Pivní čokoládový dort podle Josefa Maršálka je krásně nadýchaný a s krémem ze žervé chutná fantasticky
17. 3. 2025 Vaření
Všechny dobroty, které Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou připravili v dalším díle pořadu Buchty po ránu měly společnou jednu ingredienci, a to pivo. Z něj slavný cukrář připravil i vynikající dort vylepšený čokoládou. Je snadný na přípravu, vypadá krásně a chutná skvěle. Co víc si přát…
Pivo do moučníků
Pivo, světlé i tmavé, se používá při vaření úplně běžně, stejně tak dobře je ale můžete přidat i do těsta, a to dokonce do sladkých moučníků. „Pivečko v pečení je tajemství, které zůstává tak trochu ve stínu. Tedy až do okamžiku, než doopravdy ochutnáte,“ řekl hned v úvodu Josef Maršálek. Samotné pivo není v těstě nijak cítít, ale to tmavé ho obohatí o příjemné karamelové tóny.
Navíc pivo funguje v těstě díky obsahu oxidu uhličitého a alkoholu jako vynikající kypřidlo. Díky pivu je těsto vláčnější, a ještě úžasně nadýchané. Pivo se často přidává do těsta na rohlíky, ze sladkého zase do závinů, výborně se ale hodí i do těsta na dort, hlavně ten čokoládový nebo kakaový, který v pořadu Buchty po ránu upekl Josef Maršálek. Hořkost piva v něm zvýrazní čokoládové tóny a dort má rovněž díky němu hlubší chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dort s pivem?
Příprava korpusu na tento pivní dort inspirovaný anglickou a irskou kuchyní je velmi snadná. Jde totiž o lité těsto, což je podle Josefa Maršálka ta úplně nejvíc jednoduchá hmota v cukrařině. „V těchto hmotách je většinou velké množství nějakého kypřidla. Čím víc je tekutin, tím větší je pravděpodobnost, že tam bude jedlá soda, když je tekutin méně, tak se tam spíš dává prášek do pečiva,“ upřesňuje cukrář.
U tohoto těsta je důležité dát je ihned po zamíchání péct. „Nesmí oschnout předtím, než jde do trouby. Když oschne, tak se udělá krusta a pak se neudělá rovnoměrný nápek, ale tzv. muffinový půlkulatý top,“ upozorňuje Maršálek.
Strany dortové formy není třeba mazat tukem. „Když máte formu vymazanou i po stranách, tak ten korpus sklouzne dolů a pak ho nemáte upečený krásně rovně, ale kónicky,“ radí cukrář. Je lepší použít horní a spodní pečení, pokud byste použili horkovzduch, hrozí, že se udělá již zmiňovaný muffinový top.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pivní dort podle Josefa Maršálka
Pokud vám doma zbylo pivo a dostali jste tento dort chuť, můžete jej rovnou podle receptu Josefa Maršálka vyzkoušet. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g cukru krupice, 150 g zakysané smetany, 3 vejce o velikosti M, 280 g hladké mouky, 80 g kakaa, 250 g piva, 250 g oleje (slunečnicového nebo řepkového), 10 g jedlé sody, 5 g vanilkového extraktu, 2 g soli. Na krém si připravte: 300 g žervé, 150 g cukru moučka, 150 g smetany ke šlehání, jeden vanilkový lusk. Na dokončení: 3 větší oloupané banány, 150 g hořké čokolády, 50 g sladu a 5 g kakaa.
- Do mísy navažte postupně všechny sypké ingredience a metličkou zamíchejte. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a pivo a lehce promíchejte. Na závěr přidejte olej a vše důkladně promíchejte dohladka. V těstě nesmí být hrudka, musí to být jednolitá homogenní hmota.
- Směs nalijte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené pečicím papírem. Formu vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C a pečte asi 40 až 45 minut. To, zda je korpus hotový, zkontrolujte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Když ji vytáhnete suchou, je upečený. Pak jej nechte vychladnout.
- Na náplň smíchejte žervé s cukrem, smetanou a zrníčky z vanilkového lusku a vyšlehejte do pevného krému. Nejprve šlehejte pomalu, pak zvyšte rychlost. Všechny ingredience musí být vychlazené, aby se náplň nezdrcla.
- Dort dvakrát prořízněte, jednu třetinu krému natřete na spodní část dortu, poklaďte plátky banánů, pokapejte sladem a postup zopakujte. Zbylý krém použijte na dekorace, povrch ozdobte hoblinkami z čokolády, sladem a lehce posypejte kakaem.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Trochu jiný čokoládový dort, tentokrát bez piva, si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více