Řecký nákyp Pasticio

mamkapavla Kuchařka: mamkapavla

Mleté maso 8 názorů

Suroviny

1 cibule
0,5 svazku petrželky
2 lžíce oleje
200 g hovězího mletého masa
200 g vepřového mletého masa
plechovka loupaných rajčat
sůl
pepř
paprika
trochu skořice
300 g makaronů a nebo kolínek
40 g strouhaného parmazánu
Bešamelová omáčka:
30 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
muškátový květ (drcený)
2 vejce
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme na jemno. Ve větší pánvi ohřejeme 2 lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400 g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.

  2. K masu přidáme plechovku (425 ml) loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně vaříme 15 minut. Kusy rajčat nakrájíme lžící. Necháme vychladnout.

  3. Do osolené vroucí vody vložíme 300 g makaronů a uvaříme je podle návodu na obalu. Těstoviny slijeme, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat. Potom je smícháme s 40 g strouhaného parmazánu.

  4. Na bešamelovou omáčku rozpustíme 30 g másla. Vmícháme 30 g hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme 250 ml mléka a 200 ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme asi 3 minuty. Občas mícháme.

  5. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce rozkvedláme se 2 lžícemi studené vody a vmícháme do omáčky. Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu makaronů a na ně masovou směs.

  6. Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme 35 g strouhaného parmazánu. Nákyp pečeme v předehřáté troubě přibližně 50 minut.

Poznámka

Tento recept mám z časopisu Tina.

Nedávala jsem parmazán a místo rajčat jsem dala kečup ve skleněné lahvi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecký nákyp Pasticio

  • Muf Muf(neregistrovaný)

    Bez parmazanu to neni ono je to sice troch drazsi ale dostanete s tim autentickou chut recka

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Musím říct, že pasticio, je první jídlo, které si dávám, když se dostanu do Řecka:-p:-p:-p. Dělávám si ho doma taky a ta chuť skořice v mase je nezaměnitelná. Kolínka jsem v Řecku tedy v tomto národním jídle neviděla, ale hned bych si dala, snad ho co nejdřív zase udělám. Ještě, že to na mě juklo z náhodných. Posílám velkého bodíka:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Musím potvrdit, že je to dobré jídlo, ovšem moje rodina, která miluje italské lasagne, by je upřednostnila. Takže mi vlastně vyčetli, že jsem měla raději uvařit lasagne nebo boloňské špagety...Ale to byla diskuze u našeho stolu, jinak můžu recept doporučit. Ale raději milovníkům řecké kuchyně, kteří tolik nejedou v jednoduchých italských chutích...;-)
    Přidávám obrázky a za sebe bodík.:-)

    Odpovědět

  • marcik marcik

    můžeš použít jakoukoliv těstovinu, je to vždy dobré:-p. Ale Řekům při názvu "Pasticio" jdou na mysl makarony;-).+:yes:

    Odpovědět

  • mamkapavla mamkapavla(autorka receptu)

    Rebeka: já myslím, že ano, těstovina jako těstovina
    :-K

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Takhle si dělat chutě na noc! - Rebi,taky si myslím:yes::-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    no a šlo by to i jako lasagne,že jo;-):-?:yes:

    Odpovědět

  • mamkapavla mamkapavla(autorka receptu)

    Dnes jsem to zkoušela poprvé a je to super, omlouvám se předem, že nemohu dát foto. je to mňamka.:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: italské pasticio italský těstovinový nákyp zeleninové pasticio makarony pasticio řecká kuchyně recepty těstoviny pasticio řecké recepty z mletého masa pasticio s olivami pasticcio řecké zapečené těstoviny passticio řecké jídlo pasticio řecké makarony pastizio pasticio s těstovinami psticio pastísio pastísio pastcio pastcio

Zapomněl/a jsem heslo