Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodné švestky jsou nedílnou součástí české a moravské kuchyně. Díky své sladkokyselé chuti a lákavé fialové barvě jsou oblíbeným letním ovocem, které využíváme do koláčů, buchet, knedlíků, ale stejně dobře i do omáček a marinád.

Švestky jsou ovocem, které je nejen plné chuti, ale také obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mimo jiné příznivě působí na naše trávení. A kde jsou sladké švestky oblíbené nejvíce? Přeci na Moravě, kde se z nich kromě famózních koláčů a buchet dělá slivovice - tradiční alkoholický nápoj, jehož koštování se neobejde bez dobrého jídla a společnosti. 

Švestkové koláče

Jakmile se dosyta "nabažíme" čerstvých švestek přímo ze stromu, je čas se pustit do pečení sladkých koláčů, které v kombinaci se švestkami tvoří neodolatelnou kombinaci jednoduchosti, šťavnatosti a podmanivé vůně. K nejoblíbenějším patří kynuté koláče posypané křupavou drobenkou a také koláče z křehkých či tvarohových těst. Nesmíme zapomenout na rychlé a jednoduché hrníčkové recepty. Velmi oblíbenou kombinací jsou švestky s mákem a skořicí.

Švestkové knedlíky 

Ovocné knedlíky jako sladký oběd patří ke každému létu. Knedlíky plníme celými švestkami nebo jen půlkami a připravujeme je jak z kynutého těsta, tak i z rychlého tvarohového těsta, odpalovaného těsta nebo dokonce sytého bramborového z vařených brambor. Švestkové knedlíky po uvaření sypeme mletým mákem, cukrem nebo opečenou strouhankou a přeléváme rozpuštěným máslem. 

Švestková omáčka a čatní 

Švestková omáčka je fantastickým doplňkem k masu jako je zvěřina, kachna, vepřová panenka a uzené. Švestkovou omáčku můžeme uvařit na mnoho variant, nicméně nejčastěji jsou základem povidla nebo sušené švestky, které povaříme společně s vývarem (případně i červeným vínem) a kořením (perníkové koření, skořice, hřebíček). Švestkovou omáčku můžeme uvařit i z čerstvých švestek. Ke grilovaným masům a sýrům rozhodně oceníme lehce pikantní domácí čatní ze švestek a koření. 

Maso plněné švestkami

Pokud si rádi pochutnáte na sladkoslané kombinaci jídel, sázkou na jistotu jsou švestky jako náplň do masových rolád, závitků a pečení. Nejčastěji plníme vepřové maso, kachní nebo kuřecí, a to ideálně sušenými švestkami, které během pečení nabobtnají, pustí šťávu a celé maso provoní. Sušené švestky můžeme také předem namočit do rumu nebo slivovice, čímž se postaráme o další chuťový rozměr. 

Tip: Sušené švestky můžeme jednoduše koupit, ale pokud máme vlastní bohatou úrodu, není nic snazšího než si švestky doma usušit. Jde to lehce i bez sušičky v běžné troubě

Švestkové jednohubky

Ze švestek uděláme během chvilky vynikající a zajímavé pohoštění pro každou příležitost. Absolutní klasikou jsou švestky ve slanině, kdy sušené švestky zabalíme do plátků slaniny a zapečeme na plechu v troubě. Slanina vytvoří lahodnou křupavou vrstvu. Místo slaniny můžeme zvolit plnění švestek kozím sýrem nebo sýrem Feta. Ze sušených švestek ale uděláme i sladké pohoštění ve formě opilých jednohubek máčených v čokoládě. 

Švestková povidla

Skvělým způsobem, jak zpracovat přebytek úrody švestek je výroba domácích povidel, a to buď pomalým vařením v hrnci, nebo téměř bez práce pečením v troubě. Domácí povidla si můžeme osladit a ochutit podle vlastní chuti přidáním mleté skořice, hřebíčku nebo rumu, který poslouží i jako konzervant. Domácí povidla mají úplně jinou chuť než kupovaná, jsou voňavější a zachovají si pravou chuť švestek

Švestkové marmelády a džemy

Sladkokyselé marmelády a džemy ze švestek jsou velkou pochoutkou na čerstvém pečivu, palačinkách nebo jako náplň buchet a taštiček. Příprava je snadná, stačí švestky vypeckovat, pomlet nebo nakrájet a vařit spolu s cukrem a kořením jako je skořice či hřebíček do zhoustnutí. Poté stačí už jen zalít trochou rumu pro konzervaci a otočit dnem vzhůru. Podobně snadno si můžeme udělat i výbornou švestkovou nutellu. Během zimy tyto dobroty jistě přijdou vhod. 

Zavařené švestky

Jak nejlépe uchovat chuť švestek na zimu? Vyzkoušejte je zavařit a poté využívat jako čerstvé do koláčů, buchet, palačinek nebo k pečenému masu. Čerstvé švestky můžeme zavařit jako tradiční kompot ve sladkém nálevu, kdy švestky rozpůlíme (nebo necháme v celku), případně vypeckujeme a zalijeme horkým nálevem. Dále zavaříme v hrnci nebo v troubě. Pokud však nechceme přidávat ke švestkám další cukr, můžeme je chutně zavařit ve vlastní šťávě

Upečte si podle našeho videoreceptu lahodný a rychlý drobenkový koláč se švestkami a smetanovým pudinkem. Je křehký a rozplývá se na jazyku. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli