Kuře à la husa: Stačí přidat dost kmínu a použít trik s chlebovou patkou, pak téměř nepoznáte rozdíl
8. 11. 2023 Vaření
				
				
 
	
Rádi byste si doma uspořádali svatomartinskou hostinu jaksepatří, ale husa se vám nevejde do pekáče a ani byste ji nesnědli? Řešení je jednoduché – nahraďte ji kuřetem. Taková sváteční pečínka vás vyjde mnohem levněji, a když přidáte ty správné ingredience, pochutnáte si úplně stejně.
Husa patří ke sv. Martinovi
Husa je již od dávných dob tradiční součástí svatomartinského posvícení. Figuruje totiž v mnoha legendách o sv. Martinovi, na jehož počest se svátek slaví. Husy navíc byly považovány stejně jako kachny, krůty či krocani za symbol hojnosti, proto se pekly i při dalších svátečních příležitostech. Nevýhodou těchto opeřenců je, že jsou poměrně velcí, což sice oceníte, když pořádáte velkou hostinu, čtyřčlenná rodina je ale spořádá jen stěží.
Mohlo by vás zajímat
Na husu pozvěte větší společnost
Husy mohou dosahovat váhy až 8 kg, takže se mnohdy vejdou do trouby jen tak tak. Kromě toho vyžadují i delší pečení, aby maso nebylo tvrdé a vysušené, jsou poměrně drahé (cena celé čerstvé pětikilové husy se může vyšplhat na částku cca 2500 Kč) a také jsou obtížně k sehnání. Před svatým Martinem je sice nabízí mnoho farem, ale často bývají husy zarezervované již dlouho dopředu.
Jak se liší husa od kuřete?
Husí maso má sice svou specifickou chuť a je zdrojem kvalitního sádla, o němž se říká, že je takovým olivovým olejem mezi živočišnými tuky. Pokud jste ale husu nesehnali nebo si na její pečení netroufnete, klidně ji můžete nahradit právě kuřetem.
Kuřecí maso je sice jemnější, není tak vláknité a ani tolik tučné, zato je ale dietnější i jednodušší a rychlejší na přípravu. Jestliže na pečení použijete ty správné druhy koření a upečené kuře doplníte nakonec zelím a lokšemi, pochutnáte si skoro stejně jako na husí pečínce. A aspoň nebudete muset řešit, co se zbytky.
Jak udělat kuře à la husa
- Pečená husa nebo kachna nevyžaduje velké množství koření – obvykle se používá jen klasika v podobě soli, kmínu a případně pepře. Aby kuře připomínalo pečenou husu, posypejte je proto na první místě hlavně kmínem.
- Vzhledem k tomu, že tuk je nositelem chuti, je třeba jej do pekáčku ke kuřeti trochu přidat. Nejvhodnější je v tomto případě sádlo, a pokud seženete to přímo to husí, dosáhnete ještě podobnější chuti. Sádlem vymažte pekáček a kousek položte i na kuře. Kuře můžete prošpikovat také kousky slaniny.
- Husa se často peče společně s jablky, kterými můžete naplnit i kuře nebo je vyskládat nakrájená do pekáčku. K jablkům můžete přidat i na plátky nakrájenou cibuli.
- Chuť jemného kuřecího masa zvýrazní rovněž alkohol. Maso se podlévá nejčastěji pivem, ale vzhledem k tomu, že k svatomartinské huse patří i mladé svatomartinské víno, můžete k přelévání použít právě i bílé víno. Šťávou z výpeku pak nezapomeňte maso přelévat, aby zůstalo krásně šťavnaté.
- Podobnější chuti s husou dosáhnete i tak, že budete kuře péct na kysaném zelí. To nejprve krátce poduste klasicky na cibulce, teprve pak je přendejte do pekáče a položte na ně kuře. Během pečení se výpek vsákne do zelí, což mu dodá mnohem lepší chuť.
- Kuře je třeba péct zvolna a zakryté při teplotě 180 °C 45 minut-1 hodinu. Na konci je odkryjte a dopečte, aby mělo kuře hezky křupavou kůrčičku. Aby byla podobnost s husí pečínkou dokonalá, podávejte kuře s dušeným zelím a s bramborovými knedlíky nebo s bramborovými plackami lokšemi.
Recept na dokonalé kuře à la husa
A jak tedy kuře à la husa připravíte? Vyzkoušet můžete tento zajímavý recept, kdy se do kuřete vkládá patka chleba, díky níž kuře chutná a voní opravdu jako husa.
Budete potřebovat: 1 celé kuře, 1 patku chleba, 2 lžíce sádla (nejlépe husího), 250 ml světlého piva, sůl a kmín.
- Omyté kuře osolte a posypejte kmínem. Z patky chleba vydlabejte střídku a dejte dovnitř sádlo. Patku i se sádlem vložte do kuřete a zajistěte párátky.
- Kuře položte do pekáčku, podlijte pivem, přikryjte a pečte na 180-190 °C asi hodinu. Občas maso polévejte výpekem. Je-li třeba, přidejte trochu horké vody. Před dopečením kuře odkryjte a dopečte do křupava.
Náš tip: Při přípravě pečeného kuřete můžete postupovat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
	
			 
		
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
	
			 
					
		
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
 
	 
					 
 
 
 
 
 
 
 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
