Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v prvním adventním týdnu? Zatím pečeme, zdobit, plnit a slepovat budeme později
Top recepty

V tomto týdnu se zaměříme na cukroví z křehkých těst, je čas na pečení různých koleček, hvězdiček, měsíčků a dalších tvarů, ať už vykrajovaných nebo pečených ve formičkách. Připomeneme si ty nejoblíbenější druhy.

Suroviny na přípravu těst necháme předem několik hodin v místnosti, aby získaly pokojovou teplotu. Je-li třeba, tak žloutky od bílků oddělujeme pečlivě. Nejlepší je nejprve připravit těsta a nechat je přes noc (nebo i déle) uležet v chladu, zabalená ve fólii. Pak se teprve pustíme do pečení. 

1

Linecké cukroví

Základní linecké těsto můžeme dále obměňovat a barvit kakaem. Je základem různých druhů cukroví, nejen klasických slepovaných koleček, které se od sebe odlišují tvary podle formiček, kterými je vykrajujeme nebo ve kterých je pečeme, a konečným zdobením. Nyní je čas napéct základ, zdobení a slepování zatím odložíme. Pamatujeme na to, abychom měli dostatek kousků na spodní a horní část slepovaných tvarů, i na všechno další naplánované cukroví.

2

Vanilkové rohlíčky

Když si připravíme těsto, pustíme se do modelování malých rohlíčků. Nevadí, když nebude jeden přesně jako druhý, obalení ve směsi práškového a vanilkového cukru vyrovná všechny nerovnosti. Podívejte se, kdy a jak je nejlepší rohlíčky obalovat.

3

Pracny

Tohle cukroví z formiček je dalším velmi oblíbeným druhem. Někdy se jim říká medvědí tlapky. Těsto mimo ostatní suroviny obsahuje oříšky, kakao, mletou skořici a hřebíček. Kromě typického tvaru se dá samozřejmě péct i v jiných formičkách. Formičky plníme pouze do dvou třetin, protože těsto při pečení nabude. Z toho důvodu také dbáme, aby těsto bylo před pečením posunuté od středu ke krajům formiček.

4

Košíčky

Pečeme košíčky světlé nebo kakaové, plnit je budeme později a do lahodných náplní zužitkujeme drobečky nebo nepovedené kousky upečeného cukroví. Na košíčky můžeme použít klasické linecké těsto. K čokoládovým košíčkům přidáme do těsta mleté oříšky nebo kakao.

5

Plněné ořechy

Těsto na toto výborné cukroví natlačíme do typických formiček "ořechů", postup je obdobný jako při pečení např. košíčků. Pečeme je buď ze světlého nebo z tmavého těsta, které ve formičkách nahrneme od středu, aby zůstalo místo na náplň. Po naplnění je budeme slepovat vždy po dvou.

6

Išelské dortíčky

Toto cukroví upoutá svým vzhledem na první pohled, a přestože je pracnější, je velmi oblíbené. Kolečka z křehkého kakaového těsta slepujeme ořechovým krémem, máčíme v rozpuštěné čokoládě a zdobíme půlkou ořechu nebo mandle.

7

Zdobené trubičky

Další druh cukroví, který obvykle mizí z podnosů mezi prvními, je pracnější. Trubičky připravujeme z medového nebo ořechového těsta. Dlouhé uležení sice nepotřebují, ale když si je připravíme dopředu, budeme mít později čas na jiné činnosti. 

8

Strojkové cukroví

Připravujeme je na masovém strojku pomocí nástavce na cukroví. Můžeme vyzkoušet různé druhy a nechat se inspirovat recepty z našeho receptáře. Do těst často přidáváme strouhaný kokos. Hotové kousky se dají slepovat a zdobit čokoládou. 

Na videu se můžeme podívat, jak se pečou výborné medvědí tlapky (pracny). I když nazdobené cukroví působí složitě, ukázková videa nám pečení velmi usnadní. Hotové cukroví uložíme do krabic a necháme rozležet. 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky