Šumavské kyselo

Suroviny

1, 5 l vývaru (nebo vody + bujon)
2 hrsti hub
5-6 středně velkých brambor
drcený kmín
sůl, pepř
máslo a hladká mouka na jíšku
ocet
250 ml smetany 33%
plátek másla
1 menší cibule
5 vajec

Postup přípravy receptu

  1. Vývar vlijeme do hrnce, sušené houby přes cedník propláchneme a přidáme do hrnce s nakrájenými bramborami. (Houby nemusíme předem namáčet.) Přidáme kmín, sůl, pepř a povaříme. Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme do polévky. Provaříme a polévku dochutíme octem, (popř. cukrem), přidáme smetanu a pokud je třeba, dosolíme.

  2. Na pánvi rozehřejeme plátek másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahneme a přilijeme vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme. Vejce dáme do talířů a zalijeme horkou polévkou.

  3. Do této polévky se dávají buď míchaná vejce nebo zastřená, podle chuti.

Komentáře k receptu Šumavské kyselo

  • RubyRom RubyRom(autor receptu)

    Dajda: Moc děkuji, je opravdu moc dobrá.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    RubyRom: Koneckonců stejné názvy mohou v různých krajích skrývat rozdílné pokrmy, ale hlavně že skrývají také chutné jídlo. A tahle polívčička vypadá opravdu dobře! :yes:

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autor receptu)

    Dajda: No vlastně máte pravdu. Prostě takto máme recept léta pod názvem kyselo , ani jsem nad tím nepřemýšlela, že je to jako kulajda.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    RubyRom: A jak se vaří šumavská kulajda? Připadá mi, že od Vašeho kysela se liší jen tím, že se do ní nedávají míchaná vajíčka. ;-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autor receptu)

    magdalenka: to je omyl, s kváskem se vaří Krkonošské kyselo. Takto se vaří kyselo u nás na Šumavě.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Určitě ano, tohle je spíše kulajda. :-O

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som doteraz bola presvedčená, že kyselo sa varí s chlebovým kváskom...:-8

    Odpovědět