Vývar do zásoby
Na přípravu můžeme použít kuřecí skelet a křídla, která nám zbydou po naporcování kuřete, nebo si přímo koupit směs z kuřete na polévku. Kuřecí křídla mají super poměr masa, kostí, chrupavek a kůže. Křídla vývaru přidají chuť i pěknou porci želatiny. Kůže obecně je zdrojem tuku a želatiny.
Postup přípravy
Krok 1: Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.
Krok 2: Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5 l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, česnek, kukuřice... záleží co máte rádi).
Krok 3: Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy a bylinky.
Krok 4: Vaříme na mírném příkonu tepla asi dvě hodiny nebo i déle. Obzvlášť, pokud máme hovězí nebo vepřové kosti.
Krok 5: Poté vývar přecedíme a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme.
Krok 6: Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.
Krok 7: Poté si připravíme sáčky nebo nádobky s víkem a do každého sáčku nebo krabičky dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru. Dáme zamrazit.
Zveřejněno 4. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Moje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 8 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 9 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 9 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 9 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 10 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 11 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 13 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 15 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 15 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 15 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 15 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 16 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 17 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 17 hodinami
Tématické fráze:
jak uchovat vývar,
jak zamrazit vyvar,
redukce vývaru,
uchování vývaru,
jak uskladnit vývar,
jak skladovat vývar,
jaké koření do vývaru,
zredukovany vyvar,
skladování vývaru,
vývar z kostky,
uskladnění vývaru,
jak redukovat vyvar,
výroba vývaru,
koření do vývaru,
zamrazit vývar,
vývary,
hovezi vyvar do zasoby,
recepty pro začátečníky,
redukce vyvar,
výroba hovězího vývaru
Suroviny:
kosti kuřecí,
zelenina kořenová,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
voda,
bylinky
Komentáře (14)
To platí v případě hovězího,popř. vepřového - nejméně 4 hodiny, u ostatního druhu méně, rybí vývar stačí 1 hodina !
Před vložením do studené vody doporučuji prudce opéct v troubě(kromě rybího masa a kostí), třeba i se zeleninou a přidat cibuli ve slupce(pouze omýt a neloupat). Nebude se tvořit tolik pěny a vývar bude čistší.