát sa nezmiešajú s bryndzou alebo kyslou kapustou, ale len s opečenou cibuľou. Pre mňa je to najlepšie jedlo na svete, môžem na obed, na večeru aj na raňajky. A najlepšie sú zohrievané, trošku opečené s tým pripečeným spodkom. Mňam!!!!!!!!!!!!!!:-p:-p

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Slovenské halušky : 750g syrových brambor,250 g hl. mouky, 100 g slaniny, 100 g brynzy - tento recept byl zveřejněn jako typický v rámci receptů jednotlivých států EU.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lalina, ja žijem na Slovensku iba vyše 50 rokov :-D, ale aké sú halušky s cibuľou? Ja to fakt nepoznám! V ktorých končinách sa varia? Nie, že by som musela všetko vedieť, ale ozaj ma to zaujíma. Vďaka za odpoveď!M.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: halusky halušky recept slovenske recepty slovenské halušky se zelím recept na halušky recept halušky jak se delaji halusky halušky s kapustou halušky se zelím strapačky se zelím slovenské strapačky kapustové halušky prave halusky valašské halušky slovenská kuchařka slovenské brynzové halušky brynzové halušky se zelím halušky s kyslou kapustou recept na halušky se zelím strapačky s kyslou kapustou