

Pivní rohlíky
Suroviny
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek světlého piva
- 30 ml oleje
- 3/4 kostky droždí
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička soli
- hrubozrnná sůl a kmín na posypání
- Na potření:
- 1 lžička mléka
- 1 bílek
- špetka soli
- papír na pečení
- mouka na pomoučnění pracovní desky
Postup přípravy receptu
Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka. Necháme vzejít kvásek
Do důlku v osolené mouce opatrně nalijeme kvásek, přidáme vaječný žloutek, olej, vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple, zakryté utěrkou.Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, které pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem, rozmíchaným s mlékem a špetkou soli.
Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem.
V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme rohlíky cca 5-7 minut, poté teplotu v troubě mírně snížíme a rohlíky dopečeme dozlatova.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek