

Šumavské kyselo
Suroviny
- 1, 5 l vývaru (nebo vody + bujon)
- 2 hrsti hub
- 5-6 středně velkých brambor
- drcený kmín
- sůl, pepř
- máslo a hladká mouka na jíšku
- ocet
- 250 ml smetany 33%
- plátek másla
- 1 menší cibule
- 5 vajec
Postup přípravy receptu
Vývar vlijeme do hrnce, sušené houby přes cedník propláchneme a přidáme do hrnce s nakrájenými bramborami. (Houby nemusíme předem namáčet.) Přidáme kmín, sůl, pepř a povaříme. Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme do polévky. Provaříme a polévku dochutíme octem, (popř. cukrem), přidáme smetanu a pokud je třeba, dosolíme.
Na pánvi rozehřejeme plátek másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahneme a přilijeme vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme. Vejce dáme do talířů a zalijeme horkou polévkou.
Do této polévky se dávají buď míchaná vejce nebo zastřená, podle chuti.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šumavské kyselo
-
Dajda: Moc děkuji, je opravdu moc dobrá.
-
RubyRom: Koneckonců stejné názvy mohou v různých krajích skrývat rozdílné pokrmy, ale hlavně že skrývají také chutné jídlo. A tahle polívčička vypadá opravdu dobře!
-
Dajda: No vlastně máte pravdu. Prostě takto máme recept léta pod názvem kyselo , ani jsem nad tím nepřemýšlela, že je to jako kulajda.
-
RubyRom: A jak se vaří šumavská kulajda? Připadá mi, že od Vašeho kysela se liší jen tím, že se do ní nedávají míchaná vajíčka.
-
magdalenka: to je omyl, s kváskem se vaří Krkonošské kyselo. Takto se vaří kyselo u nás na Šumavě.
-
magdalenka: Určitě ano, tohle je spíše kulajda.
-
Ja som doteraz bola presvedčená, že kyselo sa varí s chlebovým kváskom...