Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelný salát do zásoby

Výborný zelný salát, který vám v obyčejných hospodách a bufetech přidají k jídlu jako zeleninovou oblohu. Konečně si můžete na sladkokyselém zelném salátu pochutnat i doma, a to díky tomuto jednoduchému a návodnému receptu.

Hodnocení receptu je 4,8 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min Bez doby odležení

40 min (40 min příprava, Bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 228 kJ /
2 684 kcal
Bílkoviny33,30 g
Tuky125,70 g
Vláknina64,05 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 456 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy327,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrouháme na jemno. Papriku nakrájíme na proužky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Pokud chceme salát pikantní, nasekáme najemno feferonky v množství dle chuti. Krok 3: K připravené zelenině přidáme Deko, cukr, ocet a olej. Smícháme, ochutnáme a podle potřeby doplníme ocet nebo cukr. Sůl není potřeba, je obsažena v Deku. Krok 4: Zeleninu napěchujeme do čistých šroubovacích sklenic, okraje důkladně otřeme, aby byly suché a čisté, a pevně uzavřeme. Sklenice uložíme do chladničky nebo na jiné chladnější místo a necháme den až dva rozležet. Krok 5: Poté odebíráme podle potřeby.

TIP: Jak připravit zelný salát ke kebabu

Zveřejněno 14. 7. 2008

Poznámka autorky Merylas

Můžeme upravit poměr octu a cukru podle své chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelný salát do zásoby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpPy

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelný salát do zásoby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpPy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (63)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Pro mne jedna z nejlepsich uprav zeli na uskladneni 👍

VlastaV: Děkuji moc za vyzkoušení, jsem moc ráda, že recept nezklamal.:-K

Děkuji za recept,je výborný:yes:

Jak dlouho vydrží

Koubkova: Dělávám vždy jen menší množství a skladuju v chladničce. Ale cca 3 týdny vydrží, možná i déle.

Dělam ho take už leta a přidávám i křen

Salát je opravdu vynikající, děkuji autorovi za recept, dělám jej již třetí sezónu a ještě pár sklenek obohacuji tím, že do něj přidávám nastrouhaný křen. Zkusila jsem i směs: zelí, červená řepa, cibule, kapie a trochu křenu. Jen do tohoto salátu nedávám Deko, ale trochu soli, cukru a na okyselení trochu octu.

Tento salát dělám léta ano je vynikající a rychle zhotovitelný :-p

Olej je jasna vec. Krome olivoveho se da pouzit treba dynovy nebo hroznovy. Je to pak o to zajimavejsi. Deko tam je zbytecny, ale naopak jsem pro blansirovani zeleniny. :yes:

Zdravím, recept super - tento salát děláme už léta, ale trochu mne tady v diskuzi zaráží téma "olej" - zda-li ano, či ne. Jeden z posledních názorů tady byl, že se olej nemusí používat, jelikož zelenina jako taková v syrovém stavu olej obsahuje. Ano, je to tak, ale v tak žalostném množství (zelí např. cca 0,3 g /100g, paprika cca 0,1 g/100g), že na takové množství vitamínů v hmotě lidově řečeno prostě nestačí a tělo je všechno nezpracuje ku svému prospěchu, což je škoda. Vždyť pokud použijeme oleje zdravější (lisované za studena) - řepkový, olivový, či kokosový -ten neutrální bez kokosového aroma (POZOR : neplést si kokosový olej s palmovým !!!), který navíc obsahuje ve velkém množství bombastickou kyselinu laurovou, tak je to velmi zdravá volba - samozřejmě v přiměřeném množství, jelikož, jak známo - všeho moc škodí.
A vůbec se tady neřeší, jestli nejde něčím jiným nahradit deko, které mimo kvanta soli (to ale neřeším, jelikož i sůl samotná by se musela přidat) obsahuje kyselinu benzoovou, která byť v přiměřeném množství není nijak zásadně pro zdravého člověka škodlivá, ale pro citlivější osoby by mohla znamenat menší či větší alergické reakce a v součtu s jinými potravinami, které během dne pozřeme, se její spotřebované množství sčítá, což už by citlivější lidé měli být na pozoru. ;-(:-!

Martin: Dobrý den, musím upozornit, že DEKO se vyrábí i bez kyseliny benzoové. Tzv. Deko steril, nově v zeleném obale.

