10 nejlepších masopustních moučníků: Usmažte si koblihy, upečte vdolky a připravte boží milosti!
25. 2. 2022 Vaření
Tento víkend vrcholí masopust a bývalo obvyklé si v těchto dnech nasmažit koblihy, zadělat těsto na vdolky, nebo začít vykrajovat křehké boží milosti. Tučnému a smaženému jídlu se naši předkové nevyhýbali. Chtěli nabrat sílu na následující období půstu. Zkuste si dodat sílu sladkými dobrotami i vy.
Koblihy
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, koblihy se v minulosti připravovaly hlavně v období masopustu, protože bylo období zabijaček a bývalo dost sádla na smažení. Také se v lednu obvykle stáčel nový olej ze semen konopí, slunečnice, lnu, máku a bukvic. Jelikož však tento surový nečištěný olej podléhal brzo zkáze a žluknul, musel se čerstvý olej využít co nejvíc právě v době masopustní, kdy byl nejchutnější. Proto je s obdobím masopustu spjato hodně smažených druhů pečiva. Mezi nejoblíbenější patří právě koblihy. Jak na ty nejlepší koblihy jsme dopodrobna popsali v našem předchozím článku, dnes nabízíme tři nejoblíbenější recepty.
Boží milosti
Boží milosti, křehké smažené kousky z nekynutého těsta, bývaly vždy chápány jako symbol hojnosti. A to i proto, že k jejich přípravě byly potřebné potraviny, jež patřily dříve mezi ty dražší, tedy bílá mouka, vejce a mléko či smetana nebo tvaroh a někdy i víno. I proto se tohle křehké pečivo smažilo jen párkrát do roka. Jako třeba právě v závěru masopustu. Nejčastěji hospodyňky boží milosti vykrajovaly to tvaru obdélníku nadvakrát nebo natřikrát prokrojeného, ty zkušenější tvořily z těsta květinky. Inspirujte se:
Vdolky
Nikoli smažené, ale obvykle pečené, to jsou vdolky, jež se také dělávaly a stále dělávají v období masopustu. Jak píše ve svém článku naše spolupracovnice, Kristina Šemberová, vdolky se původně pekly z žitné či jiné tmavé mouky a dříve nahrazovaly chléb i knedlíky a přidávaly se k omáčkám i polévkám. Podobně jako boží milosti, i tohle bohatě zdobené kynuté pečivo symbolizovalo hojnost a plodnost země. Vdolky se později pekly z bílé mouky a potíraly se povidly, smetanou a sypaly se strouhaným tvarohem. Vdolky můžete zkusit podle Kristinina receptu, anebo si vyberte z následující nabídky.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více