Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
3. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Napadlo vás někdy, že jsme vlastně potomky těch nejšikovnějších a nejchytřejších pravěkých lidí? Naši prapradědové a praprababičky přežili, protože si dokázali opatřit jídlo. A to si museli sami ulovit a nasbírat.
Cesta z pravěké kuchyně
Cesta z pravěku do současnosti nebyla jednoduchá. Rychlý růst populace, nemoci a měnící se podnebí pravidelně ohrožovaly zásoby potravin. Původní jídelníček nebyl z našeho dnešního pohledu nic moc. Maso bylo jen občas, když muži z tlupy něco ulovili. Podle archeologických nálezů se lidé už tehdy snažili nespotřebované maso usušit a uchovat na horší časy.
Doplňkem k masu, často ovšem také jediným jídlem, byly divoce rostoucí rostliny, lesní plody a houby, které pravěcí lidé sbírali a konzumovali. Tehdejší ženy drtily různá semínka a plody, míchaly je s vodou a pekly z nich placky.
Mohlo by vás zajímat
Lidé přibývají, přírodní zdroje ubývají
Větší hustota populace si vyžádala více potravy, než bylo možné sklidit ve volné přírodě. Právě stoprocentní závislost na přírodě a změny klimatu způsobily, že pravěcí lidé začali přemýšlet o tom, jak si některé užitečné plodiny vypěstovat a uskladnit. S tím začali nezávisle na sobě zhruba před 13 000 lety v severní Číně, Střední Americe a oblasti tzv. úrodného půlměsíce, což byla oblast na území dnešního Iráku, Sýrie, Jordánska, Palestiny, Izraele, ale i Egypta a Turecka.
Obdělávání půdy
Zemědělství bylo hnací silou v rozvoji různých civilizací. Lidé kvůli obdělávání políček a úrodě museli zůstávat na jednom místě, a tak vznikaly vesnice a města. Zemědělství poskytovalo více potravy, i když vyžadovalo více času a energie. Mezi prvními a nejčastěji pěstovanými plodinami byla pšenice, ječmen, v Asii rýže, v Americe kukuřice.
Později se pěstovaly různé druhy zeleniny, jakými byly cibule, tuřín, zelí nebo fazole. Postupně se lidé začali starat také o stromy, které jim dávaly plody. Ve Středomoří a na Blízkém východě to byly především olivy, ale i jabloně, fíkovníky či broskvoně. Zapomenout nesmíme také na vinnou révu.
Mohlo by vás zajímat
Chov hospodářských zvířat
Nadměrný lov způsobil postupné vyhynutí velkých zvířat, například mamutů, obřích losů a dalších. To postupně vedlo k tomu, že lidé si začali ochočovat a chovat i hospodářská zvířata. Nebylo to najednou, šlo o delší proces, který probíhal v různých oblastech v různých obdobích. Nicméně kolem roku 5000 před naším letopočtem se už na všech kontinentech kromě Austrálie provozovalo zemědělství – pěstování plodin a chov hospodářských zvířat.
Udržitelné zemědělství je základ úspěchu
Dřívější farmáři často obdělávali půdu způsobem, který vyčerpal její úrodnost. Technologické inovace, jako jsou zavlažování (přibližně 6000 př. n. l.) a vynález pluhu (přibližně 3 000 př. n. l.) přinesly obrovský nárůst výnosů. Na druhé straně ale nezodpovědné a nepromyšlené využití degradovalo půdu – samotný základ zemědělství.
Na počátku našeho letopočtu římští farmáři vyčerpali úrodnost své půdy do té míry, že už nemohli pěstovat dostatek potravin a museli se spoléhat na dovoz ze vzdáleného Egypta. Konečný úpadek Říma je jedním z mnoha varovných příběhů o důležitosti udržitelného zemědělství.
Zdroje informací:
faculty.ucr.edu: History of Food Plants
foodsystemprimer.org: History of Agriculture
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více