Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
3. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Napadlo vás někdy, že jsme vlastně potomky těch nejšikovnějších a nejchytřejších pravěkých lidí? Naši prapradědové a praprababičky přežili, protože si dokázali opatřit jídlo. A to si museli sami ulovit a nasbírat.
Cesta z pravěké kuchyně
Cesta z pravěku do současnosti nebyla jednoduchá. Rychlý růst populace, nemoci a usušit a uchovat na horší časy.
měnící se podnebí pravidelně ohrožovaly zásoby potravin. Původní jídelníček nebyl z našeho dnešního pohledu nic moc. Maso bylo jen občas, když muži z tlupy něco ulovili. Podle archeologických nálezů se lidé už tehdy snažili nespotřebované masoDoplňkem k masu, často ovšem také lesní plody a houby, které pravěcí lidé sbírali a konzumovali. Tehdejší ženy drtily různá semínka a plody, míchaly je s vodou a pekly z nich placky.
jediným jídlem, byly divoce rostoucí rostliny,Mohlo by vás zajímat
Lidé přibývají, přírodní zdroje ubývají
Větší hustota populace si vyžádala více potravy, než bylo možné sklidit ve volné přírodě. Právě stoprocentní závislost na přírodě a změny klimatu způsobily, že pravěcí lidé začali přemýšlet o tom, jak si některé užitečné plodiny vypěstovat a uskladnit. S tím začali nezávisle na sobě zhruba před 13 000 lety v severní Číně, Střední Americe a oblasti tzv. úrodného půlměsíce, což byla oblast na území dnešního Iráku, Sýrie, Jordánska, Palestiny, Izraele, ale i Egypta a Turecka.
Obdělávání půdy
Zemědělství bylo hnací silou v rozvoji různých civilizací. Lidé kvůli obdělávání políček a úrodě museli zůstávat na jednom místě, a tak vznikaly vesnice a města. Zemědělství poskytovalo více potravy, i když vyžadovalo více času a energie. Mezi prvními a nejčastěji v Asii rýže, v Americe kukuřice.
pěstovanými plodinami byla pšenice, ječmen,Později se pěstovaly různé druhy zeleniny, jakými byly cibule, tuřín, zelí nebo fazole. Postupně se lidé začali starat také o stromy, které jim dávaly plody. Ve Středomoří a na Blízkém východě to byly především olivy, ale i jabloně, fíkovníky či broskvoně. Zapomenout nesmíme také na vinnou révu.
Mohlo by vás zajímat
Chov hospodářských zvířat
Nadměrný lov způsobil postupné vyhynutí velkých zvířat, například mamutů, obříchpěstování plodin a chov hospodářských zvířat.
losů a dalších. To postupně vedlo k tomu, že lidé si začali ochočovat a chovat i hospodářská zvířata. Nebylo to najednou, šlo o delší proces, který probíhal v různých oblastech v různých obdobích. Nicméně kolem roku 5000 před naším letopočtem se už na všech kontinentech kromě Austrálie provozovalo zemědělství –Udržitelné zemědělství je základ úspěchu
Dřívější farmáři často obdělávali půdu způsobem, který vyčerpal její úrodnost. Technologické inovace, jako jsou zavlažování (přibližně 6000 př. n. l.) a vynález pluhu (přibližně 3 000 př. n. l.) přinesly obrovský nárůst výnosů. Na druhé straně ale nezodpovědné a nepromyšlené využití degradovalo půdu – samotný základ zemědělství.
Na počátku našeho letopočtu římští farmáři vyčerpali úrodnost své půdy do té míry, že už nemohli pěstovat dostatek potravin a museli se spoléhat na dovoz ze vzdáleného Egypta. Konečný úpadek Říma je jedním z mnoha varovných příběhů o důležitosti udržitelného zemědělství.
Zdroje informací:
faculty.ucr.edu: History of Food Plants
foodsystemprimer.org: History of Agriculture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit oblíbené plněné tousty. Tipy na slané i sladké, pro návštěvu i na výlet
Plněné tousty z kontaktního grilu Příprava toustů může být zábava. Každému chutnají jiné kombinace náplně. Pokud je nás více, nejrychleji tousty… Číst více
Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Sladký hit TikToku: Pudinkové toasty nahradí koláče k snídani a hotové jsou za pár minut
Už jste ochutnali toust s pudinkem? Může se to… Číst více
Holka u plotny radí: Upečte si domácí toustový chléb a ušetřete. Tenhle je nadýchaný a chutná božsky
Také se vám stává, že tousty, koupené v obchodě,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Charlie Chaplin miloval obyčejné palačinky a tenhle slaný koláč s hovězím masem
Přestože hvězda němého filmu a představitel… Číst více
Čištění toustovače není zrovna příjemná práce. Tato jednoduchá vychytávka vám zaručeně pomůže
Tousty jsou oblíbená rychlá večeře nebo svačina, na kterou můžeme zpracovat mnohé zbytky z ledničky i toustový chléb, kterému zítra projde datum… Číst více
Šátečky z listového těsta v toustovači: Náplň zvolíme podle chuti, hotové jsou do pěti minut
Listové těsto je vynikající, křehké a chuťově neutrální těsto, které můžeme naplnit téměř jakoukoli náplní od ovocné, makové, tvarohové, až po náplně… Číst více
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
K opečení toustového chleba máme několik možností. Záleží na vybavení naší kuchyně a na zkušenostech s přístroji. Hlavní zásada je, že chléb bychom… Číst více
Moderátor Aleš Háma nabídl vlastní recept na kulajdový toust: Je to delikátní záležitost, říká o pokrmu, který vymyslel
Populární moderátor Aleš Háma je znám jako velký… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více