Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
3. 8. 2021 Vaření
Víte, jaké jídlo děti nejčastěji jmenují jako své nejoblíbenější? Správně, špagety s kečupem. A nebo hranolky se kečupem…nebo párek s kečupem. Ať už je to jeho krásnou červenou barvou nebo sladkou chutí, kečup je tam vždycky. Ostatně s tou jeho oblíbeností to platí i u dospělých.
Když se ještě dělal bez rajčat
Možná vás to překvapí, ale původ kečupu není v Americe, která ho tak proslavila svými hot dogy, hranolky a burgery, ale v Číně. Slovo kečup podle stránek Etymonline.com z čínského koechiap, jež znamenalo slaný rybí nálev. Odtud pak vznikl výraz catsup, kterým se neoznačovala původně jen ta rybí ale i další omáčky – ořechová, houbová, mušlová, ústřicová, okurková. Teprve kolem roku 1800 se v USA objevil pravý rajčatový kečup. Jak je uvedeno na webu Nationalgeographic.com, základ moderního kečupu v 70. letech 19. století položil muž, jehož jméno vám asi bude povědomě – H. J. Heinz. Ten vyvinul recepturu, která využívala zralá červená rajčata, jež obsahují pektin, výrazně zvýšil množství octa, a snížil tak riziko zkažení i bez množství konzervačních látek.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na složení
Při nákupu v obchodě je dobré se dívat po poctivém kečupu bez zbytečných přídatných a konzervačních látek, barviv, aromat a zahušťovadel. Kvalitní kečup by měl obsahovat aspoň 200 g rajčat na 100 g kečupu. Nemusíte se ale bát, že koupíte něco, co nemá s rajčaty nic společného. Podle údajů na stránkách Bezpečnostpotravin.cz totiž české kečupy musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí být sušina vnesená rajčatovou surovinou. Máte-li zmlsaný jazýček, můžete vybírat různě ochucené kečupy, třeba pikantní s chilli papričkami, s bylinkami nebo s česnekem. Děti ocení sladší kečupy, diabetici zase ty se sladidly. Přes veškerou nabídku v obchodě ale domácí kečup udělá mnohem větší radost a kromě toho si ho můžete udělat o trochu zajímavější.
Mohlo by vás zajímat
S jablky, medem nebo pikantní?
Běžný kečup se vyrábí z rajčatového pyré, soli, octa a cukru. Možností, jak jej připravit, je spousta. Můžete vsadit na klasiku, do níž přidáte navíc jablka, obohatit jej o papriky, případně, pokud vám chybí rajčata, udělat i verzi jen z protlaku. Chcete-li se vyhýbat cukru, není problém jej nahradit medem. A jestliže patříte mezi ty, kteří se neobejdou bez pálivého, udělejte pikantní kečup s chilli omáčkou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměkne. Vmíchejte asi 10 větších nasekaných rajčat. Vařte 25-30 minut. Propasírujte. Pak vařte, dokud se množství tekutiny nesníží na 1-1/2 šálku, asi 10 minut. Přidejte skořici, celerové semínko, hořčičné semínko a nové koření. Vmíchejte 70 g cukru a lžičku soli; přiveďte k varu a opět vařte asi 25 minut. Přidejte 3/4 šálku červeného vinného octa, 1 a 1/2 lžičky uzené papriky a 1 a 1/2 čajové lžičky chilli omáčky Sriracha. Ještě povařte a přelijte do sklenic.
Mohlo by vás zajímat
Jeden krok navíc
Chcete si ušetřit čas a usnadnit práci? Udělejte kečup z pečených rajčátek. Získáte dokonce ještě bonus navíc v podobě intenzívnější a sladší chuti. Rajčata nejprve rozkrojte, zbavte je semínek a položte je na polejem potřený plech řeznou stranou dolů. Posypejte je naseknou šalotkou a česnekem, přidejte oregano a bazalku a ještě zakápněte olivovým olejem. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak rajčata oloupejte a rozmačkejte mačkadlem na brambory. Podle chuti oslaďte a dochuťte solí a pepřem. Přelijte do skleniček a dejte do lednice. Hotový kečup vám vydrží cca 5 dní. Pro delší uskladnění jej můžete případně ve skleničkách ještě sterilovat. Vynikající je na těstoviny.
A co takhle švestičky?
Víte, že ani v dnešní době nemusí být kečup jen z rajčat? Do jeho přípravy se můžete s klidem pustit i ve chvíli, kdy vám na stromě uzrají švestky. Švestkový kečup je ideálním řešením, když už nevíte, co se sladkými zavařeninami a povidly. Co se týče ingrediencí, od povidel se tolik neliší. Švestkám přece jen nejvíc lahodí skořice a perníkové koření. Pro větší pikantnost ale přidejte navíc česnek a pepř a samozřejmě ocet. Švestkový kečup je výjimečný právě svou vůní a chutí po aromatickém perníkovém koření, dobře ladí třeba s grilovanými masy nebo s různými druhy sýrů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pikantní katův šleh? Snadným postupem vás provedeme krok za krokem
Katův šleh je jedním z jídel, které si oblíbili milovníci pikantních pokrmů. Podává se nejčastěji s bramboráčky, hranolky nebo rýží. Pokud si chcete… Číst více
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Katův šleh býval za socialismu jedním z… Číst více
Vepřový flamendr podle Pepy Nemravy: Hospodská klasika, připomínající kaťák, nadchne svou chutí i snadnou přípravou
Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v… Číst více
Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se… Číst více
Katův šleh se vrací: Pikantní masová hitovka dob minulých chutná podle tohoto receptu skvěle a bez vedlejších účinků
Byl stálicí na jídelním lístku mnoha hospod za… Číst více
Jak zahustit katův šleh? Nabízíme několik způsobů, které omáčku dobře zahustí
Při přípravě jídla často vyvstane otázka, jak dosáhnout ideální hustoty omáčky. Tento oblíbený pikantní pokrm vyžaduje nejen správně okořeněné maso,… Číst více
Komentáře (1)