Musim tam davat ten olej nebo ne děkuju za odpoved

Roman: Přesně tak...a pouze s olejem dostanete z te zeleniny vitaminy, třeba vitamin A (z mrkne) se tráví pouze v tucích! takže určitě doporučuji olej nevynechat

Martina: Vitamíny rozpustné v tukoch dostaneme iba s tukom, ale nemusí to byť olej. Ale príroda je veľmi múdra, väčšina zeleniny tuk obsahuje. Aj keď malé množstvá, ale tie stačia na vstrebanie vitamínov.;-)

:yes:Musím říct , že salát je opravdu vynikající .:-) . Dělal jsem bez oleje a to Deko v sypkém stavu.

tak to taky zkusím,máme rádi zelné saláty:yes:

Dobrý den,můžu dát do zelného salátu do zásoby i zelené papriky děkují.

Esunev11:Dobrý den,kolik křenu a můžu přidat i kukuřici sterlizovanou nebo feferonku jen aby to nebylo zase moc ostré děkují Hela.:-)

Merylas:Dobrý den,již jsem salát dělala je výborný,příště bych chtěla zkusit trošku pikantnější.Můžu dát feferonku,nebo křen? A hlavně kolik to nemám vůbec tušení,aby to nebylo moc ostré,nebo taky zavařenou kukuřici ve slaném nálevu? Děkují za odpověd Hela Krásný den. :-Kwww.toprecepty.cz

František Hrba: Dává se sypké;-)

František Hrba 8. 2. 2016 08:58
taky sem se chtěl zeptat jako Merylas,deko se tam dává v sypkém stavu a nebo jako nálev....

Výborný, jen příště dám méně Deka, trochu mi připadá slaný, ale mňamka, jím ho místo večeře, až dojíme uděláme nový :yes::yes::yes:

Katarína Buzalková 16. 1. 2016 20:41
Tento šalátik je výborný, robím ho už niekoľko rokov. Ja Deko preosejem cez sitko a nedávam olej. Nám tak lepšie chutí.:-p

Já ještě přidávám strouhaný křen;-)

Mam takovy problem. Nekdy se mi stane, ze po zavareni calamady nebo okurek se mi objevi vespod bily zakal, nevite cim to je?;-(

Oľga Boľošová 23. 11. 2015 21:46
Ja som túto čalamádu robila nie je zlá, ale trošku mi tam prekáža ten olej a menej octu by som dala na budúce

marcel: Jj, je moc dobrý a naše babičky dovedly zpracovat veškerou úrodu.:-K

Tento zelný salát,neboli, čalamáda jak tomu říkám, děláme 30 let!Neřešíme dia,protože je tam jen málo cukru v porovnání s buchtou co si dáte po obědě!Dávám tam DEKO v sypkém stavu a vše důklaně promíchám až se uvolní štáva. Tzn. tak 10-20min.Ochutnám a popřípadě přidám cukr,sůl nebo ocet podle chuti.Naprosto jednoduchý a výborný salát který dělala již moje babička v 40cátých letech minulého století!!!:-D:-D

Persica: Jsou dva druhy Deka, Deko s konzervantem - kyselina benzoová a pak Deko steril, kde je jen sůl a koření. Každý si může vybrat!;-) S tím konzervantem salát vydrží déle, bez něj je salát určený k rychlejší spotřebě nebo se musí sterilovat.

Vyborny recept, akorat ja si tam davam koreni sama, protoze v Deku jsou chemicke sajrajty- podle mne uplne zbytecne!;-)

Michal: To Deko se nevaří, smíchá se se zeleninou v sypkém stavu. Salát nesteriluji, ale taky ho dlouho neskladuji. Používám k rychlejší spotřebě. K delšímu uložení se dá i sterilovat, ale už je chuťově trochu jiný.:-K

Eva:Souhlas, dělám stejně....

Tématické fráze:
zelný salát, zelný salát s dekem, zelný salát recept, zelné saláty, nakládaný zelný salát, nálev na zelný salát, zelný salát do sklenic, hospodský zelný salát z čerstvého zelí, recept na zelný salát, zelny salat s paprikou, zelný salát s mrkví a paprikou, zelný salát na zimu, zelny salat deko, zelný salát do sklenice, salát z čerstvého zelí, zelný salát recepty, recepty zelný salát, zelnej salát, nakládání feferonek, nakládání zeleniny

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, paprika čerstvá červená, mrkev, cibule, feferonka, deko, cukr krupice, ocet, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu