Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní polévky z čerstvé zeleniny a bylinek lákají svěží barevností i jemnou chutí. Po vydatných zimních pokrmech už toužíme po lehčím stravování. Využijeme do nich mladou zeleninu ze zahrady i svěží rašící bylinky. Na závěr přidáme jemně nakrájenou pažitku nebo petrželku.

Místo jíšek a smetany můžeme jarní polévky odlehčit zavářkami z obilnin, luštěnin nebo brambor, které polévky dostatečně zahustí. Začátečníkům poradíme, jaké jarní polévky jsou nejvhodnější a jak s jarní zeleninou zacházet.

1

Jaké jsou nejoblíbenější jarní polévky?

Mezi ty nejchutnější jarní polévky patří polévka z jarních bylinek, kterou vařily už naše babičky. Na zahrádce a louce nasbíraly rašící bylinky, osmahly je na tuku, zahustily jíškou nebo krupicí a výborná i zdravá polévka byla na světě.

2

Jaké zeleninové ingredience jsou nejlepší pro jarní polévky?

Do jarních polévek používáme čerstvou sezonní zeleninu jako chřest, karotku a špenát, které jsou výbornými a zdravými surovinami. V pozdějším jaru k nim na zahrádkách přibude např. květák, kedlubny, mladý hrášek nebo cukety. Nejoblíbenějším typem z těchto zelenin jsou polévky krémové.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

3

Jak připravit krémové polévky bez smetany?

Smetana krémové polévky zjemní a zahustí. Ale můžeme připravit polévkové krémy i bez smetany. Stačí se zeleninou uvařit několik na kostičky nakrájených brambor nebo hrst červené čočky, které se po rozmixování postarají o krémovitost.

4

Jak připravit jarní polévky pro vegetariány a vegany?

Stravování bez masa a živočišných produktů má svá důležitá pravidla, aby ve výživě lidem nic nechybělo. Snadněji se taková pravidla dodržují u zeleninových polévek, kdy zcela stačí máslo nebo sádlo nahradit olejem, zahušťovat luštěninami, obilovinami nebo bramborami a používat rostlinné mléko. Maso můžeme nahradit tempehem, tofu a podobnými produkty.

5

Jaké jsou tipy na rychlé a jednoduché jarní polévky?

Nejjednodušší postup na polévku je zeleninu nebo bylinky osmahnout na trošce tuku (abychom lépe využili vitamíny v tucích rozpustné), zalít zeleninovým vývarem, povařit a případně rozmixovat. Náš receptář nabízí takových polévek mnoho, stačí zalistovat.

6

Jak se dělá mrkvová polévka?

Mrkvová polévka patří k oblíbeným polévkám. Může být čirá nebo krémová, podle chuti. Nastrouhanou nebo drobně nakrájenou mrkev chvíli restujeme na trošce tuku. Karoten se v tuku uvolní a polévku hezky obarví. Kromě toho se provitamín A díky tuku lépe v těle uplatní. Pak už záleží na nás, jestli k mrkvi přidáme i jinou zeleninu nebo bylinky, zda polévku rozmixujeme na krém, zahustíme těstovinami nebo např. rýží.

7

Jak se dělá zeleninová polévka?

Zeleninové polévky jsou poměrně rychle uvařené a nebývají složité. Zeleninu osmahneme na tuku, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a uvaříme doměkka. Zahustit můžeme podle chuti ovesnými vločkami, rýží, krupicí a vejcem nebo jíškou. Krémové polévky nakonec rozmixujeme. Můžeme použít jeden druh zeleniny nebo rovnou směs více druhů.

 

8

Jak dlouho vařit zeleninu do polévky?

Zelenina nepotřebuje dlouhou dobu. Čas se výrazně zkracuje, pokud zeleninu nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Uvařenou zeleninu poznáme tak, že když do ní zapíchneme vidličku, ta zeleninou hladce projede. Většinou to trvá 5, nejdéle 20 minut.

 

9

Jaké koření se dává do polévky?

Zeleninové polévky není nutné mnoho kořenit, raději si vychutnáme přírodní chuť zeleniny. Samozřejmostí je sůl a troška čerstvě namletého pepře. Kdo se neobejde bez různých směsí polévkového koření, přidá je podle chuti v rozumném množství. Do některých polévek s vejci nebo mlékem (či smetanou) můžeme nastrouhat malinko muškátového oříšku nebo rozemnout špetku muškátového květu.

 

10

Jaké bylinky do polévky?

Do polévky je vhodné použít sezonní čerstvě rašící bylinky jako je např. petržel, pažitka, libeček, kopr, oregano, majoránka a tymián. Některé z bylin jsou výrazně aromatické (tymián, libeček), proto je používáme v rozumném množství, abychom nepřehlušili chuť ostatních surovin.

Špenátová polévka je plná chuti 

Příkladem rychlé a chutné jarní polévky je špenátová. Špenátové listy snadno vypěstujeme buď z podzimních nebo časných jarních výsevů. Jejich svěží zeleň je ozdobou každého jídla. Polévku z nich jednoduše připravíte podle názorného videa.

A jaké jarní polévky máte nejraději vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky