Med je skvělý do čaje či na chleba, ale i třeba k pečení masa a cukroví
Med je nejen sladkou pochoutkou, ale také cenným produktem přírody s mnoha využitími, a to nejen v kuchyni. Med je bohatý na cukry, zejména fruktózu a glukózu, ale obsahuje také malé množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo to má med antibakteriální vlastnosti a je používán k léčbě různých onemocnění. Ačkoliv je med tradičně tekutý, může krystalizovat a ztvrdnout, což je přirozený proces - tomuto procesu pak z části brání tzv. pastování medu.
Tradiční i netradiční druhy medu
Med můžeme rozdělit do třech základních kategorií, a to na květový (řepkový, slunečnicový, lipový atd.), medovicový (lesní) a smíšený. Podle druhu má pak med specifickou chuť, barvu i vůni (avšak tak jako tak mají společnou základní chuť). "Med" se dá však vyrobit například i z rýmovníku, což je ideální při nachlazení. Dále můžete vyzkoušet med z jehličí, máty, pampelišek nebo sedmikrásek. Tady už se medy chuťově liší.
Nejoblíbenější recepty s medem
Co se týče využití v kuchyni, med se používá jak ve sladké (běžněji), tak i ve slané kuchyni.
- Med je například typický pro litý perník i perníčky, medovník či medové cukroví,
- dá se jen tak namazat na chléb s máslem,
- používá se běžně jako náhrada bílého cukru
- vyrábí se z něj marináda na králičí maso, kuře nebo žebra,
- hojně se používá jako sladidlo do čaje.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 2 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 12 hodinami