Výborné lasagne
Lasagne jsou oblíbeným jídlem zvláště u dětí a mládeže. Nezaberou nám mnoho času, protože finální příprava se děje v troubě bez naší asistence. Výsledek stojí za to. Skvělý pokrm je dobrou volbou i k nedělnímu obědu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 859 kJ / 3 073 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 164,92 g |
Tuky | 67,72 g |
Vláknina | 22,16 g |
Cholesterol | 478 mg |
Sodík | 480 mg |
Sůl | 1,30 g |
Sacharidy | 441,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme masovou směs: na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky do zlatohněda.
Krok 2: Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání a oddělování kousků od sebe ho necháme zatáhnout. Maso osolíme a okořeníme, přidáme kečup.
Krok 3: Kořeníme hodně, abychom dosáhli výrazné chuti. Smažíme, dokud maso není hotové. Pak přidáme rajčata z plechovky, krátce povaříme, případně dochutíme.
Krok 4: Na bešamel rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku.
Krok 5: Když je jíška osmažená, přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek, sůl a mletý pepř. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (konzistence asi jako pudink).
Krok 6: Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Tvrdý sýr nastrouháme najemno.
Krok 7: Začneme vrstvit lasagne do zapékací nádoby. Položíme vrstvu lasagní, na ně navrstvíme část masové směsi a vrstvu bešamelu, poté opět těstoviny a postup opakujeme do spotřebování surovin.
Krok 8: Poslední vrstvou by mělo být maso a bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Zveřejněno 20. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborné lasagne
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ng6l
Moje poznámka
Výborné lasagne
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ng6l
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 9 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 9 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 9 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 34 minutami
Krupicová kaše
Veronika_1 před 40 minutami
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 1 hodinou
Boloňské špagety
Toxic runner před 1 hodinou
Chilli hovězí
Antonausprag před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 2 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 3 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 6 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 7 hodinami
Tématické fráze:
lasagne,
lasagne recept,
recept lasagne,
bešamel na lasagne,
recept na lasagne,
besamel na lasagne recept,
lasagne bolognese,
bešamel na lasaně,
tradiční recepty na lasagne,
nejlepší lasagne,
lasaně,
lazaně,
recept na lazaně výborné,
lazaně recept,
lasaně recept,
top recepty lasagne,
bešamel lasagne,
lasagne recepty,
lasagne se smetanou,
nejlepsi lasaně
Suroviny:
těstoviny lasagne,
cibule,
česnek,
maso hovězí mleté,
olej,
koření oregáno,
bazalka čerstvá,
koření grilovací,
sůl,
pepř mletý,
kečup sladký,
rajče loupané,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
ořech muškátový,
sůl,
pepř mletý,
sýr tvrdý
Komentáře (112)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
A ještě mám dotaz k receptu pod odkazem: Rozumím, že beef mince = mleté hovězí (tedy maso z hovězího dobytka, skotu), že pork mince = mleté vepřové (tedy mleté maso z vepřů), nerozumím ale doporučení pork mince nahradit British mince; má se použít mleté maso z Britů? Tak to ne, nejsem přece kanibal!
...nekomentuji kečup, grilovací koření, tvrdý sýr, atd. Je to prostě hnus. Doporučuji si prostudovat tento recept. Kdo neumí anglicky, ať si to hodí do translatoru.
www.bbcgoodfood.com/recipes/1109637/lasagne
take davit do béchamel rovnou rozpustit syr (tvrdy , nastrouhany)...
Napřed si uděláme ragú. Nadrobno nakrájenej celer (cca 5 dkg), 1 cibuli a 1 menší mrkev osmahneme na oliváči, pak přihodíme 60 dkg mletýho hovězího (kližka), chvíli smažíme a přidáme 40 dkg mletýho vepřovýho. Po pár minutách přidáme naškrábaný kuřecí jatýrka (10-20 dkg). Zalijeme 2-3 dcl kvalitního červenýho vína a zbytek z lahve vypijeme. Počkáme, až se z pánve odpaří alkohol, cca 3 minuty. Přilejeme 1/2 l rajský passaty a 1/2 l vody. Promícháme, dusíme pod pokličkou na velmi mírnym plameni 4 hodiny. Pak přilijeme 1 dcl smetany, postrouháme muškátovym oříškem, posolíme popepříme a necháme ještě 20 minut probublávat. Ragú je hotový.
Mezitím si připravíme Besciamella neboli obvyčejnej bešamel. Rozpustíme si v hrnci 10 dkg másla a do něj postupně sypeme 10 dkg hladký mouky. Do toho postupně za šleháváme 1 l ohřátýho mlíka, vznikne nám hladkej bešamel, kterej nakonec ještě malinko posolíme a zase postrouhneme muškátovym oříškem. Bešamel je ready.
Pak si připravíme lasagne. Buď si je uděláme sami, anebo je spíš koupíme. Dost záleží na značce, v Lidlu maj odpadky, v Marks&Spencer maj výborný, ale za celkem slušnou pálku. Já mám nejradši Barilla. V mělkym hrnci je postupně spaříme ve vařící vodě, vždycky tak max 2 minuty, jen aby změkly. Vedle máme mísu s ledovou vodou, do který je vždycky hodíme zchladit. Lasagne jsou připravený.
A teď finále. Do zapejkací misky dáme vrstvu lasagní, vrstvu passaty, vrstvu lasagní, vrstvu bolognese, na to bešamel, pak zas lasagne, passata, lasagne, bolognese, bešamel. Pak lasagne, pasata, bešamel, vrstva parmazánu (klidně Gran Moravia) asi 10 dkg. Dáme odkrytý do trouby na cca 175 stupňů na 50 minut.
A je to. Zbyde určitě ragú, zamrazte si to na příště na špagety, bešamel asi taky přebyde, může se ho dělat míň, ale pak to ne vždycky dopadne. Těch těstovin se nespotřebuje obvykle ani půl kila. No, je to fuška na celý dopoledne, ale stojí to za to, zvlášť k nedělnímu obědu. Je k tomu parádní zelenej ledovej salát, se zálivkou z vinnýho octa, citrónu, soli a olivovýho oleje. Ještě pár lístků rukoly, polníčku a budetekoukat, jak to udělá žaludku dobře :)
alles gute
Tedy až na toto:
"a takto to na plechu nechám odpočívať asi 3/4 hod"
Proč tak činíte?
Jinak bych do lasagní určitě necpala grilovací koření
prajem Vám aby sa podarili a boli ste s nimi spokojná, 500 g cesta v sur. stave a 500 g masa - robím bešamel z 1,25 l mlieka + 80 g masla a 80 g muky - biele korenie, soľ a mušk. orech - to to je dávka na veľký plech.....