Vymazlené zelí

yanull Kuchařka: yanull

Přílohy 16 názorů

Suroviny

1 kg sáček kysaného zelí
2 cibule
cukr krupice
sůl
masový výpek
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do masového výpeku, ve kterém nemusí být ani sádlo, ale spíš ten rosol, dáme 2 na kolečka pokrájené cibule, necháme zesklovatět, přidáme 1 lžíci cukru krupice a ještě chvíli karamelizujeme.

  2. Pak na tento základ vložíme zelí bez nálevu, ale vodou nepropláchnuté, aby si zachovalo svoji kyselou chuť.

  3. Promícháme, trochu ho podlijeme vodou a při vyšší teplotě, velmi krátce, pouhých 10 minut podusíme. Pak ho necháme přikryté dalších 20-30 minut tzv. ("dojít").

  4. Dochutíme podle potřeby solí, octem nebo cukrem, jak máte rádi.

Poznámka

Vím, že je tu receptů na zelí dost, kladné ohlasy byly i na můj předchozí recept karamelové zelí, http://www.toprecepty.cz/recept/9316-karamelove-ze...,ale chci se s vámi všemi podělit o tu fintu, že se dusí pouhých 10 minut, za což se nám odmění výbornou chutí. Není ani měkké, ani tvrdé, je prostě vymazlené:-)) A nejlepší výpeček, na kterém ho lze dělat, je ten, kdy pečeme něco s kůží, já jsem měla uzený bůček a nebo by také mohla být pěkná vepřová kolena, ale může být prakticky cokoliv. Tady byla ta výhoda, že se zelí vůbec nemusí ničím zahušťovat,vypeče se tam ta kližka a je zcela akorát. Nechte si chutnat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vymazlené zelí

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • yanull yanull(autor receptu)

    Já si to také neumím představit, tam snad už nemohly být ani ty kosti:-O :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    vybusna dělám si samozřejmě legraci:-D. Tak dlouho se vaří v tlakáči slazené mléko na karamel, tak si neumím představit, co se stane z toho kapra po hodině varu.;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    jana r...z kapra karamel? :-O ale asi nie som v obraze...tiez neviem, co sa stariem ked necitam:-*

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    yanull kapra hodinu, jo? V papiňáku..:-)):-D a nemá z toho pak karamel?:-)):-D

    Odpovědět

  • olda olda(neregistrovaná)

    Tady http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=31801 jsem tepelnou neúpravu zelí posunul ještě kousek dál... :-)))

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-O Jako všechny geniální vynálezy - jednoduché, jen to nikoho předtím nenapadlo. Jsem jen rád, že si takhle můžeme předávat poznatky a vědomosti, zkrátka šířit osvětu. Takž, ať žije bratrstvo/sesterstvo TopReceptů:-!
    A tobě Janull nestačím děkovat.:-K
    Zelí je má důležitá potravina. Mám doma ještě několik sklenic německého zelí, dobrého a kvašeného, už tedy vím co s další sklenicí. Včera jsem cvičně spáchal Boršč v pomalém hrnci, a jako vždy z pomalého hrnce, znamenitý. Jen tu myslím už je, přidávat dvoják se nemá.:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Jani, no právě, a vo vo vo tom to je,:-) že se tady všichni navzájem hezky inspirujeme :yes::-K:-K

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Jani:-K, nápadů není nikdy dosti, dělám jinak, ale toto vyzkouším:yes:;-)5.bodík:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Jani, já také ne, ale protože mi včera jedna holčina říkala, že ho vaří hodinu, tak jsem se rozhodla takto šířit osvětu :-);-)
    Každá nová cesta začíná prvním krokem a učit se musíme celý život :-K
    Největší můj kuchařský šok do dnešního dne je ten, když jsem zjistila, že kapra na rybí polévku vaří také hodinu v papińáku :-O:-((:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, Jani, já zelí ani jinak nevařím o mnoho déle, ale ten výpek mi kolikrát zbyde, takže snad si na to vzpomenu;-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    ´mp (neregistrovaný/á) : pro Tebe objev určitě ne, ale jsou tu mezi námi mladé maminky a začínající kuchařky a těm se to třeba bude v této úpravě hodit. Jestli Ty jsi vše věděl a uměl hned, tak já tedy ne ;-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Jani, takto dělávala zelí babička.Den dopředu si upekla bůček a v neděli už jen dodělala zelí a knedlíky.Plátky bůčku pak nakrájené nechávala ohřát(a opéct) na zelí.Dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • ´mp ´mp(neregistrovaný)

    žádný objev

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Simonko, myslím si, že nebudeš litovat, kdyby mi to nebylo hloupé, tak jsem si ho nechala jen sama pro sebe;-), tak moc bylo dobré :-):-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak dlouho se vari zelí tepelná úprava kysaného zelí jak se vaři zelí jak dlouho se dusí zelí německé zelí jak ohřát zelí jak se dusí zelí jak dlouho se vari kysane zeli recetář príma nápadů receptář prima nápadů archiv 2015 karamelové zelí receptář prima nápadů archiv vari receptář prima nápadů kysané zelí šunkové závitky v rosolu zelí v papiňáku německý recept na zelí jak dlouho se vari zeli jak se vari mlade zeli proč je kysané zelí měkké jak dlouho se dusí zelí?

Zapomněl/a jsem heslo