Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Finalista MasterChef Česko 2023 Kuba dal recept na skvělou zelňačku a přiznal: Soutěž ovlivnila, co budu na Štědrý den vařit
Zdroj: Se svolením TV NOVA, freepik / koláž Toprecepty.cz

V průběhu letošní řady kuchařské show MasterChef Česko ukázal Jakub Menšík, že umí skvěle vařit, pro mnohé byl dokonce favoritem celé soutěže. Přestože to nakonec nevyšlo, Kuba své kuchařské umění dál chce prezentovat třeba na sociálních sítích a jednou si pořídit svůj vysněný foodtruck. Podávat by v něm mohl třeba perfektní zelňačku, na níž nabídl recept.

Změna ve vánočním menu

I když finále nevyšlo podle Kubových představ, budou jeho Vánoce MasterChefem ovlivněny. „Určitě to tak bude a trochu moje účast v soutěži mít vliv bude,“ přiznal webu Toprecepty.cz rodák z Brna. „Místo podkov budu každopádně dělat kapří hranolky,“ dodal. Ostatní pokrmy ovšem nechá beze změn. „Na bramborový salát nedám dopustit. Jde o rodinný recept, na tom se nic měnit nebude,“ sdělil Kuba.

Parta se nesejde

Při natáčení pořadu sice vznikla skvělá parta, kterou chválil i jeden z porotců Přemek Forejt, ale na svátky se všichni soutěžící nepotkají. „Vánoční večírek bohužel neplánujeme, ale určitě se potkáme já, Mára, Honzík a Adam. Někam si půjdeme sednout a určitě se staví i proto, že budeme udit,“ vysvětlil Kuba.

Sen se pomalu plní

Přestože nezískal 2,5 milionu, které čekaly na vítěze MasterChef Česko 2023, svůj sen, provozovat foodtruck, si zřejmě brzy splní. „Začali jsme pomalu finišovat, teď jsme dodělali vnitřek. Sice bez elektrorozvodů, ale na těch právě pracuji,“ popsal pro Toprecepty.cz Jakub. „Dodělám elektroinstalaci, vybavíme ho spotřebiči a na jaře bychom chtěli být ready do provozu,“ dodal.

Možná se v Kubově foodtrucku dočkáme i lákavé zelňačky, jejíž přípravu ukázal na svém instagramovém profilu.

Na výrobu skvělé polévky podle finalisty MasterChef Česko 2023 Jakuba Menšíka budete potřebovat: 1 l hovězího vývaru,  250 ml smetany na vaření, 1 lžíci a 1 lžičku sádla, 2 červené cibule,  200 g slaniny, 1 klobásu, 500 g kysaného zelí, 2 hrsti sušených hříbků, 2 střední brambory, 5-6 sušených švestek, lžičku sladké papriky, lžičku uzené papriky, 1/2 lžičky chilli, 6-8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, lžičku kmínu, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Slaninu, klobásu a sušené švestky nakrájejte na kostičky.
  2. Oškrábané brambory také nakrájejte na kostičky, v hrnci je propláchněte a dejte je v osolené vodě vařit samostatně.
  3. Nakrájejte si houby, dejte je do hrnce, zalijte vývarem a nechte zavařit.
  4. Do dalšího hrnce dejte sádlo, až se rozpustí, přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli a zarestujte ji. Poté přidejte 2/3 slaniny a klobásu. Nechte zarestovat.
  5. Přidejte sladkou papriku a chilli, švestky a houby i s vývarem, který se při vaření zredukuje.
  6. Jako další přidejte zelí, bobkový list a nové koření. Vše zalijte vývarem. Dokyselte jablečným octem a přisypte kmín.
  7. Nezapomínejte kontrolovat brambory, abyste je nepřevařili. Jakmile jsou na zkus, zceďte je.
  8. Na pánvičku dejte lžičku sádla, zbylou 1/3 slaniny a orestujte. Slaninu vyndejte z pánve, na tuku, který v ní zbyl, orestujte uvařené brambory. Lehce je osolte a zaprašte kmínem.
  9. Z polévky vyndejte bobkový list a nové koření, přidejte smetanu.
  10. Opečené brambory si dejte bokem. Nakrájejte si petrželku.
  11. Servírování je snadné. Do talíře nalijte polévku, zasypte ji opečenými bramborami a slaninou a navrch dejte petrželku.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vytvořit i zelňačku z hlávkového zelí:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více