Buši čočka a čočková hrachovka

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: máčení 1 hod. + 30 min vaření, zvláště polévka ? cca 4 - 6 Omáčky 5 názorů

Suroviny

Buši čočka:
1/2 kg čočky (balíček nepředvařené)
1 velká cibule
lžíce sádla
Masox
sůl
pepř
hladká mouka (na jíšku)
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
špetka muškátového oříšku
Čočková hrachovka:
zůstatek čočky (alespoň 1/4 litru)
50 g uzené slaniny
1 střední cibule
1 větší krajíc chleba
5-6 stroužků česneku
sůl
pepř
Magi koření tekuté
majoránka
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a hodinu namočíme v dvojnásobném množství vody, co je čočky. Pak dáme vařit, dokud není čočka měkká. Lze dolít vodu dle potřeby (ale pouze vřící, jinak čočka ztvrdne), vmícháme osmaženou cibulku a dáme Masox a muškátový oříšek.

  2. Před dovařením zahustíme světlou jíškou.
    Odstavíme, opepříme, dosolíme a vmícháme jen rovnou lžíci octa a stejné množství cukru. Čočka je jemně naslano, ne nakyselo! Celou dobu vaříme bez pokličky, čočka tolik nenadýmá. Proto také muškátový oříšek.

  3. Na čočkovou hrachovku osmažíme na sádle okrájenou kůrku z chleba. Pak ji vyjmeme a po něm tam dáme na kostičky nakrájenou slaninu a za chvilku i cibulku. Dále nakrájený česnek a zalijeme vařící vodou.

  4. Vmícháme zůstatek čočkové omáčky a podle potřeby dosolíme. Vmícháme nadrobený zůstatek krajíce chleba a provařujeme. Současně se vše dá rozmixovat tyčovým mixérem. Připepříme a dáme majoránku. Chuť je k nepoznání od hrachovky, ne-li lepší. Je-li podle nás řídká, lze užít více střídky chleba. Kdo má rád může užít tekuté koření Vitana nebo Harmonie chuti, Podravku atd.

Poznámka

Podáváme s volským okem, klobásou, sekanou atd. Dále s chlebem, ale lze i s knedlíkem. Je-li omáčka na sladkokyselo, na polévku se nehodí. Protože někteří u nás sladkokyselo vyžadují, řešili jsme to tak, že jsme před kyselením ubírali (ale nevěděli kolik). Dnes si kdo chce, přisladí a přikyselí přímo na talíři a vše, co zůstane, může být druhý den pro každého, nebo na polévku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Buši čočka a čočková hrachovka

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    kucharicek Remy: pokial viem, tak pani manzelka vaska ...autora receptu...sa vola Libusa...skratene busa..takze ten recept je od nej...od busi. Ale namojdusu neviem ci si to vobec myslim, spravne.

    Odpovědět

  • kucharicek Remy kucharicek Remy

    co znamená to buši?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ivanko Ch,držím palec:yes: aby jsi si mohla zase dopřávat dobroty.:-)):-KNo a jinak za čočku a eventuelní polévečku z ní dávám zasloužený bodík.:yes::-K

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Čočku nakyselo miluju,ale bohužel ze zdravotních důvodů si jí musím teďko odpustit. Vždycky sem jí uvařila celý balíček s tím že jí budu mít dva dni, ale večer už nebyla. Doufám že po operaci si ji snad budu zase moci dát.

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Václave čočku mám ráda a přiznám se,že muškátový oříšek mě ještě nenapadl přidat.Tak jí určitě podle tebe taky udělám.:-pPosílám bod.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: čočka na sladkokyselo cockova omacka čočka na sladkokyselo recept čočkohrachovou polévku - recept hrachova omačka čočka recept hrachovka s uzeným vánoční hrachovka hrachovka recept správné vaření čočky hrachovo cockova polevka hrachovka recepty pohanka ala čočka na kyselo čočka na kyselo recept čočka recepty čočka nenadýmá hrachovo-čočková polévka čočková polévka recept recept čočka na sladkokyselo recept na cocku na sladkokyselo

Zapomněl/a jsem heslo